čtvrtek 11. září 2014

* Barevné pásky neboli kineziotaping

 

Určitě už jste někde v televizi, v časopisech, na internetu či na ulici viděli člověka, který měl na různých částech svého těla (nejčastěji na rukách a nohách) nalepeny barevné pásky. Dost možná jste si mysleli, že jde o nějaký módní výstřelek, stejně jako jsem se kdysi domnívala já. Prvně jsem ony záhadné pásky neboli tejpy viděla na své bývalé spolužačce na střední škole, která se profesionálně věnovala a stále věnuje aerobiku. Tehdy mi řekla, že se jedná o rehabilitační pomůcku. Proč jsou tedy tyto barevné ozdoby přínosné? :))

Kineziotaping vznikl již v 70. letech díky japonskému chiropraktikovi dr. Kenzu Kasemu. Populární se mezi veřejností metoda tejpování stala hlavně díky sportovcům, na kterých často tyto barevné pásky můžeme vidět. I přesto, že je taping určen primárně pro sportovní účely, mnohem více se využívá např. ve fyzioterapii, ortopedii, pediatrii, neurologii a dalších lékařských sférách. 

Tejp je elastická páska, která se dokáže natáhnout a zase scvrknout. Jako jediný má tak nejvíce podobné vlastnosti lidské kůži, což je žádoucí. Tejpovací páska je vyrobena z bavlny a obsahuje elastická vlákna, aby byla pružná. Na těle by nám měla vydržet alespoň 3 dny (může vydržet i týden či několik týdnů). Velkou výhodou je, že se s tejpovací páskou můžeme sprchovat či plavat, je totiž voděodolná a na naší kůži ji drží speciální lepidlo vyrobené ze 100% lékařské pryskyřice.

Tejpovací páska se lepí na čistou a suchou pokožku. Typickým jevem správné aplikace tejpovací pásky je zvrásnění, jakmile dáme postiženou část do jiné polohy než protažení. Toto zvrásnění způsobí nadzvednutí kůže, podkoží, vazivového svalu a další, což nám zvětší prostor mezi těmito vrstvami a svalem. Tím snížíme tlak lymfatické, krevní cirkulace a tlak na receptory, díky čemuž dojde ke snížení bolesti. Zároveň přijdou i různé elektrochemické změny. Tepjování působí také na vnitřní orgány, což může také pomoci při zmírnění menstruačních bolestech.

Co se týče účinků tepjování, je jich hned několik. Jmenovitě např.:

  • zmírňuje záněty a bolesti
  • snižuje možnost zranění a křečí
  • příznivě ovlivňuje krevní a lymfatický systém
  • zlepšuje pohyb a práci svalů, vazů, kloubů a šlach
  • slabé svaly uvádí do normální polohy
  • je vhodné při onemocněné nervového systému
  • využívá se po úrazech, při rekonvalesenci a rehabilitaci

Tejpování naopak není příliš vhodné, pokud jste těhotná, pokud trpíte na křečové žíly, máte-li vyrážky, povrchová zranění kůže, onemocnění ledvin, cukrovku či vysoký tlak. Rovněž není ideální využívat kineziotaping v případě onkologických onemocnění, při nadměrné funkci štítné žlázy či v horečkách




Pokud vás nějakou té bolavé místečko na těle trápí, třeba jste se rozhodli tejpování vyzkoušet. Kde se lze nechat těmito páskami polepit? Prvně je určitě dobré nechat si to udělat od někoho, kdo má s tejpováním zkušenosti. Může to být tedy lékař, fyzioterapeut či masér. Nicméně mnoho odborníků říká, že se z kineziotapingu dělá příliš velký business. Spousta lidí si totiž za aplikaci tejpů nechává platit velké peníze, přestože si samotné tejpy můžeme aplikovat na tělo my sami. Stačí si pořídit odbornou knížku nebo se otepjovat s pomocí obrázkových či video návodů. Tejpem si totiž nelze ublížit. 
Cena 5 metrů dlouhé a 5 cm široké tejpovací pásky se většinou pohybuje kolem 250-300 Kč.

Já osobně jsem si tejpovací pásky vyzkoušela před dvěma dny, kdy jsem si je nechala aplikovat na bolavé rameno, které mě trápí už nějaký ten rok. Doktoři mi říkali, že s ním nic nemám, na rentgenu žádné poranění vidět nebylo, takže jsem tehdy dostala jen injekci od bolesti a byly mi předepsány rehabilitace. Ty však pomáhaly jen dočasně. Rameno jsem si poté párkrát při bolestech mazala hřejivou mastí, ale v tom jsem neviděla žádné řešení. Prášky už jsem do sebe odmítla cpát, a proto jsem se rozhodla pořešit to trošku alternativnějším způsobem - tejpy. K tomuto kroku jsem se rozhodla po třech probděných nocích, kdy jsem se bolestí převalovala v posteli. Musím říct, že již na druhý den od aplikace tejpů se mi výrazně ulevilo. Vím, že si ty bolesti pravděpodobně způsobuji sama při cvičení, kdy se nedokážu ovládnout a naložím si víc, než bych měla. Sama sobě vždy slibuji, že budu vůči tomuto postiženému ramenu ohleduplnější, ale touha po překonání dalšího cíle je holt vždycky silnější. Nicméně od teď už se opravdu budu snažit bolestem předcházet. :)) Za sebe však tepjování mohu rozhodně doporučit. Pásky mám na sobě 48 hodin a změna k lepšímu jde vážně znát - tak snad to není jen placebo (i když bolest snad ještě poznám :)).

 


Máte zkušenosti s tejpováním? Jak se vám tato metoda líbí?

10 komentářů:

  1. Tejpy rozhodne nie sú alternatívnejší spôsob, ale spôsob bežný. :) Ja mám s nimi len tie najlepšie skúsenosti. Ale vždy by mal lepiť skúsený fyzioterapeut. Ľudia si ich často lepia podľa návodu na youtube bez akýchkoľvek vedomostí a to je blbosť.
    http://bezkyna.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Doma bych to určitě nelepila, nedávno jsem v televizi (myslím, že v dobrém ránu) viděla povídání právě o tejpech, a říkali tam, že nesprávnou aplikací se uškodit rozhodně dá a že je to dost nebezpečné, stačí to nalepit o kousek vedle a hned to bude stahovat jinak...
    Ale sama s tím zkušenost nemám, ale v poslední době mě hodně trápí zápěstí, tak třeba by mi to mohlo pomoct :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek, hezké shrnutí :-) Před rokem jsem absolvovala kurz kineziotapingu a zkušenosti mám jenom ty nejlepší. Hlavně co se týče bolesti bederní páteře, kolen, ramen, tenisového loktu, karpáního tunelu. Něco na tom bude :-) Ale těhotenství není kontraindikace, naopak, v třetím trimestru hodně pomáhá od bolesti břicha a zad, taky může pomoci předejít striím.

    OdpovědětVymazat
  4. Pristi tyden maji tyhle pasky v Lidlu, za par korun :-)
    Kristyna.

    OdpovědětVymazat
  5. Tejpy jsem ještě nezkoušela, ale asi fakt pomáhají, když vidím tolik různých sportovců v televizi s tejpy. nejvíce se mi líbí otejpovaní crossfitáci na závodech to je pohled.

    OdpovědětVymazat
  6. O tomhle slyším poprvé :)Dobrá věcička
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  7. Tejpy jsem už viděla na spoustě lidech, nejen sportovcích. Když jsem se najaře léčila se zánětem šlach, tak mi o tom fyzioterapeutka taky říkala, že by to mohlo zabrat, ale mě pro tuto chvíli pomáhá průběžné protahování, takže jsme prozatím tejpy odložila na neurčito, ale věřím, že to může hodně pomoci ;-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, je mi 15 a já tančím na vysoke úrovni mažoretky (trojnasobna mistryně světa) a na poslední soutěži mi křuplo v zádech. Nedalo se nic dělat, jen tejpy. Sehnala jsem si fyzioterapeutku, která má kurzy a ta mi to zatejpovala, ano, úlevu jsem pocítila, ale ikdyž to mam 2. Týden, tak to stále bolí.
    Takže shrnutí → pomáhá to, ale žádný zázrak to není.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, zkušenost s tejpováním mám naprosto výbornou. Díky aplikaci tejpovací pásky došlo ke zmírnění otoku otoku v oblasti kolene, zmírnila se bolest a po dlouhé době jsem zase mohla ohnout koleno. Má fyzioterapeutka mě seznámila s tejpovacími páskami Temtex, které můžu vřele doporučit. Každému doporučuji navštívit bezvadné stránky o tejpování, na kterých najdete i instruktážní videa. Odkaz na stránky je: http://www.tejpovani.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)