neděle 12. května 2013

* Aerobní trénink v číslech

Trošku se mi zastesklo po číselných údajích, i když v jednom z předešlých článků jich bylo až moc. Já mám však na mysli číselné údaje, u kterých se hodně lidí pozastaví, kterým spousta nemůže věřit, které třeba i šokují či mile překvapí. Pokud nejste příznivci aerobního tréninku, třeba vás těchto několik čísel přesvědčí o tom, abyste právě tomuto druhu cvičení věnovali svůj čas. Nakonec uvidíte, že to za ta propocená trička stojí. :))



Jedna profláklá věc na začátek. Celých 12 hodin bude náš metabolismus po vyčerpávajícím cvičení pracovat rychleji, což znamená, že budeme kalorie spalovat ještě dlouho po tréninku.

Když už se nám konečně ukazuje sluníčko častěji, hodně z nás se vydává do přírody. Věděli jste, že na celém světě je 70 000 000 lidí, kteří pravidelně běhají, ať už závodně či jen tak pro radost?

U běžců ještě chvíli zůstaneme. Dle průzkumu bylo zjištěno, že téměř 40 % běžců pije více vody a tekutin všeobecně, než je potřebné. Slova odborníků znějí takto: "Vodu stačí usrkávat po douškách. Nadměrný příjem tekutin může být pro tělo nebezpečný."

A oborníci radí dál. Pokud se snažíme o redukci tuku, je vhodné, abychom zařazovali aerobní trénink 4x týdně. Jak jste na tom vy? :))

Nyní se přesuneme na sedátko jízdních kol. Ženy, které na kole šlapou v rychlejším tempu, získají okolo 4 let života navíc, v porovnání s těmi, které jezdí pomaleji. Tento poznatek pochází od dánských vědců. 

Po jízdě na kole si zajdeme hezky zaplavat. Po 10minutovém plavání totiž dle konkrétních stylů spalujeme následující množství kalorií: prsa - 60 kalorií, znak - 80 kalorií, volný styl - 100 kalorií, motýlek - 120 kalorií.

Na závěr jeden krásný poznatek pro milovníky všeho sladkého. Pokud vás jednoho dne zase přepadne neuvěřitelná chuť na nějakou dobrotu, zkuste se na pár minut projít. Svižná chůze prý dokáže utlumit chutě. Vidím to tak, že tady občas budu zběsile chodit po celém baráku. :)) A jak k tomuto výsledku vlastně vědci přišli? Hmotnostní rozdíl v dávce čokolády, kterou konzumovali lidé se sedavým zaměstnáním činilo 13 gramů. Ovšem po čtvrthodinové procházce se dokázali sledovaní spokojit s menší dávkou.


Jaký trénink čeká dnes vás, aerobní nebo anaerobní?

Mějte se krásně!
Kriss

21 komentářů:

  1. Já už mám trénink za sebou a byla to taková kombinace kardia a silového tréninku (nožky a zadek), jsem úplně vyfluslá :) zajímavá čísla - třeba těch 12 hodin spalování tuku zní kráásně :D

    OdpovědětVymazat
  2. dřív jsem běhal, ale teď už moc ne, občas na to chytnu chuť tak jdu jen na 10 minut, ale spíše radši chodím na procházky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes mě nečeká nic, mám tzv. odpočinkový den. Neděle -> nedělat :D
    Jinak se snaží běhat 4x-5x týdně vždycky ráno. Miluju ten pocit, když doběhnu, a vím, že je 7 hodin a já už mám za sebou kus "práce" :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes, konečně, začnu s Ripped in 30 ..., a jak moc se těším!

    OdpovědětVymazat
  5. já už mám svoje cvičení za sebou a těch 12 hodin to zní jako pohádka já si do teď myslela že je to míň

    OdpovědětVymazat
  6. Mám ráda takovéto číselné údaje, které mnohdy překvapí :) Mě se stává často že mě honí chuť na sladké, ale vždy po cvičení (a je jedno jestli aerobní nebo anaerobní) nemám na sladké vůbec chuť a nejradši si dávám jogurt nebo tvaroh :) Blbé je že po pár hodinách už zase myslím na čokoládu :D

    OdpovědětVymazat
  7. Aerobny trenink je proste na spalovanie tuku najlepsi!!!
    Ja ale v poslednej dobe hlavne posilujem..

    OdpovědětVymazat
  8. Dneska jsem posilovala, ale odpoledne mám ještě zálusk na nějaký menší HIITeček :D
    Ta čísla se mi líbí, ale občas mi to příjde docela vtipné, čím se ti "vědci" zabývají :D...a na kole jezdím dost rychle, takže paráda, budu žít déle! :D:D

    OdpovědětVymazat
  9. já dnes opět ntc
    souhlasím s Doňou, občas maj odborníci nápady.. :D

    OdpovědětVymazat
  10. Dneska posilovat a zítra pěkně jumping :)))

    OdpovědětVymazat
  11. zajímavý článeček :) až začne být tepleji, tak budu zase chodit běhat :)

    OdpovědětVymazat
  12. zajímavý a poučný článek :-))

    OdpovědětVymazat
  13. Dáš jsem někdy fotku postavy pred a po?:-))

    OdpovědětVymazat
  14. taky zajímavý článek:) asi se jdu projít po baráku..:D

    OdpovědětVymazat
  15. dřív jsem cvičila hodně jogu a pilates, ted to kvuli spalovani vymenila za Jillian a po Jill ted najizdim na rychlou chuzi...

    OdpovědětVymazat
  16. některá čísla jsou hodně zajímavá :) já mám dneska už za sebou hodinku badmintonu (v hale, né ten plážový flákací :D) a ještě se chystám na nějakou procházečku

    OdpovědětVymazat
  17. Těšte se! Budu tady otravovat ještě čtyři roky navíc, jupí!! :D

    OdpovědětVymazat
  18. zajímavé body, nejvíc mě překvapily ty 4 roky života navíc :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ráda bych si dneska dala i jogu, ale ani na tu ještě nemohu! :D
    Ale i tak, když jsem mohla, chodila jsem 5x týdně běhat, teď budu muset chvilku oželit no, mrzí mě to! ;)
    HOdně mě tyto články s číslama baví, jen tak dál! :) Někdy je to až neuvěřitelné, co se u tebe dozvím.

    OdpovědětVymazat
  20. když jsem zhubnout potřebovala, než jsem objevila běhání, tak mi celkem pomohl stepper. pro lidi, kteří mají vyšší váhu a žádnou pohybovou průpravu, mi přijde celkem vhodný a šetrný. zhubla jsem na něm celkem slušně, ale když jsem pak začala běhat (ze začátku 3x týdně tak půl hodiny, později obden, později prakticky každý den), tak rychlost, se kterou jsem dohubla zbytek, co jsem potřebovala, byla ultravelká :

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)