úterý 18. června 2013

* Domácí Lučina


Je to nějaký ten pátek, co jste hromadně zkoušely domácí Lučinu, a přiznám se, že já se k jejímu vyrábění dostala teprve nedávno. Musím vám říct, že je to vážně lahoda, a jak jsem si říkala, že se mi to určitě nepovede (protože ne všechny mé výtvory se mi vydařily), tak jsem byla jedno úterní ráno mile překvapena. Všechno bylo tak, jak mělo být. Úspěch jsem měla i u rodiny, všem moc chutnala. A protože jsem nechtěla jen klasickou Lučinu, přidala jsem do ní namačkaný česnek, čímž mi z toho vznikla Lučina česneková. :))

Na 1 Lučinu (cca 300 g) budeme potřebovat:
  • 500 g bílého jogurtu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl
  • česnek, bylinky
Smícháme si jogurt se smetanou a osolíme dle chuti. Můžeme přidat také bylinky nebo namačkaný česnek, pokud nechceme pouze přírodní Lučinu.
Směs dáme do cedníku, který jsme si vyložili čistou bavlněnou látkou, a zavážeme, příp. můžeme ještě něčím zatížit. Cedník dáme na vyšší mísu, aby nám do ní mohla odkapávat syrovátka, když se bude Lučina "vyrábět". Necháme odležet v ledničce 24 hodin a máme hotovo.
Všem vřele doporučuji, je to vážně mňamka! :))


Dobrou chuť!
Kriss

21 komentářů:

  1. :DDD zrovna píšu článek, jak jsem si vyráběla vlastní lučinu, hezky jsme se trefily ;D já ji jen dělala trochu jinak, jen z jogurtu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji zrovna mám v procesu přípravy :D A taky jen z jogurtu :)

      Vymazat
  2. já ji taky dělala, ale někde jsem vyčetla, že se to děla ze sladké smetany na šlehání a nic(( a byla jsem desně zklamaná, že se mi to nepovedlo (tak jsem si to nechala jako našlehaný dresing na salát)... podruhé to tedy zkusím se zakysanou a to už se mi snad povede))... díky za recept)... Lučinu miluji)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je zvláštní, já dělala verzi se zakysankou i s tou na šlehání a povedlo se to oboje. S tou šlehačkou to bylo akorát takové chuťově jemnější...

      Vymazat
  3. Dělám, znám, vypadá báječně, já jí mám moc ráda, je pravda, že na kupovanou nemá, každá má pro mě své plusy, ale domácí je domácí! ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. vítej v klubu lučinářů, taky tvořím a tím pádem lučinu už vůbec nekupuju ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Já miluji Lučinu, ale domácí jsem ještě nezkoušela. Určitě ale vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já ji kdysi dělala, ale nenapadlo mě ji nějak okořenit, takže byla nevýrazná. Možná zkusím znova, až budou nějaké jogurty v akci :D :)
    tobě se určitě moc povedla :)

    OdpovědětVymazat
  7. U nás doma Lučinu nikdo nejí :( Už přepočítávám potřebné množství na jednoho... Jestli se to vůbec vyplatí :D

    OdpovědětVymazat
  8. Všechno domácí je stejně nejlepší :)

    OdpovědětVymazat
  9. to zní jednoduše asi vyzkouším :) a tu odkapanou syrovátku si taky použila? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Syrovátku jsem dala dědovi, protože já ji moc nemusím. Akorát vzhledem k tomu, že jsem dělala Lučinu česnekovou, tak i syrovátka byla s příchutí česneku. :D Nicméně děda si nestěžoval. :))

      Vymazat
  10. tyjo, to vypadá dobře :) myslíš, že když bych použila 10%ní jogurt, že bych pak už ani nemusela přidávat zakysanou smetanu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to tak jde udělat. Spousta holek dělá Lučinu jen z tučnějšího jogurtu, také se na to chystám. :))

      Vymazat
  11. a pomáhá ti ten protein v něčem nebo to máš spíš jen jako takovou dobrotu? :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak na toto si zatím netroufám, ale musím to být fakt super, Lučinu mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat
  13. to je pěkné složení :) teda obdivuju tě, protein s vodou, na to fakt nemám žaludek :D

    OdpovědětVymazat
  14. Áno, tento recept (alebo podobný) som videla strašne často... určite skúsim, len ja som taký typ, že si niečo spravím a hneď to aj zjem, nie ešte 24 čakať -_- :D :D

    OdpovědětVymazat
  15. Lučinu mám moc ráda, jen ta cena :( takže vyzkouším :) zajímalo by mne, zda má tahle mňamka vůbec anglické pojmenování :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)