středa 8. května 2013

* Víte, jak jste na tom?


Název článku je dost zavádějící, protože mám dnes pro vás takový atypický článek, a to o měření tělesného složení. Nepsala bych o tom článek jen tak, obzvlášť, kdybych neměla danou věc sama vyzkoušenou, protože jak vždycky říkám: "Vše si chci vyzkoušet sama." Na základě mé včerejší zkušenosti je zde tedy tento kratičký příspěvek, který vám snad něco málo řekne o přístroji InBody, který určitě všichni dobře znáte. Kdo ne, pro toho snad bude článek o to víc přínosnější. :))

Včera jsem v rámci olomouckého Majálesu dostala možnost změřit si své tělesné složení úplně zdarma. A protože jsem se na to už dlouho odhodlávala, ale pořád jsem váhala kvůli ceně, protože peněz stále nebylo nazbyt (a vlastně jsem byla také tak trochu líná si na samotné měření zajít :)), tak jsem to odkládala do té doby, než se mi naskytla tato příležitost, za kterou jsem moc ráda. :)) Měření probíhalo na světoznámém přístroji InBody, konkrétně na modelu 720.
Nejprve si tedy samotný přístroj trochu představme. InBody 720 je jedním z nejspolehlivějších (i když jsem již na pár stránkách četla, že není tak úplně přesný, ale to těžko posoudit :)) přístroj pro diagnostiku a analýzu složení lidského těla. Jak takové měření vlastně probíhá? Člověk si bosý, ale klidně oblečený, poněvadž na přístroji se dá nastavit váha, která vám oblečení počítat nebude (jak to udělá, to vážně netuším :)), stoupne na přístroj, do rukou uchopí 2 elektrody a stojí v klidu. Samotná analýza probíhá asi 2 minuty, možná i to je příliš. Poté vám osoba, která měření provádí, vytiskne na papír vaše výsledky a okomentuje je. Řeknu vám, že v tolik číslech by se ani prase nevyznalo, takže jsem papír s analýzou zkoumala ještě celý den. 

Nemá cenu tady zveřejňovat mé konkrétní výsledky (i když k pár z nich se přeci jen dostanu), z kterých byste beztak nebyli chytří, protože papír se čísly opravdu jen hemží. Abych vám však příbližila, co se z takové analýzy vlastně dozvíte, tak jsou to následující věci:
  • váha/výška
  • svalstvo (v kg a %)
  • tuky (v kg a %)
  • BMI
  • BMR (bazální metabolismus, resp. množství kalorií, které byste měli za den přijmout, aby ve vašem těle mohly probíhat základní životní pochody)
  • tělesná rovnováha
  • svalová síla
  • vyhodnocení rizik
  • kontrola tělesné hmotnosti
Nevím, nakolik jste z těchto bodů moudří, ale pokusím se vám přeci jen některé své výsledky ve stručnosti shrnout bez zbytečných cifer, kterým byste nerozuměli. :))
Po měření jsem se dozvěděla, že má výška a váha jsou v naprosté normě, pro zvědavce mám 177 cm a 67,3 kg, ve finální tabulce mi bylo doporučeno shodit 600 g, což mě trošku pobavilo. :)) Můj BMI mi přístroj stanovil na 22,2, což je opět v normě. Bazální metabolismus byl vypočten na 1488 kcal, což je přibližně nějakých 6230 kJ, což mě donutilo zamyslet se nad tím, zda tento příjem energie dodržuji. Asi to jen tak pro přehled budu pár dní sledovat, abych věděla, jak na tom jsem. Nejvíce mě překvapila tabulka se svalovou rovnováhou, kde jsou výsledky o 3 částích vašeho těla, a to horních končetin, trupu a dolních končetin. Dozvěděla jsem se, že nohy mám vyvinuté, co se svalů týče, dokonce jsou prý hezky silné (nemyslím objemově, i když to jsou taky :D). A já bláhová se vždycky domnívala, že je to jen tuk. No, tuk tam zřejmě bude, ale pod ním asi pěkné svalíky. Mám radost. :)) Trošku mě zamrzely ty ruce, protože jsem myslela, že na tom budou oproti nohám lépe, každopádně už teď vím, v čem mám největší sílu. :))
Potom se ve výsledcích objevily další podrobnosti ohledně stravovvání, udržování hmotnosti, diagnózy obezity, tělesné rovnováhy, hodnocení rizik a další. V tomto případě však bylo vše v normě, paní mě moc chválila. :)) Když si však pročítám další podrobnosti na internetu, vím, že chci navyšovat svalovou hmotu a redukovat tuk, protože ačkoliv jsou prý výsledky hezké, ráda bych ještě hezčí. Poměr tuků a svalů jsem neudávala záměrně, ráda bych je třeba ještě v budoucnu porovnala a se srovnání se následně pochlubila. :))

Jaký je tedy můj závěr?
Rozhodně si myslím, že tyto přístroje jsou vhodné pro lidi, kteří chtějí hubnout, protože díky této podrobné analýze zjistíte, jak na tom jste. Z jednotlivých tabulek a grafů opravdu vyčtete spoustu informací, které se vám mohou hodit a pomoci při redukování tuku. 
Ještě bych dodala, že pořizovací cena tohoto přístroje se pohybuje okolo půl milionu korun, jak nám paní říkala, a co se týče provádění, tak v různých centrech za něj zaplatíte okolo Kč 500,-- (záleží zřejmě na každém centru).
Pro mě samotnou tato analýza představuje jistý druh motivace. Však to znáte, pořád potřebujeme nějaká čísla, ať už na váze, na cm, nebo prostě nějaká ta z nejrůznějších analýz, abychom mohli vidět své pokroky, radovat se z úspěchů, porovnávat apod. A protože jsem tvor nesmírně soutěživý a cílevědomý, svá čísla si hezky poznamenám, hodnocení pečlivě uložím a půjdu si zacvičit. :))

Co vy, máte zkušenosti s analýzou tělesné stavby? Jaký je váš názor na tyto přístroje?

Hezký den volna vám všem!
Kriss

12 komentářů:

  1. Anooo mám..jak asi víš..nedávno jsme si to v olomouci měřili v rámci školy..na majálesu tě nějspíš měřili nějací ti učitelé a kolegové co nás..:D A s těma nohama na tom jsem stejně..mám je dokonce nadprůměrně osvalené...a doporučeno mám zhubnout 4 kg..:D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak měřená jsem nebyla, přijde mi to drahé, ale zadarmo bych šla hned :D Nejvíc by mě zajímalo asi procento tuku :)) Doufám, že se v budoucnu pochlubíš se svým číslem :) 600g ke zhubnutí je krása :D

    OdpovědětVymazat
  3. na In body si chci zajít taky, protože jsem zvědavá ( ale taky se bojím, abych nebyla zklamaná :D), u nás ve fitku to stojí myslím 300 stovky...
    a asi by mi řekli to stejné, nohy mám taky dost svalnaté oproti třeba rukám

    OdpovědětVymazat
  4. chtěla bych se taky změřit, ale kvuli svalům ;) jen to tu nikde není :/

    OdpovědětVymazat
  5. Takovou možnost jsem měla taky na lekci jumpingu, ale přišla jsem nějak pozdě a nelákala mě ta fronta holek :D Bylo to teda zdarma, ale jestli to bude znova, tak rozhodně půjdu, ať si říká kdo chce co chce :)))

    OdpovědětVymazat
  6. Já byla nedávno a výsledky mě strašně potěšily http://skoro-silena-matka.blogspot.cz/2013/04/inbody-pred-tehotenstvim-skoro-9-mesicu.html Hlavně mě potěšilo, že mám stejně svalů jako před cácorkou a to jsem měla pocit, že jsem docela v dost dobré formě. Takže jsem díky InBody mohla trochu ubrat na cvičení i na kardiu a celkově jsem zvolnila...v rámci dieta tour bych si ráda udělala kontrolní měření tak snad nebude moc mega fronta :)

    OdpovědětVymazat
  7. strašně dlouho se tam chystám, ale pořád si říkám, že když půjdu až třeba za měsíc tak výsledky budou lepší a lepší :D :)

    OdpovědětVymazat
  8. Taky bych si na to chtěla zajít! Jednou se k tomu prostě fakt odhodlám ;D

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem teda na žádném takovém měření ještě nebyla a i když bych fakt chtěla, tak se mi za to nechce platit a navíc nevím kde tak učinit :D Ale jednou k tomu snad dojde, protože je super vědět jak na tom člověk je :)

    OdpovědětVymazat
  10. Na mĕření jsem byla na In body, a nedávno si pořídila diagnostickou váhu domů, ta mĕří i viscerealní tuk na vn. Orgánech, investice se mĕ vyplatila:-) jinak mĕřím pravidelnĕ už 3 roky:-)

    OdpovědětVymazat
  11. myslím, že bych na tom se svaly byla taky nejlépe na nohou :D .. někdy bych to chtěla vyzkoušet, ale teď jako studentka si to dovolit nemůžu :/ 500,- je přece jen hodně :( .. ale vypadá to dobře a takovu zkušenost ti závidím :P

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem nic takového odborného ještě nevyzkoušela, ale taky bych to chtěla vědět. Na nohy mám stejný názor jako ty, tak by mě třeba taky řekli, že je mám trochu nasvalené :D A taky by mě zajímalo, jak by mi vypočítali BMR a BMRp, jestli by to bylo stjné jako podle té dobré (myslím i kvalitní) webové stránky...Poměr svalů a tuků by mě dost zajímal.
    Asi v říjnu jsem si dělala něco podobného, ale bylo to jen v lékarně na takovém přístroji a to prý není přesné, tak tomu asi věřit nebudu...taky to už je nějaká doba.

    Jinak ta slečna na posl.obrázku dělá pózu, kterou taky ve svých "lekcích" dělám :D Mám ji ráda. Ty už na tu jógu chodíš? :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)