středa 29. května 2013

* Celozrnná žemlovka podle Zuzky Light


O víkendu jsem si řekla, že bych mohla udělat změnu ve svém jídelníčku a vyměnit klasickou snídani za něco nového. Přemýšlela jsem dlouho, protože jen málo věci mě ke snídani dokáže potěšit tak jako má milovaná kašička. A protože jsem již několikrát zmiňovala, jak je mi Zuzka inspirací, rozhodla jsem s ní experimentovat také v kuchyni. Vybrala jsem si ke snídani její celozrnnou žemlovku, která byla úžasná! A to jsem žemlovku nikdy moc v lásce neměla. :))

Na 1 porci budeme potřebovat:
  • 3 krajíce celozrnného toustového chleba
  • 1 jablko
  • 100-150 ml mléka
  • 2 lžíce medu
  • skořici
  • ořechy
Chléb si nakrájíme na kostky a namáčíme do mléka, které jsme si vlily do pekáčku. Dno si vložíme první vrstvou chleba, pokryjeme nahrubo nastrouhaným jablíčkem, osladíme medem, zasypeme skořicí a přidáme drcené ořechy. Poté přikryjeme druhou vrstvou chleba a opět trochu posypeme skořicí, můžeme trochu pokapat medem. Pečeme v troubě na 200°C asi 30-40 minut, dokud nám vrch žemlovky nezezlátne.

Já žemlovku dělala trošku jinak, na vrstvení jsem nedbala a jednoduše jsem si do pekáčku vše dala, promíchala a šoupla to trouby. :)) Myslím, že na postupu až tolik nezáleží. Důležitý byl výsledek, který mě osobně překvapil, protože jsem nikdy žemlovce neholdovala. Jde vidět, že jde dělat i zdravě.
I když žemlovka vypadá, že byla dost suchá, jen klame "tělem". Byla krásně nasáklá tím jablíčkem, takže žádné strachy. ;)

Dělali jste někdy žemlovku? Chutná vám?

Hezký den a dobrou chuť!
Kriss

27 komentářů:

  1. Zdá se mi to, nebo to je takové suché? Já dělala jednou také celozrnnou, ovšem podle pana Havlíčka. A i přesto, že tam byl dokonce tvaroh, to bylo sušší. Jinak vypadá krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, ona klame tělem. :D
      Byla dost vlhká díky jablíčku vevnitř. :))

      Vymazat
    2. Super, tak tu musím zkusit, protože já naopak žemlovku mám v lásce už od mala :)

      Vymazat
  2. tu si určitě udělám, ale asi ne k obědu, lepší je na snídani :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. co na to udělat sníh z bílků? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dělala podle původního receptu, kde sníh nebyl.
      Ale pochopitelně to jde. :))

      Vymazat
    2. To přímo žeru! Udělá to bezva krustu, a pak je to ještě vlhčí :D Mňam :)

      Vymazat
  4. jé já mam doma celozrnný chleba, který bych už měla spotřebovat, takže takový recept se hodí :)
    vypadá fakt hezky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já žemlovku nemusím od malinka,nevím čim to:D Možná vím..jediné místo, kdy jsem ji ochutnala byla školní jídelna:(
    Jinak, viděla si ten nový recept od Zuzky na tu polívku?? Vypadá božsky, jdu do ní:)

    OdpovědětVymazat
  6. Právě ji mám v troubě:D Na zítřejší snídani, večer bych neměla čas si ji upéct. Dělám ji z celozrnného pečiva,jablíčka, tvarohu smíchaného s mlékem a sypu skořící a rozinkami:)
    Dělala jsem ji předevčírem mamce na snídani a dostala jsem nakonec na ni taky chuť:D

    OdpovědětVymazat
  7. Žemlovku mám od malinka ráda.. :-) takže díky.. :_p

    OdpovědětVymazat
  8. taky jsem dělala zdravější :) a byla boží

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mlíčko mi vůbec nechutnalo :) a zítřejší zkoušku určitě zvládneš! mě čekají prázdniny až za dlouho :(:D tak si je užij i za mě, zasloužíš si je!

      Vymazat
  9. a teď v tom zkouškovém nejítš, protže nevnímáš čas, nebo nervama? :)

    OdpovědětVymazat
  10. Žemlovka je dobré jídlo, sama ji ale přiznám se moc nedělám, protože jsem u nás doma jediná, kdo ji jí :( jinak děkuji za komentář a je pravda, že moje pilates je z nějakého staršího CD :)), dělám ho hlavně kvůli bolestem zad a zkráceným svalům. Proteinový nápoj 2x denně protože nemám moc ráda maso a doplňuji tím bílkoviny... ale můj jídelníček je nějak "špatně", takže jsem si dnes koupila knihy a zkusím ho vylepšit :)

    OdpovědětVymazat
  11. Zemlbábu bych si dala hned :)) Znám ji jen v té klasické podobě od babičky, pořádně pocukrovanou :D Až budu mít nějaké zbytky pečiva, vyzkouším, je to takový recept z ničeho a podle těch vařím nejradši :))

    OdpovědětVymazat
  12. Už ji ani jinak nedělám. Je opravdu moc dobrá. Díky za připomenutí ;), protože jsem žemlovku pekla naposledy v zimě :(

    OdpovědětVymazat
  13. U nás doma se nikdy nedělala, spíš rýže nasladko, takže ji neumím. Ale kdyby mi ji někdo uvařil, dala bych si ráda;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Já si pamatuju, že ve škole jsem ji vždycky nesnášela :D Ale to už tak bývá, když jsem ji minulý rok dělala doma sama, moc se povedla ;) A Zuzka poslední dobou na své stránky přidává skvělé recepty, ty různé saláty a tak vypadají vždycky bombově :)

    OdpovědětVymazat
  15. Žemlovku miluju, ale jen tu od babičky, ve školní jídelně je pěkně hnusná :D A když se do ní dá ještě tvaroh tak je super oběd i s bílkovinama na světě :)

    OdpovědětVymazat
  16. Vypadá pěkně a taky bych přidala ještě tvaroh. Na tu školní nemáme asi nikdo moc dobré vzpomínky :D

    OdpovědětVymazat
  17. "Na vrstvení jsem nedbala a jednoduše jsem si do pekáčku vše dala, promíchala a šoupla to trouby." To se mi hrozně líbí. :-D Vypadá dost dobře, to já mám žemlovku ráda. :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Žemlovku miluju a tuším že mám doma poslední 3 krajíčky cereálního tousťáku takže dneska jdu do ní a děkuju za inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Žemlovku už jsem teda dlouho neměla a s chutí bych si ji hned dala! Myslím, že i tuhle jsem podle Zuzky pekla a byla výborná. Asi ji budu taky muset zase někdy udělat :)

    OdpovědětVymazat
  20. já už toho taky vyřadila automaticky tolik, že už není skoro co :) přesně kaše nikomu nedáme, vždyť na nich není ani nic špatnýho, ikdyž věřim, že každej is něco najde, třeba už jen to, že je vařim s mlíkem :D

    OdpovědětVymazat
  21. ta pomazánka je: vanička tvarohu, 2 vajíčka, 1/2 nebo malinká cibule, lžice hořčice, 1-2 nakládané okurky, a cca 2 lžíce sojolky. Co je tuhý nastrouhám na jemno, co je tekutý smíchám, pak jenom trochu dosolím a dopepřím... dokonalost prostě...

    ty hiity jsou v podstatě to, co dělá Zuzka, jenom máš prostě zaplej časovač no a nepočítáš ty cviky ;-) nebo počítáš, ale věř tomu, že nemáš čas mezi tím, ještě zapisovat "skóre" xD....

    Ty bagely jsou dokonalý, fakt... říkám, zítra dělám další várku, ale jenom z bílé mouky pro mamču... nadávala, že ty co jsem napekla, ona nemůže xD...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)