pondělí 4. března 2013

* Jak úspěšně shazovat přebytečná kila?

Dnešní článek je pro všechny, kteří se snaží shazovat kila. Máte zmatek v těch odlišných informacích na internetu? Já občas ano, proto jsem se rozhodla zapátrat v odborné literatuře, a objevila jsem 10 základních tipů pro úspěšné shazování. Nutno dodat, že je to opravdu základ, kterého by se každý z vás měl držet, pokud se pro redukci hmotnosti rozhodl. Jdeme na to! :))


1. Zapisujte si. Hlavně ze začátku, kdy s hubnutím začínáte, je více než vhodné zapisovat si každé snědené sousto a každou kapku tekutiny, kterou jste za den vypili. Je prokázáno, že lidé, kteří si pečlivě píší, co jedí, hubnou efektivněji. Pokud se vám nechce zapisovat ručně, můžete si své jídelníčky vytvářet na stránkách k tomu určených, můžete využít kaloricketabulky.cz nebo stob.cz.
Není důležité si zapisovat, co všechno jíte, ale také proč to jíte. Jestlipak to jíte skutečně kvůli tomu, že to vaše tělo potřebuje? Jsou různé důvody, někteří lidé snědí sousto, aniž by k tomu měli důvod, ovšem příčin může být několik, např. se zrovna nudíte, nebo jste ve stresu. Proto nezapomínejte přemýšlet nad tím, proč vlastně jídlo strkáte v daný den do pusy.
Připisujte si také čas jídla, totéž platí o cvičení, pište si, kdy a jak dlouho cvičíte.
Když už jste odhodláni zapisovat si, dbejte opravdu na každou maličkost. Sledujte svou náladu, reakci vašeho těla na dané jídlo apod. Všechny tyto podrobnosti vám poté mohou velmi pomoci.

2. Myslete na načasování jídel. Je opravdu nesmírně důležité si jídlo v průběhu dne správně a rozumně rozvrhnout. Jíst byste měli v malých porcích v cca 2-3hodinových rozestupech. 
Pokud např. jíte málo během dne, je pochopitelné, že vaše tělo se to bude snažit dohnat večer a v noci. Zkuste proto třeba zvětšit snídani a oběd, zato zmenšit večeři. Musíte se zkrátka naučit poslouchat své tělo, jedině tak bude vaše spolupráce dokonalá.

3. Jezte pomalu. Tlustí lidé jedí všeobecně mnohem rychleji než osoby s normální hmotností. Váš mozek potřebuje přibližně 20 minut na to, aby se k němu dostal signál toho, že došlo k nasycení vašeho těla. Snažte se proto jíst pomalu. Nejen, že dáte mozku potřebný čas, ale zároveň předejdete pocitu těžkého žaludku, které způsobuje hltání.

4. Jezte pravidelně své oblíbené potraviny. Řekla bych, že tento bod je takovým kámenem úrazu. Všímám si u spousty (opravdu velké spousty) lidí, kteří ihned vyháží veškeré zásoby jídla, které měli dříve rádi, ať už jsou to čokolády, brambůrky či jiné věci. Nicméně nutno podotknout, že pokud si nedovolíte jíst to, na co máte opravdu chuť, zvyšuje se pravděpodobnost nárazového přejídání. Když si občas dopřejete oblíbené potraviny v přiměřeném množství (!!!), pravděpodobnost přejídání je menší. 
Jak už jsem tedy zmiňovala, pokud nemůžete vydržet bez čokolády, zkuste experiment, dopřejte si 1 nebo 2 čtverečky čokolády 1x nebo 2x za týden. Při konzumaci vašeho oblíbeného jídla kousejte pomalu a maximálně si vychutnávejte jeho chuť. Tím omezíte pokušení sníst celou tabulku čokolády na posezení.

5. Sestavte si jídelníček realisticky. Není důležitá, ba dokonce ani zdravé, aby se vaše hmotnost snižovala každý den. Každý den pro vás může být rozhodnutím k hubnutí, udržování hmotností nebo nabírání hmotnosti. Pokud na vás čeká náročný den a vy nevíte, jak všechny povinnosti a stres budete zvládat, polevte a zásobte se dostatkem energie. Budete ji potřebovat k tomu, abyste vše zvládli. Máte jít na oslavu, ale něco vám v tom brání? Vězte, že vás kousek dortu, hrst oříšků či pár zákusků nezabije a na váze nepřiberete 10 kilo. Užijte si to! Nesnažte se v tomto případě o vytvotření energetického deficitu, kdy například vynecháte oběd kvůli tomu, že jdete večer na party a nejste si jisti, co a kolik tam toho spořádáte. Jídlo by vám později chybělo, a mohlo by to vést k přejídání. Jednou za čas si proto dopřejte i něco nezdravého, pokud to situace tak trochu vyžaduje.


6. Vytvořte si seznam nejoblíbenějších aktivit, které nevyžadují potravu. Pokud se nudíte, cítíte se osamělí, jste unavení nebo nervózní, neřešte to jídlem. Zkuste zavolat přátelům, zachatovat si, dát si sprchu, projít se, přečíst kousek knížky, zalít květiny, poslouchat muziku, skládat puzzle, zdřímnout si, meditovat apod. Pokud svou hlavu zaměstnáte nějakou činností, nebude mít prostor přemýšlet nad tím, že si jen tak z nudy dáte kousek čokolády. Za zvládnutí náročného dne se neodměňujte jídlem, ale například novou knížkou, DVDčkem, tričkem apod.

7. Vyhýbejte se pokušení. Jak se říká "Sejde z očí, sejde z mysli." Pokud trávíte hodně času v kuchyni, odpočívejte např. ve svém pokoji nebo v obývacím pokoji, kde nebudete mít jídlo stále na očích. Pokud máte tendenci sníst vše, co vidíte, snažte se vyhýbat stolům plných jídla, kterých je např. na večírcích a oslavách hodně. V obchodě se snažte přecházet co nejrychleji regály s jídlem, které vás nenechává chladnými, ať už se jedná o sladkosti, slané pamlsky nebo cokoliv jiného.

8. Naplánujte si pravidelnou pohybovou aktivitu. Cvičte pravidelně, abyste zvýšili podíl svalů na vašem těle, zlepšili své zdraví a odbourali stres. Ovšem nic se nemá přehánět. Pokud budete cvičit příliš horlivě, zvyšuje se nebezpečí úrazu, únavy a psychické podrážděnosti. Cvičení by vám zejména mělo přinášet radost, zdraví a zdatnost, nemělo by sloužit jen jako prostředek ke spalování energie. Zvolte si proto takové aktivity, které vás budou bavit a naplňovat.
Nezapomínejte na to, že cvičení se stává skutečně efektivním v případě, že v průběhu dne vznikne tzv. energetický deficit (výdej musí být vyšší než příjem, abyste hubli).

9. Dopřejte si dostatek spánku. Nedostatek spánku zvyšuje pocit hladu. Pokud jste unavení, signály mozku přestat jíst jsou velmi slabé a signály jíst více jsou naopak silné.

10. Myslete na své zdraví a zdatnost. Budete-li si opakovat, že jíte zdravěji a úspěšně se vám daří hubnout, bude pro vás zdravé stravování snadnější. Pozitivní sebehodnocení je důležité pro celkový dobrý pocit. 
 

Co vy, držíte se nějakých základních pravidel?

Hezký den!
Kriss 
Zdroj obrázků: tumblr.com

15 komentářů:

  1. Držím se skoro všeho, kromě zapisování...Ale na začátku jsem to dělala, teď jím spíš podle vlastních pocitů.Nemám totiž ráda odvažování apod. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nesúhlasím s jedným bodom, teda vyznel mi zle, možno to nebolo tak myslené " Pokud máte tendenci sníst vše, co vidíte, snažte se vyhýbat stolům plných jídla, kterých je např. na večírcích a oslavách hodně". Niekto to môže pochopiť tak, aby na tie akcie vôbec nechodil a to nie je správne, vyhýbať sa ľuďom kvôli jedlu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebylo to myšleno tak, že se lidé mají vyhýbat těm akcím, jen se držet dál např. od stolu, kde jsou nezdravé věci, které mají nutkání sníst. ;) A navíc si myslím (a doufám), že to snad tak ani nikdo nepochopil. :))

      Vymazat
  3. Pěkný článek Kriss :-) Já se držím skoro všeho o čem tady píšeš a poslední dobou se vracím i k zapisování jídla, protože se mi líbí dívat se na to jak se mi pěkně vede a že si můžu říct, jo tak tady chyba není, musím prostě víc máknout při cvičení. Možná by nebylo od věci ještě přidat jeden bod a to: Nevažte se, měřte se! Já mám totiž váhu už čtvrt roku stejnou, ale míry se mění. Dřív když jsem se neměřila, tak by mě to asi dost odradilo, ale teď vím, že je to v pořádku ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek, určitě spoustu lidem pomůže, protože internet je plný všech rad a některé jsou prostě směšné a nereálné :D

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek! Lidé čtou u hubnutí tisíce článků, hledají stále nové diety a přitom kdyby se drželi základních jednoduchých pravidel, co si uvedla v článku, krásně by mohli zhubnou! Není v tom žádná velká věda :)

    OdpovědětVymazat
  6. JEdiné co mi zbývá je jen souhlasit, zase cenné rady, super! :))
    I mě pomohly některé body a doporučuji se tím řídit! :))

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlasím, kývám, tleskám a jsem ráda, že někdo má opravdu jasno! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělý článek. :) Mám krapet problémy - občas - s posledním bodem. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Také si teď vše zapisuji a musím říct, že se od té doby více krotím v jídle ;) asi to fakt funguje

    OdpovědětVymazat
  10. super rady, a s těmi oblíbenými potravinami máš pravdu- když si každý den dopřávám trochu, nemám pak potřebu dělat nálety na skříň s dobrotami :)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc pěkný článek, spousta rad se mi bude hodit, děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  12. skvělý článek :-)

    OdpovědětVymazat
  13. A proto si ráda občas dopřeju svoji milovanou hořkou čokoládu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)