úterý 9. července 2013

* Slow Food - dobré, čisté, férové


Ve spojitosti se stravou se nejčastěji setkáváme s pojmem fast food, pod kterým si každý představí pravděpodobně mnohé řetězce jako KFC, McDonald's, jídla typu hamburger, hranolky a další. Ovšem slyšeli jste někdy o tzv. Slow Food? Dnes si o tom povíme něco více, abyste byli zase o něco chytřejší. :))

Základní informace
Slow Food je sdružení, které vzniklo v r. 1986 v Itálii jako reakce na stále se rozšiřující stravování ve fast foodech. Lidé se přestali zajímat o to, odkud jídlo, které konzumují, pochází, prostě jedli to, nač je obchodníci lákali. A právě Slow Food je naprostým opakem fast foodů, kterými je naše země doslova přesycena.
Důležitou aktivitou tohoto hnutí je ochrana a zachování biodiverzity (rozmanitost živých organismů na Zemi), proto podporuje projekty zaměřené na ochranu živočišných druhů a rostlinných odrůd, na udržování tradiční potravinářské výroby a zpracování potravinářské produkce podle tradičních historických metod. Podpora je zaměřena především na drobné zemědělce a tradiční producenty, jejichž výrobky jsou skutečně poctivé a vyrobeny způsobem, který je ohleduplný ke zvířatům i životnímu prostředí. Hnutí prosazuje místní produkty, domácí odrůdy plodin a upozorňuje na dávno zapomenuté recepty.
V r. 2003 byla vytvořena Nadace Slow Food, jejíž cílem je koordinovat a kontrolovat finanční podporu projektů biodiverzity, podporovat vzdělávání drobných výrobců potravin, chránit různorodost a místní kulinářské tradice po celém světě.
Hnutí Slow Food je v podstatě také reakcí na dnešní uspěchaný svět. Lidé mnohdy nemají čas na to, aby si v klidu poobědvali. Právě Slow Food, česky přeloženo jako "pomalé jídlo", chce lidem říci, aby se na jídlo a jeho konzumaci mnohem více soustředili a udělali si na něj čas. Zároveň, jak už jsem zmiňovala, se snaží o propagaci místních produktů, receptů, pokrmů, proto nečekejte podporu etnických bister, která dnes již běžně navštěvujeme. Ačkoliv si to lidé neuvědomují, tak tím, že si zajdou do asijských, tureckých či jiných bister, nebo se pravidelně stravují v řetězcích McDonald's či KFC, ženou do zhouby naše místní české speciality, poněvadž žádné z již zmíněných stravovacích zařízení nemá s ČR a její kulturou co dělat.

Organizace hnutí Slow Food
V současnosti se k hnutí Slow Food hlásí více než 100 tisíc členů z celkem 150 zemích světa, které se zapojily do místních poboček, tzv. konvivií. Tato konvivia organizují na místní a regionální úrovni různé aktivity související s danou problematikou. Zároveň sdružují lidi se zájmem o potravinářské produkty, cesty, kterými se dostávají až k nám na stůl a způsob, jakým jsou vyráběny i zpracovány. Jsou vymezeny tři principy - dobré, čisté, férové. Dobrá, čerstvá a chutná strava, která uspokojí naše smysly a je součástí kulturního dědictví lidstva. Tato strava je čistě a zdravě pěstovaná a vyráběná v harmonii s přírodou. Férové jsou ceny, za které je strava prodávaná.

Slow Food a ČR
V České republice v současné době existuje 6 Slow Food konvivií, která usilují o propagaci filozofie a aktivit hnutí mezi veřejností, aktivně se účastní nejrůznějších mezinárodních projektů, vzdělávají producenty potravin, aby podpořili šetrnou a udržitelnou místní produkci a její biodiverzitu, vzdělávají děti a mládež v oblasti zdravého stravování a další.



Pokud vás Slow Food zaujalo a chcete se dozvědět více, můžete navštívit oficiální stránky nebo mrknout na facebook.

Hezké úterní ráno vám všem!
Kriss

10 komentářů:

  1. O tomto som už kdesi započula a hneď som si povedala, že to je skvelý nápad. Jedlo si treba naozaj vychutnať a nie ho do seba iba nahádzať. A aby sme si naozaj pošmákli, tak to jedine z kvalitných domácich surovín :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je perfektní, mám ale obavy, že spousta lidí se odmítá otevřít novým, lepším a zdravějším věcem. :/ Je to škoda! Ale je to každého volba, mě se to třeba moc líbí! :)

    OdpovědětVymazat
  3. o Slow Food vážne slyším prvně!:) a jestli je to naprostým opakem fast foodů, už po první zmínce to miluju!:D
    mohli bychom se do konvivií zapojit i my?:)

    OdpovědětVymazat
  4. O slow food jsem slyšela poprvé tak před rokem, když se to objevilo v učebnici angličtiny (Cambridge 1st Certificate) a hned mi to přišlo jako dobrý nápad :)
    Je super, že někdo o tom jídle přemýšlí, ale pořád je tu spousta lidí, ktěří mají zábrany a nechtějí přijmout nic nového, jak píše Tesh. Takže uvidíme, jak to půjde dál :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak o tom jsem ještě neslyšela :D Ale vypadá to na fajn organizaci, mrkla jsem se na ten jejich facebook a hned mě zaujal článek o vaření kedlubnových listů :)

    OdpovědětVymazat
  6. O Slow Food už jsem četla a naprosto podporuju! Konečně pořádný super nápad a mělo by se o něm dozvědět co nejvíce lidí! Takže díky za článek :)

    OdpovědětVymazat
  7. Už jsem o tom před nějakou dobou slyšela :)
    teď už si jen zjistit víc informací a šířit šířit šířiiit :)

    OdpovědětVymazat
  8. Porad vidim na pinterestu "slow recepty", a casto vypadaji skvele, za me rozhodne palec nahoru :)

    OdpovědětVymazat
  9. jů to zní super, akorát to musí bejt pěkně drahý, když je to zas rarita :/

    OdpovědětVymazat
  10. Už jsem o tom slyšela a je to velice dobrý nápad! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)