sobota 15. června 2013

* Salát kam se podíváš


Úplně jsem zapomněla na články s čísly, proto dnes po delší odmlce přicházím s několika číslenými údaji, kterými si zase malinko můžete rozšířit své obzory. Dnes se budeme věnovat tolik oblíbeným salátům, které nám, zdravě se stravujícím, rozhodně nebudou cizí. :)) Ať už upřednostňujete saláty zeleninové nebo ovocné, neměly by na vašem stole chybět.

Průměrně si člověk dopřeje místo hlavní jídla salát až 36x za rok.

Bylo prokázáno, že pokud si před jídlem dáte malou porci nízkokalorického salátu, snížíte svůj kalorický příjem až o 7 %.

Jeden šálek čerstvého špenátu obsahuje 200 % denní doporučené dávky vitaminu K, který se podílí na posílení hustoty našich kostí.

Pokud budete jíst dostatek syrové zeleniny, přijmete až 165 % denní doporučené dávky vitaminu C. Zároveň dodáte tělu vitamin E (má významný antioxidační účinek, zabraňuje vzniku oxidačních toxických produktů a volných kyslíkových radikálů), kyselinu listovou (nezbytná pro správné dělení buněk, podílí se na tvorbě krve, důležitá v období těhotenství, kdy napomáhá správnému vývinu nervové soustavy dítěte)  a karotenoidy (zvyšují imunity, chrání buňky).

Dle odhadu zkonzumují americké fitness modelky za jeden rok téměř 11 tisíc porcí salátu.

Bylo prokázáno, že pokud ženy večeří ve společnosti muže, zkonzumují průměrně 550 kalorií. Pokud však večeří ve společnosti kamarádky, zkonzumují průměrně o 100 kalorií více.

Běžná porce kuřecího salátu s majonézou a nasekanými pekanovými ořechy obsahuje cca 1360 kalorií. To je dokonce více, než pokud bychom si dali smažený steak s bramborovou kaší. Jak se říká, není salát jako salát.


Jak často konzumujete saláty vy? Který upřednostňujete, ovocný nebo zeleninový?

Já bych bez ovoce a zeleniny nemohla fungovat, takže denně si dávám zeleninu ke každému hlavnímu jídlu (vyjma snídaně, kterou mám ve většině případech sladkou). Ovoce se  snažím jíst v dopoledních hodinách, tzn. na snídani a dopolední svačinu.
Musím říct, že z těchto číselných údajů mě zarazilo 1360 kalorií v kuřecím salátu. Přijde mi to až neuvěřitelné, že by se to mohlo vyšplhat tak vysoko, pro ty, co počítají v kJ, tak to dělá téměř 5700 kJ, což je prostě... zarážející. Co myslíte, jednalo se jen o překlep, nebo je to skutečně možné? :))

Hezkou sobotu vám všem a nezapomeňte na dostatečnou konzumaci ovoce a zeleniny. 
Kriss

25 komentářů:

  1. já myslím, že číslené údaje stejně jen tak profrčíme:D
    saláty mám ráda míchané, ovocno-zeleninové!:) ovoce jsem taky jedla jen v dopoledních hodinách, ale teď už je mi to fuk :) a čerstvý špenát jsem asi ještě nejedla:D listy jsou mi nesympatické
    ten kuřecí s oříšky bych si dala, ovšem bez té majolky!:) ta vše akorát zkazí dle mého, no ne?
    měj krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky ji nemám ráda, nikdy se mi chuťově nezamlouvala. Když už, tak třeba lžičku do něčeho, ale jinak fuj :D

      Vymazat
    2. přesně tak, přidáním majolky to už není snad ani salát, vždyt je to pak strašně těžký, zlatý jogurt.

      Vymazat
    3. Také se přidávám, fuj - majolka, majonéza a cokoliv tomu podobného!

      Vymazat
  2. Ha, to je něco pro mě. Den bez zeleniny (ale i ovoce) by pro mě nebyl plnohodnotným dnem :)
    Mám ráda jentak nakrájenou zeleninu, ale když se udělá salát (třeba s různými druhy olejů, octů, bylinek a koření), tak jsem s sedmém nebi :)
    Ten kuřecí salát..no nevím, možná to je trochu moc, ale při smažení a náloži majonézy kalorie naskakují jako blázen.

    I tobě pěknou sobotu :) a neboj, já určitě na dostatečnou konzumaci nezapomínám :D

    OdpovědětVymazat
  3. tak to já teda kazím statistiku, salát si místo hlavního jídla dopřeju tak maximálně 5x za rok :D zeleniny jím sice hodně, ale saláty bez přílohy jen k večeři, k obědu si ráda dám "pořádné" jídlo :)

    Jinak nejsem moc příznivcem těch salátů v restauraci (třeba caesar s tou zálivkou, krutonkama, sýrem a masem) - kaloricky je to skoro stejné jako jiná "lehčí" jídla v restauraci, třeba risotto nebo kuřecí maso s přílohou, ale zasytí to mnohem méně a hlavně to těm ženským dává pocit "oooo já jím tak zdravě a dietně, měla jsem salát" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím caesarem jsi mě pobavila :-D Dobře to že ho miluji bych asi neměla teda přiznávat, ale máš pravdu a já mám hned veselejší den :-)

      Vymazat
  4. Saláty mám ráda, ale jím pravidelně jen dva:D řecký a tuňákový - buď s oliv. olejem a dij. hořčicí, nebo s ol. olejem, hořčicí a česnekem:D majolku bych si do salátu nikdy nedala, nemám ji ráda:)

    nakrájené zelenině bez zálivky salát neříkám, to jím pořád no:) a s masem saláty ráda nemám:/ jedině ten tuňák:D no...a miluju grilovanou zeleninu:D

    OdpovědětVymazat
  5. Majonéza to teda nie je nič pre mňa, ale bez šalátu by som byť nemohla. Doprajem si ho každý deň na večeru a veľa zeleniny jem aj k obedu. Ale preferujem také tie bez zálievky, len zelenina a prípadne syr :)

    OdpovědětVymazat
  6. Salát jako hlavní jídlo (oběd) není nic pro mě :D Saláty já radši k večeři :)
    Dresingům v restauraci moc nevěřím, radši si dám jen šopák nebo něco osvědčeného, kam nemůžou narvat něco, co neznám :D Doma si dresing dělám max. z jogurtu a zakysky, ale majolka a tatarka je podle mě hnus. A to se vsadím, že je hlavní přísada všech dresingů, které jsou lidem servírovány.

    OdpovědětVymazat
  7. Saláty mám jako přílohu (na půl talíře :D) k obědu a samotné jedině k večeři, ovocný mi nějak nejedou :) A ten salát s majolkou by mi pokryl celý bazál, wow :D

    OdpovědětVymazat
  8. Já si často dělám zeleninové, ovocné moc ne (mám po nich hrozně rychle hlad), ale poslední dobou - v létě to dost míchám. Mám ráda třeba polníček s rajčaty, hroznovým vínem, vlašskými ořechy, nivou a syrovátkovým sýrem :)
    častěji je mám k večeři, i když ve školní dny občas i k obědu (a k večeři mám nějaké "pořádné" jídlo
    Tolik kalorií na kuřecí salát? ot snad nee.. nicméně ty majonézy co jsou připravované u nás jsou pěkná prasárna, to víme všichni :D
    jo a 36x za rok? pch, to určitě! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem většinou líná si saláty udělat, ale teď přes léto u nás frčí šopský, ten mám ráda nade vše.

    OdpovědětVymazat
  10. Saláty si vždycky dávám do extra misky a jím ho až po hlavním chodu jako "zákusek" :D nejčastěji nějakou listovou zeleninu a rajčata, okurku, ředkvičky, kedlubnu, papriky...:) a ten kalorický příjem bych potřebovala spíš zvýšit, takže nejprve se musím pořádně nadlábnout masa a přílohy :D

    OdpovědětVymazat
  11. Já mám ráda jak zeleninové tak i ovesné, ale nikdy ne míchat obojí dohromady... Souhlasím s tím, že bez ovoce a zeleniny se nedá existovat, lidi co tak žijí ani nemohou fungovat, ne? :D

    OdpovědětVymazat
  12. Saláty mám moc ráda, nejoblíbenější je šopský! A v létě maminčin těstovinový :)) Ale mívám různé, podle zeleniny, co je zrovna po ruce.

    OdpovědětVymazat
  13. Tých 1360kcal ma teda dosť prekvapilo, podľa mňa je to preklep, veď to by tam muselo byť tak 150g majonézy a 100g orechov na tom šláte a ešte tona oleja :) Ale tak možno to tak naozaj je :) Ja šaláty milujem, ale ako samostatné jedlo mi nestačia, vždy si ich dávam k nejakému ďalšiemu jedlu (okrem cestovinového). Ale denne sa moja spotreba pohybuje naozaj vysoko, až príliš vysoko, to isté aj u ovocia :) Tento článok ma dosť prekvapil, niektoré veci som vôbec netušila :)

    OdpovědětVymazat
  14. snad jediný salát, který znám a mám ráda je šopský :D ikdyž ten balkán z něj občas vybírám, dám si pár kostiček na chuť a pak dojídám jen zeleninu :) juu ovocný salát jsem neměla, ten bych si dala :)

    OdpovědětVymazat
  15. to číslo u kuřecího salátu je klidně možné:) když jsem byla v americe, tak v jedné restauraci měl jeden salát okolo 1000 kcal!! Ty "toppings" se nezdají,ale přidají opravdu hodně:)
    Já mám nejradši tuňákový s vařeným vejcem:) Nebo kombinaci zeleniny, ovoce a nějakého sýru. To je teprve mňamka:)

    OdpovědětVymazat
  16. super článek, nooo jde o to jestli si do toho salátu dáš ještě kalorickou zálivku nebo ne a taky kolik toho salátu zbaštíš, ale salát v Mekáči Caesar salát s grilovaným kuřetem, zálivkou a krutonama a je tam myslím i parmezan má 195 kcl což je cca 820 kJ a je to mega porce... takže ten tvůj salát by musel být prostě s něčím HOOODNĚ tučným)... jinak já se taky naučila jíst hodně zeleniny hlavně večer už nejím, žádné sacharidy jen bílkoviny a salát) takže HIP HIP HURÁ 3X ZELENINĚ :D

    OdpovědětVymazat
  17. jinak ovoce dopoledne a zeleninu odpoledně, když mám chuť na sladké dám si i ovoce večer)... lepší než tabulka čokolády :D

    OdpovědětVymazat
  18. Miluji saláty a hlavnĕ zeleninu:-)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak zeleninový salát jím každý den a pokud né vyloženě salát tak aspoň nakrájenou zeleninu :) A je pravda že není salát jako salát, stačí použít majonézu, na tuku osmažené maso a kdo ví co ještě a hned se ta zdravost vytrácí :D Ovocné saláty si prakticky ani nedělám, ovoce jím spíš jenom tak a nejlepší je v létě hned ze stromu (a pecky plivat do trávy potají aby mě taťka neseřval že to budu pak uklízet :D) :)

    OdpovědětVymazat
  20. Salátky každý den, od rána až do večera! To je moje! :) Já mám radši zeleninové než ovocné :) a jen přelité kapkou olivového oleje...

    OdpovědětVymazat
  21. Saláty miluji a michám si je podle chuti a toho co mám doma.
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)