úterý 10. prosince 2013

* Ďolíčky na těle - noční můra všech žen


Věřím, že většině z vás jsou ty nesnesitelné ďolíčky na těle více než známé. Některé z nás se s nimi potýkají delší dobu, jiným se objevily teprve nedávno. Nicméně jedno máme my ženy společné. Nenávidíme je. Odkud se vůbec berou, proč se jich nemůžeme zbavit, jak jim předcházet a bojovat s nimi? To vše v dnešním článku, který je věnován pouze a jedině těmto "potvůrkám". 


Když si do vyhledávače zadáte pojem celulitida, vyskočí na vás mraky článků, ty nejzaručenjší rady a reklamy na krémy proti celulitidě. Ale málokdo si řekne "Proč vlastně mám tu pomerančovou kůži?" Přiznám se, že ani já nejsem těmito nenáviděnými ďolíčky tak úplně nepolíbená, má stehna by o tom mohla vyprávět, takže jsem si jednoho večera právě tuto otázku položila. Díky chytré knize (na kterou mimo jiné brzy zveřejním recenzi) jsem se však dozvěděla vše podstatné, veškeré okolnosti, rozdíly mezi námi ženami a spoustu dalšího. Dost keců, podíváme se těm potvorám na zoubek.

Věc se má tak, že důvodů vzniku celulitidy může být ve skutečnosti více. Pokud se cpete jako vepřík, věčně vysedáváte u počítače a lautr nic neděláte, dá se očekávat, že vás toto nemilé překvapení jednoho dne zkrátka navštíví. Dost možná, že se u vás také nějaký čas zdrží. Nicméně důvody mohou být i jiné, roli může hrát genetika nebo špatný krevní oběh. Berete hormonální antikoncepci? I to může být důvodem tvorby celulitidy. A jistě také znáte ten pocit před menstruací, kdy jste jako balón, protože vaše prokrvení se zhoršuje a zároveň vaše tělo zadržuje vodu. 
Navalilo se na vás moc starostí najednou, nestíháte a jste permanentně ve stresu? Ideální chvíle k tomu, aby vás navštívila celulitida. Horší je ovšem fakt, že zřejmě nejintenzivnější je celulitida vlivem gynekologických, oběhových a trávicích potíží. Cukry a tuky se v organismu jednoho krásného dne nahromadí, nejrůznější toxiny a odpadní látky se napěchují do těla, takže přirozeně dojde k změně kůže, bravo, opět je v hlavní roli pomerančová kůže.

Samotná celulitida by se dala rozdělit do 4 fází. V té první je vidět pouze, když zmáčknete kůži. V té druhé jsou při ostrém světle ďolíčky vidět. Ve třetí fázi už je celulitida viditelná bez ohledu na ostrost světla či zmáčknutí kůže. V poslední fázi už vidíme onu populární pomerančovou kůži dost jasně.

Celulitida je v podstatě zrosolovatělou vodou, kterou tělo zadržuje. Tento rosol se ukládá v těle, ztuhne a následně tlačí pod pokožkou, a právě v této chvíli se objevují nenáviděné ďolíčky. Řeknu vám, když si tady tu ztuhlou hmotu představím pod svou kůží na stehnech, můj žaludek má namále. 




Viděly jste někdy Asiatky s celulitidou? Já tedy ne. Vždy si představím malou ženu s dokonale štíhlým tělem, občas možná až s příliš štíhlým. Stejně jako Asiatky, také černošky či indiánky nemají vzhledem k jinému typu a vlastnostem kůže takové problémy s celulitidou jako my bělošky. Řeknu vám, že by mě nikdy nenapadlo zkoumat celulitidu na různých lidských rasách, takže tato skutečnost pro mě byla tak trochu překvapením.

Jak jsem zmiňovala výše, celulitida může být způsobena hned několika věcmi. Samy se můžete zamyslet nad těmi vašimi důvody a zkusit s nimi bojovat. 
Tukové polštářky pod vaší kůží jednoho dne nezmizí nějakým zázrakem, proto je třeba mít pevnou ruku a stát nad nimi s bičem. Zahoďte rychlé cukry v podobě čokoládíček, koláčků, bonbónků, a místo toho si dopřejte vydatnou stravu, která vás zasytí. Ideálně také příliš nesolte a nejezte přesolené produkty, poněvadž je známo, že sůl zadržuje vodu v těle. Začněte se hýbat, tancujte, choďte, běhejte... Výborné jsou zkrátka kardiovaskulární cvičení, u kterých se pořádně zapotíte a tělo řádně nakopnete! Určitě si samy dokážete vybrat aktivitu, která vás bude bavit, a navíc díky tomu pomůžete lepšímu prokrvování.

Pokud si potrpíte na masáže, vyzkoušejte ty lymfatické, díky nimž by mělo dojít k odvádění odpadních látek z těla ven. Nicméně tato varianta bude finančně krapet náročnější, navíc je doporučováno absolvovat masáží více, aby to mělo ten správný efekt. S vlastními zkušenostmi se vám svěřit nemohu, nicméně už jsem o masáži párkrát uvažovala, alespoň pro představu a nový zážitek. Masáže já ráda. :))
A pokud se vám nechce utrácet, můžete si masáž vyzkoušet samy. Stačí si pořídit hrubou mycí rukavici nebo jinou vhodnou pomůcku a tukové polštářky pravidelně masírovat, aby došlo k jejich lepšímu prokrvování. Vypátrala jsem, že existují nejrůznější masážní pomůcky v podobě "kartáčů" nebo něčeho, co se jim velmi podobá.
Kromě masáží jsou prý výborné také návštěvy sauny.



Cvičením proti celulitidě aneb zatočte s nevzhlednými ďolíky. V tomto odstavečku si povíme pár záležitostí ohledně samotného cvičení. Doporučovány jsou cviky, při kterých hloubkově pracujete se svaly stehen a kolen. Cvičí se v dlouhých sériích s krátkými pauzami, což napomáhá lepšímu spalování tuků. Jaké cviky tedy zařazovat? Ideálně nejrůznější varianty dřepů, výpady, zdvihy pánve, zanožování, výstupy na lavičku a další.

Osobně mám pocit, že od té doby, co jsem se začala pravidelně hýbat, jsem s celulitidou zatočila. Ne úplně, nějaké zbytky tam pochopitelně jsou, ale dokázala jsem ďolíčka zredukovat na poměrně únosné množství, takže teď jen postupně odstranit i ty zbytky. Někde jsem však četla, že celulitidy se tak úplně zbavit nedá, tak uvidíme.
Nicméně mějte stále na paměti, že celulitida není záležitostí jen tlustých a obézních lidí. Naprosto se běžně se objevuje i u mladých a štíhlých lidí. Rovněž není podmínkou, že se musí vyskytovat pouze na ženském těle, i muže trápí tyto pověstné ďolíčky. Proto se vykašlete na nejrůznější reklamy na bezvadné krémy proti celulitidě (i když některé prý účinky opravdu mají, no, těžko říct, s žádnými zkušenosti nemám), hoďte za hlavu liposukce, hladovky a další "žrádlo", kterým nás krmí nejrůznější reklamy na trhu. Abych to nějak pozitivně zakončila... Zkuste se vyhnout kouření, stresu, špatné životosprávě v podobě nedostatečného pohybu a nevhodné stravy. Zapomínat bychom ani neměli na již zmiňovanou hormonální antikoncepci, která s sebou jistě také nese nějaký ten podíl na vzniku neoblíbených ďolíčků. Pokud se budete držet těchto bodů, které jistě není nemožné dodržet, může vám to při boji s celulitidou pomoci. :))
 



Trápí/trápila vás celulitida? Jak s ní bojujete/jste bojovaly?

Hezký den vám všem! 
Kriss

18 komentářů:

  1. Trápí, trápí... Ani neznám nikoho, koho by netrápila. :D
    Díky cvičení a zdravé stravě se mi začíná pomaličku ztrácet, změny jsou opravdu znatelné a jsem za to ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě taky, měla jsem ji i když jsem měla kolem 50kg (všude hlavně povislá kůže, to bylo staršný!).
    Teď mě taky ještě trápí, ale ne moc, díky posilování s správné stravě se to určitě mnohem zlepšilo ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem zvědavá na tu chytrou knihu:-)
    To, že celulitidou trpí většinou bělošky mě taky překvapuje :O...
    Jinak co se týká celulitidy, je pravda že se s ní setkávám jak u sebe, tak u každé mé kamarádky.... Co se týká mě, můj dřívější životní styl stál opravdu za prd a nedivím se, že jsem dříve celulitidu měla, kupovala jsem si různé krémy ale nic nepomohlo. Teď se mi ji podařilo zredukovat na minimum (zdravý životní styl + pohyb) a vidím to tak, že do léta určitě vymizí! juchů! A jinak, antikoncepci bohužel musím brát,ale i přes to celulitida mizí:-)

    OdpovědětVymazat
  4. jo ta mě trápí pěkně... mám dalo by se říct štíhlí pas... ale nohy a zadek mě trápí.. :) ale člověk se prostě musí mít rád :))

    OdpovědětVymazat
  5. no jo další výhoda co mají černošky, jim nestačí mít lepší svalový vlákno na budování svalů:D. To já se tedy na celulitidu nikdy nezaměřovala, asi nějakou menší mám, ale není to do očí bijící.

    OdpovědětVymazat
  6. Mě teda trápí celkem dost. A to žiju, zdravě, jím i cvičím, vyhýbám se perlivým minerálkám.. U mě určitě hrají velkou roli geny, ale stejně svůj boj nevzdám! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS: Ale pokud někdo víte o dobrém krému jako doplňující péče, tak sem s ním! :)

      Vymazat
    2. Mám to samé, zdravě jím žádně sladkosti, minerálky, piji čistou vodu hodně, cvičím a prostě ta mrcha nechce pryč a je to na hlavu.. http://www.jutta.cz/minisites/anticellulite/index.html, já mám tento krém a když si to namažeš a zaděláš folii tak jsou nohy v jednom ohni mělo by to rozproudit krevní oběh a lymfu..

      Vymazat
  7. celulitidu máme geneticky v rodině a můžu žít jak zdravě chci :( naštěstí to není tak strašné, mám jen něco na zadku (na pravé půlce, zajímavé) :D a když zmáčknu, tak stehna.
    Slyšela jsem, že pomáhá i hodně pít. Možná jsem tuto informaci u tebe přehlídla nebo to jen jen kec :D

    OdpovědětVymazat
  8. Super článek !
    Vidím, že celulutida a dolíčky trápí snad každého :D Já jí mám nejvíce na zadku a na stehnech. Mamka jí má hodně a všimla jsem si, že už i taťka trochu ! :D

    OdpovědětVymazat
  9. No jo ale co ta antikoncepce, bezpečný sex bez mimina a s celulitidou a nebo bez celulitidy a na mateřský? :-D Jinak myslím, že jí má prostě většina holek a jde to samozřejmě životosprávou zmírnit jak píšeš, ale úplně odstranit asi ne, obzvlášt´ pokud k ní má někdo sklony.

    OdpovědětVymazat
  10. Když jsem měla svou minimální váhu tak jsem celulitidu neměla, ale teď když beru HA je to zas zpět, když zatnu půlky :DDD Jinak výrazně vidět nejde naštěstí, ale je mi 17, takže s věkem se jí zřejmě nevyhnu :D

    OdpovědětVymazat
  11. Mně pomohl pravidelný pohyb, zdravá strava a vysazení HA. :-) Samozřejmě nejsem úplně bez celulitidy, ale je to o 100% lepší!
    Závidím černoškám a asiatkám! :D

    OdpovědětVymazat
  12. No nás na školeních vždycky učili, že ty ďolíčky a nerovný povrch je způsobený tím, jak se tukové buňky tlačí
    povoleným vazivem kůže, které vypadá jako síťka.A onu ztrátu pevnosti té "síťky" způsobuje.- váhový přírustek,HA, genetika, zadržování vody....Ale "zrosolovatělá voda" ???? ...no nevim...

    OdpovědětVymazat
  13. Kriss musím říct, že mě teda trápí. Ale co teď doružuju jídelníček od Roberta, viditelně se zlepšila. Určitě je to kombinací více faktorů, ale tuším že největší podíl na tom má můj pitný režim. Snažím se teď vypít co nejvíce a vypadá to, že to fakt pomáhá. Doufám, že se ji zbavím, potvory;)

    OdpovědětVymazat
  14. Já to moc neešim, spíš celkově mi vadí velké stehna :D :(

    OdpovědětVymazat
  15. Najvhodnejšia je prevencia, a to už v skorej mladosti, ale keďže vtedy nás ešte tento problém väčšinou netrápi, neriešime... Keď už raz príde, je naozaj ťažké vyhrať boj :( Ale bojovať treba, takže držme si palce, dámy :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)