sobota 26. dubna 2014

* Mých TOP 7 cviků


Je třeba články o jídle vyvážit nějakým příspěvkem o cvičení, co říkáte? :)) A proto mě napadlo, že bych vám mohla trošku poodhalit své tréninky. Ne, že bych se s nimi kdo ví jak tajila, nic nového pod sluncem to není, ale upřímně, jen tak tady vypsat všechny mé tréninky, počty sérií a opakování, to mi přijde krapet nudné. A tak jsem se rozhodla, že trošku potrápím hlavu a ze všech cviků - na nohy, zadek, ruce i břicho vyberu ty nej, které zkrátka miluju! Třeba budou pro někoho inspirací, třeba je budete mít chuť také vyzkoušet, třeba se i pochlubíte s tou svou šťastnou sedmičkou. :))

1. Bulharské dřepy
Jedná se o obnovu klasického dřepu s výjimkou toho, že veškerá zátěž se soustředí jen na jednu nohu. Aby toho nebylo málo, vždycky si do ruky vezmu těžší činku (aktuálně 15kg jednoručku) podle toho, kterou nohu procvičuju. Pokud pravou, tak činku do pravé, pokud levou, tak do levé. Bloss mi vysvětlovala, že se tak provádění cviků zintenzivní a stane se obtížnějším na balanc, což potvrzuji. :)) Je to zabijácký cvik, ale neuvěřitelně mě baví!




2. Bicepsová kladiva
Toto je má srdcovka stejně jako ostatní cviky na biceps. Žádná žhavá novinka, kterou by ještě nikdo neobjevil. Je to poměrně profláklý cvik, který má ve svých trénincích ne jeden cvičenec. Nicméně se musím jen tak okrajově zmínit, že minulý týden jsem si u tohoto týdne hodila svůj osobní rekord, 15 kg čisté váhy. Pro mnohé nic moc, ale nevzdávám to a makám dál. :))




3. Přítahy jednoručky v předklonu
Ideální na procvičení středu zad a ramen. Líbí se mi progress, který u tohoto cviku pozoruji. A hlavně mě prostě baví tahat činku od země s tím pocitem, že jsem nejsilnější na světě. :D No dobře, nejsilnější asi zdaleka ne, ale jde o to, že tento cvik si užívám vždy plnými doušky. :)) Při cviku si můžete jednu nohu opřít třeba o lavičku, jak můžete vidět na obrázku. Já se vždycky jednou rukou chytnu žebřin a provádím přítahy ve stoje - předklonu.




4. Mrtvý tah na jedné noze
Klasický mrtvý tah nebo rumunský zná každý (mimo jiné i ty mám ve svém tréninku), nicméně tento cvik považuju za opravdu jeden z nej. Dělám ho vždy na závěr tréninku nohou, takže je to o to větší makačka, ale zbožňuji ho. Je velmi důležité se při něm soustředit, protože udržet rovnováhu na jedné noze, do toho se předklánět, držet v ruce ještě činky a snažit se dostat do polohy holubičky, to je pro mě občas prostě nadlidský výkon. A zjistila jsem, že fígl, kdy se máte očima zaměřit na jeden bod před vámi, vážně na udržení stability funguje! :)) 




5. Přítahy nohou na TRX (knee tucks)
Asi můj největší objev v poslední době. TRX nám do posilovny namontovali teprve nedávno, a už se pochopitelně těší velké pozornosti. Proto si vždycky vytipuji chvilku, kdy tam nikdo není, abych si mohla pár cviků také vyzkoušet. Knee tucks neboli přítahy nohou jsem si vyzkoušela teprve minulý týden, ale už na druhý den jsem byla nadšená. Proč na druhý den? Nejen, že jsem se nemohla ráno ani zvednout z postele, ale nemohla jsem se ani smát, ani kašlat ani nic. Tolik to břicho dostalo zabrat. Rozhodně D-O-P-O-R-U-Č-U-J-I, pokud chcete své břicho řádně potrestat! :D 




6. Bench s úzkým úchopem
Pro někoho možná nudný a tuctový cvik, ale na triceps třeba v supersérii ještě s jiným cviky ideál. Triceps je má slabší stránka, takže na něm makám, co se dá. Když se vrhnu na tento cvik hned po francouzském tlaku, mé ručky pěkně brečí. Pokud byste cviky nezvládli s 20kg činkou, můžete vyzkoušet menší osu, příp. jednoručky




7. Clean and press 
Další z novinek v mém tréninku, kterou jsem zařadila teprve nedávno. Jedná se o cvik hojně využívaný mezi crossfitery. Není to nic obtížného na provedení, řekla bych, že ho zvládne kdokoliv. Zatím jsem ho testovala pouze s 20kg činkou, ale příště si určitě zkusím naložit i více a pilovat techniku. Neskutečně mě baví. Asi i kvůli tomu, že si při něm připadám ve fitku důležitě, protože nikdo jiný ho tam necvičí, a pro většinu klasiků je to něco naprosto neobvyklého. Nemusíte se omezovat jen na velkou činku, provádět se dá i s jednoručkami nebo kettlebellem.



Jaké jsou vaše nejoblíbenější cviky?

14 komentářů:

  1. Bicepsová kladiva mám také ráda, pak asi nejraději výpady (zvláštní, že to pro mě byl na začátku nejhorší cvik :D) a vůbec všechny cviky na nohy mě baví :)) no a pak asi všechny ostatní, zvláštní baví mě všechny, nějak neumím vybrat :D Jinak skvělý článek, určitě se inspiruji některými cviky!

    OdpovědětVymazat
  2. já nedám dopustit na plank pozici a všechny její variace :) a ty knee tucks pomocí TRX jsou skvělé, taky patří mezi mé oblíbence :)

    OdpovědětVymazat
  3. já zkusila TRX poprvé s kamarádkou, když jsem šla nedávno do jejího fitka, kde ho mají ... no dělaly jsme jen klasický plank, ale s rukama na bosu, a dalo mi to zabrat teda :D takže se mi líbí nejvíc knee tucks, budu muset sehnat posilku s TRX doma, protože je to zas troch jiná výzva :)

    OdpovědětVymazat
  4. Bulharské dřepy jsou super. Úplně pecka, když člověk sleduje ty pokroky a zpevňování. :) + skvělá věc TRX...když jsem na tom byla poprvé, stačilo mi 30 min a druhý den jsem byla úplně KO :D

    OdpovědětVymazat
  5. Wooow!! Tak to jsi mile překvapila :-).
    Kladivový zdvih mám hrozně ráda i já..ale váhově si na tom líp :-))). Jsi šikovná!

    OdpovědětVymazat
  6. Cviky na TRX na břicho mám úplně nejradši, včetně těch přítahů (ty často děláme i s klikem mezi každým přítahem, a to už pak moc ráda nemám :D)
    A jinak mám ráda dřepy, výpady atd., ale NESNÁŠÍM všechno s výskokem - dřepy s výskokem, výpady s výskokem....ale hlavně "split lunges" fuj a fuj :D

    OdpovědětVymazat
  7. Přítahy nohou dělám na fitballu a je to nejlepší ! :-D Po chvilce cítíš jak ty bříšaky makají :-D Vybrala si super 7 cviků :-) Mrtvý tah na jedné noze je zajímavý ! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. bulharský dřepy jsou fakt dobrý na ten balanc, mrtvý tah na jedné noze jsem ještě nedělala, budu muset napravit :) Clean and press jsem párkrát zkoušela, ale nějak jsem od toho upustila, ani nevím proč :D

    OdpovědětVymazat
  9. ve spoustě se shodneme - clean&press, biceps, přítahy jednoručky, knee tucks na balonu, pak asi dřepy křížené dozadu (říkám tomu pukrle), ruský twist na břicho a kliky ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem ráda, že ti má rada byla k užitku :) Jinak já mám raději supinované zdvihy, ale už tak moc izolované cviky nezařazuju. Občas je dám, když mám čas, ale víc jak 12kg jsem nezkoušela :D
    Mohla bych si vypůjčit nápad na článek? :D možná tam taky shlédneš inspo :)

    OdpovědětVymazat
  11. Skvělé cviky, já miluji snad všechny, těžko bych vybírala pár TOP :D Ale třeba zrovna bulharský dřep taky zbožnuji a v pátek jsem mu dodala úplnou "třešničku na dortu" - určitě doporučuji! Jela jsem 12 opakování s jednoručkami (ty dávám do obou rukou) klasicky, pak jsem jednoručky položila (=odhodila) a odjela bez závaží v té pozici 8 skoků (tzn. jen odlepení špičky co je na zemi a výskok) - fakt masakr :D A když máš pak jet rovnou na druhou nohu, tak to je teprv něco :D

    OdpovědětVymazat
  12. Ty přítahy nohou jsem zkoušela na gymballu a málem jsem se u toho zabila, takže toho se teď bojím :D Jinak bych spíš našla ty cviky, co nesnáším :D Určitě by tam patřily burpees, moutain climbers a bicycle crunches, krom těch cvičím ráda úplně cokoli :)

    OdpovědětVymazat
  13. Z výše zmíněných mám úplně nejraději bulharské dřepy. Přijdou mi skoro nejúčinnější a vždycky mě po nich dokonale bolí nohy/zadek :D Jinak mám ráda i dřepy s osou, hrozně mě baví.

    OdpovědětVymazat
  14. Ten prvý je síce poriadne náročný, ale tiež ho mám rada :D A s tým čo si napísala pri poslednom musím súhlasiť, lebo ja som sa ho napr. naučila na crossfite :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)