středa 2. dubna 2014

* Výživa pro fitness a kulturistiku

 

O knihách jste si u mě už párkrát mohli přečíst, a protože mám dnes chuť na trošku oddychový článek, rozhodla jsem se vám představit další z přírůstků do mé sbírky knížek. Ani tentokrát nečekejte nic jiného, než knihu spjatou s tím, co mě baví, čím žiju, co mě inspiruje. A proto je tady shrnutí knihy Výživa pro fitness a kulturistiku, která se bude hodit jak začátečníkům, tak všem ostatním, kteří si v tom všem chtějí udělat jednou pro vždy pořádek. Tak pojďme na to! :))

Původně byla tato kniha psána jako pomůcka pro studenty odborných škol a kurzů s tělovýchovným zaměřením, ovšem nakonec se z toho stala publikace pro všechny aktivně sportující lidi. Je tedy vhodná jak pro trenéry, poradce a další odborníky, tak také pro všechny ostatní, kteří se zajímají o fitness a kulturistiku.

Co vám kniha může nabídnout?
Kniha je rozdělena do pěti částí.
První část se soustředí na úplné základy ve fitness stravě. Tato kapitola se soustředí na jednotlivé živiny, jmenovitě tedy sacharidy, bílkoviny a tuky. Naučíte se, jak je lze dělit, v jakém poměru je aplikovat do svého jídelníčku, můžete se inspirovat i ukázkovými tabulkami. Dozvíte se, kdy a jaké druhy bílkovin konzumovat, a jaký je jejich doporučený denní příjem vzhledem k vaší fyzické aktivitě. Mimochodem veděli jste, že jeden kilogram svalové hmoty se skládá převážně z vody, tzn., že voda tvoří 70-75 %? 15-20 % je tvořeno bílkovinami a zbylá procenta jsou tuk. 
V kapitole je věnované také poměrně slušné množství stránek vitaminům a minerálům, které jsou dle mého podstatnou součástí každého jídelníčku. Povídání o vitaminovém deficitu mě velmi zaujalo stejně tak jako riziko nedostatku vitaminů a minerálií u žen - veděli jste,  že u žen je nejvíce ohrožen nedostatek železa?
O tom, že pravidelný pitný režim je stejně tak důležitý jako správná skladba jídelníčku, vás utvrdí i tato publikace. Krásně je vysvětlena role vody při sportovním výkonu - pokud jste dehydratovaní, vaše výkonnost se snižuje.
Od těchto základů, které jsou však velmi detailně a srozumitelně popsány, se s autory přesuneme k výživové pyramidě, objasnění výrazů porce, dozvíte se, jak si jídelníček načasovat, a nezapomíná se ani na vegetariány, kterým je předložena speciální vegetariánská výživová pyramida. Tento krok ze strany autorů se mi velmi líbí, že myslí i na ty, kteří nejí maso. :)) 
V závěru této kapitoly je návod, jak si jídelníček sestavit, jakých zásad se držet, jaké potraviny bude nejlepší do jídelníčku zařadit - zde najdete opravdu hooodně užitečných rad a doporučení. Nechybí také krátká zmínka o stravování mimo domov, v rámci níž vám bude doporučeno, jaká jídla si vybírat v případě, že se chystáte do restaurace, a chcete se držet svého fitness jídelníčku. Za sebe mohu souhlasit s následujícím vyjádřením:

"Nebojte se personálu! Pokud si vás jako hosta váží, rádi nahradí tučnou omáčku šťávou, zamění vydatnou přílohu za jinou, podají sklenici s vodou, přinesou poloviční porci... Pijte vodu mezi sousty, sníte toho méně a lépe se vám bude trávit. Nebojte se požádat, aby vám zbytek jídla zabalili s sebou domů."
 


Druhá část knihy se věnuje specializované výživě a tréninku ve fitness a kulturistice. O co tedy jde? Pokud tápete v tom, kdy a co jíst pro maximální výkon, teď už budete chytřejší. Dozvíte se, kdy a jaké bílkoviny jíst, padne zmínka také o aminokyselinách, naučíte se, jak se stravovat před a po tréninku. Dozvíte se, proč je důležitý odpočinek, jak často zařazovat vytrvalostní trénink s vysokou intenzitou, co je to svalová horečka, jak zmírnit bolest svalů a další. A protože regenerace je důležitá, padne zde i několik tipů na doplňky, které vám regeneraci usnadní. K tomuto bodu bych dodala jen to, že spánek je opravdu důležitou součástí regenerace. Proč? 

"Jeho nedostatek oslabuje imunitní systém, narušuje glukózový metabolismus, a tím i produkci energie, a zvyšuje hladinu katabolického hormonu kortizolu odbourávajícího svalovou hmotu."

V druhé polovině této kapitoly je podrobně popsána redukce tuku s pomocí nízkosacharidové diety, nesmí chybět ani zmínka o populárních sacharidových vlnách.

Ve třetí části si přijdou na své všichni, kdo rádi experimentují v kuchyni. Čeká na vás totiž 14 snadných receptů např. na jahodový koktejl, pomazánku z cottage sýra, kuřecí pitu a další.
Pokud jste některým pojmům v knize nerozuměli,  žádný strach, čtvrtá kapitola je jakýmsi výkladovým slovníčkem všech pojmů, takže se nebudete moct vymlouvat na to, že jste něčemu nerozuměli. :))
Pátá část už je takovým doplňkem, kde najdete spoustu příloh. Objevily se zde např. tabulky s kvalitními zdroji bílkovin či důležitými vitaminy, zmíněny jsou také metody měření podkožního tuku. Najdete zde také tabulku s přehledem potravin a jejich glykemický index či rovnice pro výpočet trojpoměru (bíloviny:sacharidy:tuky).
A na úplný závěr to nejlepší - své znalosti, které jste díky přečtení knihy získali, si můžete ověřit pomocí kontrolních otázek.




Slovo závěrem...
Je to jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četla. Opravdu velmi se mi líbí popisnost, detailnost a srozumitelnost všech článků. Nechybí ani vstupy jednoho z autorů, Jiřího Borkovce, v podobě tabulek, které obsahují jeho názory a zkušenosti. Pro vaši informaci, Jiří se jako nejmladší Čech v historii stal mistrem světa a Mr. Universe v kulturistice, proto se tedy dělí o své vlastní zkušenosti. :))
Trošku mě mrzí, že kniha nemá pevnou vazbu, protože už jsem si stihla pokrčit rožky, ale to na kvalitě této publikaci rozhodně neubírá. :)) Pokud vás tedy zajímá cokoliv z výše zmíněných témat, určitě po knize sáhněte, ať už v knihovně, nebo v knihkupectví, nešlápnete vedle! ;) A pozitivní fakt na závěr - kniha vůbec není nějakým nedostupným artiklem, který byste si nemohli dovolit z finančních důvodů, protože její cena je dle mého názoru skoro až směšná.

Knihu můžete zakoupit přímo u vydavatelství Grada Publishing, u které vyšla. Cena je příjemných 179 Kč, které jistě obětuje kdejaký fitness nadšenec. :))



Četli jste tuto knihu? Příp. jakou knihu mi doporučíte vy?

Hezkou středu vám všem!

9 komentářů:

  1. Paráda! Zítra letím do knihkupectví! :) Moc děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super tip, knížky od Grady mám ráda, dobře se mi čtou a vždy obsahují spoustu užitečných informací a mají opravdu výborné ceny - ale je to kompenzované asi tím měkkým přebalem no :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já už ji mám přečtenou a taky se mi líbila;)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, myslíš, že by jí uplatnila i osoba, která se snaží zhubnout, nechodí do posilovny a cvičí Jillian M?

    OdpovědětVymazat
  5. vypadá to zajímavě, ale o výživě si myslím své. Něco jsem už přečetla a tak nějak si myslím, že už by mě to moc neobohatilo, ale možná se na ní kouknu v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pro zajímavost bych se do ní určitě ráda podívala :). Jen bych byla opatrná s tím, podávat to jako nějakou objektivní pravdu. Nevím tedy, kdy byla kniha napsána, ale přijde mi, že různé studie, poznatky a pravidla se mění a vyvíjí jako na kolotoči. Takovéhle věci čtu spíš tak pro zajímavost, ale myslím, že je to spíš o tom udělat si komplexnější náhled na výživu, ne si přečíst jednu knihu a brát to jako Bibli :). Mimochodem pití pří jídle určitě trávení nijak neurychluje a neusnadňuje, protože ta voda ředí trávicí šťávy, takže s odbornými fakty to v té knize tak horké nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už jsem to s tím pitím slyšla, že to není dobré při jídle. Pořád se o tom s mužským dohaduju

      Vymazat
  7. Knížka vypadá zajímavě, ale asi ji přenechám jedincům, kteří se o tuto tematiku zajímají poněkud víc :) Nicméně jsem si ráda přečetla aspoň tenhle stručný výtah, určitě může být inspirativní a člověk si díky tomu leccos srovná,. Přikláním se ale také k názoru, že je dobré sbírat komplexní informace a sestavit si z toho něco, co bude člověku vyhovovat :)

    OdpovědětVymazat
  8. TO je náhoda. Chodím do posilovny, kterou Jiří Borkovec vlastní a měla jsem s ním i jeden trénink. Jednání s ním je velmi pžíjemné a jde vidět, že rozumí tomu, co dělá. Opravdu s vámi cvičí dle vašich možností.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)