sobota 7. února 2015

* Z fitka do kuchyne 2


Všechny vás moc zdravím! Dneska mám pro vás takovou pecku, jakou svět neviděl. No dobře, někteří z vás už tuto publikaci možná objevili, někteří z vás ji jistě na internetu nebo v knihkupectví obdivovali, někteří z vás už ji třeba mají doma. Je jí báječná kniha, ale dalo by se říct takřka kuchařka Z fitka do kuchyne 2, která vyšla pod záštitou projektu Fitshaker. Pokud máte rádi odlehčená jídla, pokud využijete tabulky s jednotlivými živinami u každého receptu, pokud zkoušíte různé novinky v kuchyni, a pokud se chcete nechat inspirovat předními fitness trenérkami, pak je tato kuchařka vhodná také pro vás. Krásných 80 zdravých receptů ve třech kategoriích - snídaně, oběd, večeře. A co víc? :))

Kniha byla sepsána ve spolupráci s fitness trenérkami, jak už jsem psala. Najdete zde tedy tipy např. od Sabiny Plevákové, Evči Dvoráčkové, Ley Vršecké, Šárky Dedkové, Denisy Lipovské a dalších skvěle udržovaných žen, které se s vámi podělí o své oblíbené recepty. Nechybí ani nějaké tipy a doporučení. Navíc, aby vám tyto krásky nebyly úplně cizí, prásknou na sebe několik věcí v dotaznících, které jsou přiloženy k receptům.

Ale kniha Z fitka do kuchyne 2 není jen nějakou tuctovou kuchařkou. Poradí vám, jak se v průběhu dne stravovat, na co si dát pozor, jaké potraviny vyzkoušet či jakými potravinami doplnit váš jídelníček, aby byl ještě pestřejší. Upozorní vás na nejčastější chyby při stravování, pomůže vám se správným výpočtem kalorií, které byste měli sníst za den, doporučí nějaké další knihy o stravování, pomůže s výběrem správného proteinového nápoje, a povypráví vám o malém zázraku - Šmakounovi. A bonus pro všechny, kteří si knihu pořídí, dvě e-knihy Zdrawé a tak dobré a Česko-slovenské národné špeciality na zdravý sposob. A to už je pořádná dávka receptů. :))

Já mám knihu z internetového knihkupectví Martinus.cz, které zná určitě spousta z vás. Výhodou je, že Martinus má zvlášť e-shop pro ČR a zvlášť pro SK, takže nehrozí zvýšené poštovné. 
Přiznám se, že když mi kniha přišla poštou, trošku jsem zírala, že je kniha menší, než jsem si myslela. Ale zase si nepředstavujte nějaký malý deníček (je to něco mezi malým a velkým sešitem). Líbí se mi, že je kniha v pevné vazbě, kterou upřednostňuji, protože je dle mého lépe chráněná. Text je na lesklém křídovém papíře, takže opravdu exkluzivní provedení (možná proto je kniha dražší). Ale povím vám, to se to potom krásně prohlíží a inspiruje, když i zpracování knihy je tak precizní.




Jsem ujetá na sladkosti, takže snídaňové recepty pro mě jsou numero uno. Mám už na několik políčeno a musím říct, že za mě rozhodně palec nahoru! Je pravda, že některé recepty jsem znala už z internetu, ale většina z nich jsou pro mě úplně nové kombinace. Trošku jsem se obávala slovenštiny, protože přeci jen některé výrazy jsou jiné než v české kuchyni, ale nic, s čím by vám Google nepomohl. :))
Kromě samotného provedení mě velmi zaujaly také fotografie jednotlivých jídel. Stává se, že v některých kuchařkách jsou třeba 3 recepty na stránce, ale zato fotografie jen jednoho jídla. Tady jsou fotky naprosto všech jídel + některé trenérky kromě svých 3 nejoblíbenějších jídel přidaly také nějaký bonus, např. dvě varianty snídaně, dvě varianty večeří, špaldový chlebík apod.

Co se mi líbí ještě více než design této kuchařky jsou ingredience v jednotlivých receptech. Když jsem nedávno v knihkupectví otevřela kuchařku Ovládněte svůj metabolismus od J. Michaels, byla jsem trochu zklamaná. Nevím, jestli jste někdy nahlíželi do amerických kuchařek, protože stejné zklamání jsem zažila i po otevření knihy Paleo recepty, po kterých jsem sáhla asi před rokem. Prostě a jednoduše - těžko sehnatelné ingredience. Je bezva, že v Americe nebo v jiných koutech světa mají lepší dostupnost surovin než my tady, ale k čemu je mi recept, ve kterém musím 2/3 ingrediencí nahrazovat? Takže teď jsem byla opravdu mile překvapená, že recepty v této kuchařce jsou sestaveny z normálních, běžně dostupných surovin, které bez problémů seženete v supermarketech nebo obchůdcích se zdravou výživou. Samotné holky taky radí, že pokud už je v jejich receptech něco neobvyklého, bez problémů to lze nahradit něčím jiným, což je super!
A jen tak na okraj, určitě si nemyslete, že knihu vychvaluji "jen tak". Stala se totiž jednou z nejprodávanějších kuchařek vůbec. A já si myslím, že si vrchní příčky oblíbenosti rozhodně zaslouží, je vážně bezva. :))




Knihu si můžete zakoupit např. v již zmiňovaném e-shopu Martinus.cz, odkud ji mám i já. A pokud použijete při svém prvním nákupu unikátní kód: CHKKVMU14, tak dostanete slevu 100 Kč (váš nákup musí být v min. hodnotě 750 Kč, takže k této knížce budete muset ještě něco přihodit). Platnost tohoto kódu je do 28.2.2015, takže s nákupem neotálejte. :)) Myslím si, že určitě stojí za to, mít takovou bezvadnou kuchařku doma, 100% se vám bude líbit alespoň z poloviny tolik jako mně. A věřím, že vám také pomůže ve chvílích, kdy se vám váš jídelníček omrzí, a vy tak budete mít chuť experimentovat. Protože všechny ty recepty k vyzkoušení naprosto vybízí! :))




Máte tuto knihu doma? Uvažujete o její koupi?

11 komentářů:

  1. Vypadá hodně dobře. Když jsi zmínila vysokou cenu, tak jsem si tipovala tak pětikilo, ale teda sedm? To je síla. Ale ódy na ni pěješ krásný, takže možná si ji někdy budu přát jako dárek =)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ta vypadá skvěle! Já si ovšem knihy nekupuji, jen půjčiji a v knihovně ji nemají :/ nepřidáš někdy nějaký dobrý recept? :))

    OdpovědětVymazat
  3. Na mě bohužel extrémně drahá :-( snad se časem objeví v knihovně, ofotím si ji... vypadá suprově :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Čo ako som bola nadšená po prečítaní tvojej recenzie, tak prudko ma schladila tá cena :( teda sedem stoviek za 170 stránkovú knihu?! To je na mňa trochu silná káva. Zrejme budem môcť iba dúfať, že mi ju niekto dá ako darček :D

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu znám od trenérky Evči z FB. Vypadá parádně, a hlavně kvalitně. Takové knihy já přímo můžu :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  6. Kniha vypadá skvěle!! :) Hlavně se mi líbí, že je ke každému receptu fotka. Že bych si udělala radost? :)

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Zaujalo mě to ale z masa jím jen ryby, jsou tam i kpt pro vegetariany?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samostatné kapitoly pro vegetariány tam nejsou, ale vege jídla ano. :-)

      Vymazat
  8. Evča o tom psala na svém profilu. Vypadá to moc zajímavě, rozhodně dobrý tip na dárek pro moji přítelkyni. Díky za recenzi :)

    http://strongleviathan.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to na úžasnou knížku :) Ale asi zůstanu u vyhledávání receptů na internetu - hlavně proto, že je to zadarmo, rychle a jednoduše dostupné. Trochu mě totiž zarazila cena knihy :D Ale je pravda, že za kvalitu se prostě platí :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)