sobota 12. října 2013

* Fivefingers neboli pětiprsťáky


Název zní možná malinko potrhle, ale v dnešním článku se budu věnovat poměrně aktuální a oblíbené záležitosti, tzv. pětiprsťákům, chcete-li, tak zkrátka botám Fivefingers. Někteří už tento hit jistě zaznamenali, já jsem tyto atypické boty viděla až na profilu Katky Kyptové. Musím říct, že už je to nějaký pátek, ale až dnes jsem si na ně opět vzpomněla. Co si o nich říci něco víc? :))

Tyto speciální boty vyrábí firma Vibram a jejich využití je opravdu široké. Obout si je můžete při procházce, na běh, do fitka, nebo je zkrátka nosit jen tak (i když to budete zřejmě v davu hodně vyčnívat :)). Nemusíte mít strach, je z čeho vybírat, firma nabízí krásných 20 kousků, ze kterých si můžete vybrat na základě využití, vzhledu a dalších priorit. Kromě toho se firma soustředí na výrobu 12 druhů různých podrážek, které jsou přizpůsobený určitým aktivitám, při kterých lze boty využít.

"Pětiprsťáky" jsou vlastně tkaninovou ponožkou s vibramovou podrážkou s pěti oddělenými prsty. Tato speciální podrážka by nám měla dopřát pohodlnou chůzi naboso s ochranou chodidla. Základní myšlenkou je přirozená chůze naboso. Nošením "pětiprsťáků" dochází k posilování svalů na chodidlech, lýtkách a kolem celé páteře. Nemyslete si, že se jedná jen o módní hit, protože tyto boty jsou mnohem víc. Slouží zároveň jako relaxační pomůcka pro naše nohy, o které často zapomínáme správně a pravidelně pečovat. Díky odděleným prstům a tenké podrážce, která kopíruje tvar naší nohy, dochází k přirozené chůzi, narozdíl od klasických botů, které mají zcela jinou mechaniku pohybu. "Pětiprsťáky" nám protahují a zároveň posilují všechny svaly a šlachy v nohách. Tyto speciální boty-neboty, jak jim s oblibou někteří říkají, používá dokonce americká armáda.




Proč tedy zvolit právě Fivefingers neboli "pětiprsťáky"? Třeba právě kvůli tomu, že boty jsou speciálně navrhnuté tak, aby byly jednotlivé prsty odděleny, což by mělo navodit totální pocit volnosti. Výhodou je také to, že noha je přirozeně uvolněná, ale i přesto je chodidlo chráněno lehkým a odolným materiálem. Navíc bonus pro ty, co rádi chodí bosi, s botami od firmy Vibram si tak budete moci připadat i při vykonávané aktivitě. 
Dalším pozitivem je také údržba bot, stačí je hodit do pračky a je vystaráno. A pokud máte smysl pro extravaganci a nevadí vám, když na sebe strháváte pozornost, jsou "pětiprsťáky" to pravé ořechové pro vás. :))

Pravdou je, že boty Fivefingers nejsou zrovna levnou záležitostí. Cena se pohybuje od cca 2 000 Kč výše, přičemž dva tisíce jsou pouze spodní hranicí, jejich cena se klidně vyhoupne ke třem či čtyřem tisícům. Právě to je pro mě důvod, proč si je v brzké době nepořídím, i když bych moc ráda. No, tak snad někdy. :))

Boty můžete zakoupit ZDE


Máte s "pětiprsťáky" nějaké zkušenosti? 
Jaký názor na ně máte?

Hezkou sobotu vám všem!
Kriss

19 komentářů:

  1. jejda to bych hrozně moc chtěla, cítila bych se jistě maximálně spjata s přírodou:) akurát ta cena no:/ taky je asi mít nebudu:(((

    OdpovědětVymazat
  2. jako kdyby nebyly tak drahé, tak "sranda" dobrá, ale zůstanu u svých nike free (které jsou sice taky drahé, ale je to "bota", víš jak :DD) ale určitě koncept pětiprsťáků super ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Věřím, že jsou určitě fajn, pro tělo přínosné a příjemné....ale mně se hrozně nelíbí, jak vypadají :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tyto boty nemám, necítím se ne jejich zakoupení i když jsou hodně doporučovány, jsem prostě konzerva :-), normální boty taky peru v pračce a suším v sušičce. Ale kdo ví, třeba si je jednou pořídím :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ráda bych si je pořídila, ale ta cena no.. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ty jsou bombastické! Hned bych si je pořídila, kdybych měla nějaké volné peníze. :( Jsou fakt krásné.

    OdpovědětVymazat
  7. Tyhle botky jsou fakt zajímavé:-D. Když si představím nějakého nabuchaného týpka v posilovně co by je měl na nohou, dokážu si představit mou reakci:-D. Sebe bych si v nich ale asi nemohla představit, nenávidím žabky (jak mi to dře o prsty) tak si myslím že tohle je něco podobného... Jo a ještě vím, že si tyhle "boty" vzala Markéta Irglová na červený koberec :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Určitě je to zajímavé a věřím že pro nohy i lepší než klasické boty, ale ta cena je teda dost vysoká, takže nic pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  9. Už som ich raz videla v jednom obchode, ale netušila som, že sú takto užitočné. No aj tak by som ich kúpu asi nezvažovala. Možno tak na domáce cvičenie :D

    OdpovědětVymazat
  10. Hned jsi mě po ránu rozesmála, Kristý! :))
    Já nevím, jak jsem si tak o nich pročetla víc info, musím se smát. Já si nedokáži představit, že bych něco takovýho nosila... Může to být super pohodlný, ale na vzhledě to teda moc vábný není! :D

    OdpovědětVymazat
  11. FF mam uz pres tri roky a naproso je miluju! Uplne zmenili muj zpusob behu /nyni jsem bez bolesti zad i kolen/ - mam zase radost z behani a citim vetsi silu v nohou.

    Vrele doporucuju!

    OdpovědětVymazat
  12. Nechci nijak znevažovat jejich přínos - ale teda mě se nelíbí ani trochu..

    OdpovědětVymazat
  13. tyhle "botky" měla jedna holka na boxu, myslím, že je to super nápad, ale vzhledově se mi nelíbí;)

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadají zajímavě, ale ta cena teda není nic pro mě :-D

    OdpovědětVymazat
  15. určitě jsou super, ale taky se mi nelíbí vzhledově, pořád mi to přijde trochu divné

    OdpovědětVymazat
  16. Tak to je opravdu zajímavé, přiznávám, že jsem o těhle botech slyšela prvně. Vypadá to hodně zajímavě, sice s nohami problémy nemám, ale proč jim trošku neulehčit, jen na to momentálně nemám, tak snad pod stromeček... :)

    OdpovědětVymazat
  17. Mě z nich bolí nožka, protože v tom neumím běhat. Navíc radši běhám v lese a na to nejsou úplně ideál :) ale vlastní taky nemám, vždy jen půjčené...

    OdpovědětVymazat
  18. Minulý rok jsem je viděla "v akci" na jedné akci. Koukala jsem docela nechápavě, ale pobavily mě. Majitel si je dost chválil.
    Od Ježíška bych ráda něco jiného, ale tyhle fusekle bych brala všemi deseti :-) Až na tu cenu, tedy...

    OdpovědětVymazat
  19. pritel je ma pres rok, vychvaluje si je, ma je na doma na cviceni... ode me ma ale zakaz prekrocit s nima prah bytu:D :D vypada proste jak zabak::D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)