sobota 16. srpna 2014

* Správná (knižní) pětka


Je tomu téměř dva měsíce, co jsem se naposledy zmiňovala o knihách. A protože se jich u mě za tu dobu opět několik nakupilo, rozhodla jsem se dnes udělat článek s recenzemi hned na 5 kousků. Věřím, že si některou jistě zalíbíte, a třeba i co nevidět zakoupíte. :)) Nečekaně se vztahují ke zdravému životnímu stylu, cvičení a zdraví všeobecně. Máte se nač těšit. :))


Dost možná, že jste o této publikaci již někdy slyšeli (obzvlášť, pokud vás oslovila paleo strava či program Whole30), ale dost možná, že také ne. Tato obsáhlá a informacemi nadupaná kniha není žádnou příručkou, které byste se museli stůj co stůj držet. Jde o naprosto přirozeně psanou knihu, která osloví ne jednoho čtenáře. Je rozdělena do 7 základních částí + 2 doplňujících kapitol s přílohami.
V knize se tak dozvíte spoustu zajímavých informací o jídle všeobecně (např. co to vlastně jídlo je a jak nás ovlivňuje), co škodí našemu zdraví (nejrůznější informace ohledně cukrů, umělých sladidel, obilovin, mléčných výrobků...), co naopak našemu zdraví prospívá (maso, vejce, zdravé tuky...). Autoři vám pomohou se správným nastavením vašeho nového jídelníčku podle zásad programu Whole30. Nechybí ani recepty, kterými se lze v začátcích inspirovat. 
Chci podotknout, že se jedná o jistý druh způsobu stravování, který spoustě lidem vyhovuje, ale spoustě také nikoliv. Texty v knize mi skutečně dávají smysl stejně jako různé výzkumy, o které jsou články doplňovány. Je pravda, že tento styl stravování asi nebude po chuti všem, a že s ním spousta z vás nebude souhlasit, ale já osobně jsem si jej vyzkoušela a musím říct, že mi prospíval. Teď už je jen na vás, zda se budete chtít dozvědět více či nikoliv. :)) Knihu můžete zakoupit na internetovém knihkupectví Arara za 380 Kč.




Slovensky psaná publikace, která by neměla chybět v knihovničce žádného příznivce ruské koule. Čtivé, prosté, výstižné. Asi tak bych popsala jednotlivé kapitolky v knize. Nechybí úvod včetně historie kettlebellu stejně jako základní cviky s touto cvičební pomůckou. Za velké pozitivum považuji názorné obrázky při provádění cviků včetně správného i špatného provedení. Obzvlášť při cvičení s kettlebelly je nesmírně důležité provádět cviky správně, abychom si neničili tělo. Obrázky jsou doplněny o srozumitelný návod, jak cvik provést. 
Od klasických cvičebních příruček se liší tím, že každá kapitolka je jakýmsi příběhem autora, který mě vždy zaujal. Nechybí ani tabulky s užitečnými informacemi.
Pokud to myslíte s kettlebellem vážně, rozhodně vám doporučuji si knihou alespoň v knihkupectví či knihovně prolistovat, je to skutečně povedená věc, která vám může při cvičení velmi pomoct! 
I tuto knihu můžete zakoupit na internetovém knihkupectví Arara za 399 Kč.

 


O jedné knize se zaměřením na core neboli střed těla jsem již psala v jedné z předešlých recenzí. A jestliže jsem ji tehdy vychvalovala do nebes, tak tuto knihu musím vychválit až do vesmíru. Neuvěřitelně propracovaná záležitost, která vám poslouží až do konce života. Ačkoliv nemám příliš v oblibě měkkou vazbu, v tomto případě bych ji vydavatelům odpustila. :)) V knize najdete obrovské množství cviků a určitě je budete chtít vyzkoušet hned všechny. Nebo alespoň já takové nutkání měla. Na obalu se udává, že by jich mělo být dokonce přes 150. Wow! :)) Nicméně na úvod neuškodí trošku informací o tom, co to ten střed těla je, jak máme správně držet naše tělo, jaké případné vybavení si pořídit pro core trénink a další. Hlavní částí knihy je právě zásobník cviků, který se dělí do šesti kategorií podle náročnosti a účelu. Na své si tedy přijdou nejen začátečníci, ale i středně pokročilí a pokročilí. Následují hotové tréninkové programy a core cvičení podle aktivity, které se věnujete (např. běh, vzpírání, cyklistika apod).
Nejvíc jsem zblázněná do všech těch tabulek, odrážek, barviček, obrázků a dalších nezbytných "blbinek", které vám při provádění cviků nesmírně pomohou. Kromě toho je vždy v rožku doplněna těžší varianta pro případ, že by se vám daný cvik zdál příliš snadný. :))
Třešničkou na dortu pro neználky je závěrečný slovník cizích výrazů, které jsou vám vysvětleny. Krása. Nemám absolutně co vytknout! 
Tuto bezva knihu lze pořídit na internetovém knikupectví Slovart za 339 Kč.




O běhání jsem měla již několikrát zlé noční můry, protože já zkrátka nejsem žádná vytrvalostní běžkyně, která by lámala rekordy. Asi jsem příliš líná na to, abych pohla svým zadkem, ale odjakživa mám ten pocit, že jsem holt byla stvořená pro cokoliv, jen ne pro běh. Pokud nemáte stejně jako já pořádnou motivaci a odhodlání, určitě vám následující kniha může být skvělým pomocníkem v začátcích.
Autor vám vysvětlí, proč je běh vlastně důležitý, jakou má historii, jaká je jeho fyziologie, jak se běh na našem těle projeví, co nám přinese apod. Upřímně, když se řekne slovo běh, prostě si vybavím nějakého běžce a nic víc. V životě by mě nenapadlo běh dělit na nějaké další podkategorie, které však existují (ha!). Ale žádný strach. I toto vám bude objasněno.
Pokud s během hodláte začít, je důležité vědět, jak tělo při běhu držet, co při běhu nedělat a co zase ano. Krásné fotografie běžců doplněné o detailní popis samozřejmě nemohou chybět. :)) Při běhu jsem měla vždycky problém s dýcháním, i tomu je v knize věnován ne jeden řádek. 
Jaké tempo si zvolit, jak překonat stagnaci, co za věci si na běh pořídit? Také to všechno se v úvodu knihy dozvíte. A vlastně nejen to! Začít běhat můžete podle uvedených tréninkových plánů, v rámci nichž se můžete připravit na uběhnutí 5 km, 10 km, půlmaratonu, maratonu a ultramaratonu. Jednotlivé plány se pochopitelně liší podle vaší běžecké úrovně.
Knihu uzavírá kapitolka s posilovacími cviky a slovník pojmů. Zakoupit ji můžete na internetovém knihkupectví Slovart za 339 Kč.

 


Mám-li být upřímná, k této e-knize jsem se dostala úplnou náhodou přes Facebook stránku webových stránek grasa.cz. A protože to bylo v době, kdy jsem si kokosový olej začala zamilovávat, rozhodla jsem si přečíst další informace o tomto zázraku. Již jeden článek o něm tady na blogu je a měl u vás docela úspěch. :)) Dnes bych vám ale ráda prozradila něco o této e-knize, která mi opět poskytla nový pohled na kokosový olej. Dokonce mě pohltila natolik, že jsem ji měla do hodinky přečtenou.
Co všechno tedy tato e-kniha nabízí? Samozřejmě něco málo z historie kokosového oleje, odkud se vůbec vzal, jak se rozšířil po světě, proč jej vůbec používat. Následují další podkategorie, kde se dočtete o tom, jaký vliv má kokosový olej na akné, hubnutí, funkci štítné žlázy, alergie, cukrovku a další onemocnění. Musím říct, že tyto výzkumy jsou nesmírně zajímavé a je bezva pozorovat, jak něco tak prostého jako olej (v našem případě tedy kokosový) dokáže pomoci. V závěru najedete i pár návodů na domácí výrobky z kokosového oleje, které můžete použít na pleť a kůži. Že je toho málo? Vězte, že nikoliv. V 71 stránkách se dozvíte vše důležité a užitečné. Neváhejte a přiučte se. Jistě nemusím připomínat, že kokosový olej se řadí mezi tzv. super potraviny, které jsou našemu zdraví velmi prospěšné. Ačkoliv mnozí lidé jej mohou zatracovat a špatně řadit mezi ty "zlé" oleje, nenechte se zmást. Kokosový olej je výtečnou záležitostí, která vás může zbavit zdravotních potíží. 
Knihu Zázrak jménem kokosový olej můžete koupit za 175 Kč na internetových stránkách grasa.cz.


Jakou knihu jste v poslední době četli vy? :))

12 komentářů:

  1. skvělé tipy, děkuju Kriss!:) měla bych si občas koupit taky něco hmotného, když utratím tolik peněz za doplňky výživy :D nejvíc se mi líbí CORE, protože vím jak je důležité:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jsem ani o jedné neslyšela, díky za napravení!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám momentálně půjčenou knížku Začni běhat. Je pěkná, ale mě nějak tyhle "příručky" nebaví, takže prolistuju a vracím zpět do knihovny.

    OdpovědětVymazat
  4. Na knihu "Jídlo na prvním místě" se dívám už hodně dlouho :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  5. O knížce "Jídlo na prvním místě" uvažuju dlouhou dobu. Myslím že si ji koupím, ale nejdřív mám ještě v plánu několik knížek. Třeba Doba jedová 3 mě zaujala, a navíc přečetla jsem i první a druhý díl, tak třetí nesmí chybět. Co si o ni myslíš? Zaujala tě?

    OdpovědětVymazat
  6. Jídlo na prvnimmiste je moc hezky a srozumitelně napsány, taky se mi líbilo, zvlášť když se v podobném stylu stravuju. Na knizku od Pavla T. se musím rozhodně kouknout. KB jsou sena, akorát škoda že u nás ve fitku máme jen plastové a doma mám jen 8kg KB.

    OdpovědětVymazat
  7. chystám se pořídit core trénink, jelikož na střed těla cviků moc nikde není a je to opravdu důležité :) takže tvá pozitivní recenze mě v nákupu uvtrdila :)

    OdpovědětVymazat
  8. Te'd když mám volno jsem si nastahovala nějaké knížky, ale spíš o běhání, to mě baví nejvíc :)

    OdpovědětVymazat
  9. Super tipy!:) Já momentálně čtu knihu Když běhá žena a je super! Hned jak jí dočtu tak se vrhnu na tyhle knihy. Jinak jsem se po dlouhém přemlouvání sama sebe, rozhodla založit si blog o cvičení a zdravé stravě, tak budu ráda, když se třeba podíváš :)

    OdpovědětVymazat
  10. Díky moc za parádní článek plnej super tipů!

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji za tipy, nejvíc mě zaujala první kniha a pak samozřejmě ta běžecká :) Už dlouho přemýšlím, že bych si něco o běhu přečetla, abych se tímhle směrem dále vzdělávala a zrovna tohle dílo vypadá skvěle:)

    OdpovědětVymazat
  12. Parádní článek! Core trénink objednávám :-) a kniha Začni běhat vypadá taky skvěle, určitě bych se dozvěděla spoustu věcí, o kterých nemám ani tušení...i když jsem běžec :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)