pátek 5. září 2014

* Fitness mýty ve světě žen


Známe to všechny, neustále se kolem nás motají ženy, které se mylně domnívají, že posilováním z nich budou robustní kulturistky, jejichž postavy rozhodně nejsou z obyčejné stravy a tréninku 3x týdně. Vzpomeňte si na své začátky, kdy jste samy zpochybňovaly byť ty nejhloupější mýty, o kterých jste se dozvěděly. Dnes tedy vypíchnu pár z nich - pravděpodobně ty nejčastější, které se neustále objeví někde na sociálních sítích, fórech, ale také v kruhu mých kamarádek či známých. A nezapomeňte se pochlubit, jaký nejhloupější mýt jste slyšely z úst žen vy. :))

Když budu zvedat těžké činky, stane se ze mě chlap
Taková ta klasika na úvod. Nutno uznat, že pokud začnete tahat opravdu těžké činky a na dřepy si budete nakládat velká závaží, vaše postava se skutečně začne měnit. Je dost pravděpodobné, že zesílíte v tom dobrém slova smyslu. Vaše fyzická síla půjde nahoru, stejně tak jako svaly, kterých vám na těle přibude. Nicméně i přesto nikdy fyzicky nebudete vypadat jako muž, nenarostou vám vousy, dokonce se vám ani jako mávnutím proutku nezmění pohlaví. Takto to nefunguje. Jakto? Ženské tělo totiž produkuje pouze zlomek testosteronu ve srovnání s muži, takže z toho důvodu nikdy jako muž vypadat nemůžete. S výjimkou anabolických steroidů, které užívá většina profesionálních kulturistek (ty svaly jim skutečně z tvarohu nenarostly). Takže žádný strach, posilováním docílíte leda zpevněné a svalnaté postavy.

Když přestanu cvičit, svaly se mi změní na tuk
Takový pochod v našem těle není možné zrealizovat, i kdyby jste se na hlavu stavěly. Pokud se dobře stravujete, cvičíte a dostatečně odpočíváte, vaše svaly rostou díky procesu, který se nazývá hypertrofie (tzv. buněčný růst). Pokud ale přestanete cvičit, stane se opak, tzv. artrofie, kdy se váš sval jednoduše zmenší. Svalová tkáň se nemůže nějak zázračně změnit na tuk, svaly se zkrátka jen scvrknou.
Pokud se navíc odkloníte od zdravé stravy a začnete se ládovat tzv. junk food (nezdravé potraviny), pravděpodobně naberete na váze a procento vašeho tuku v těle poroste. Ale! Svaly se na tuk nezmění.

Abych měla dokonalý zadek, musím cvičit nohy každý den
Ne, ne a ne! Pravidlo zní, že pokud opravdu tvrdě dřete v posilovně, měly byste si následně dopřát řádného odpočinku, aby se tělo po tréninku zotavilo. Logicky - pokud se vrhnete na silový trénink, vaše svaly porostou. Ovšem během tréninku se svalová vlákna poničí, a proto je dobré zařadit odpočinek, aby se mohly "opravit" a uzdravit do dalšího tréninku. 
Nic se nemá přehánět, proto dávejte pozor na přetrénování, které se u vás může vlivem častých tréninků a malého počtů odpočinkových dnů může objevit.
Pokud máte rádi aerobní tréninky (jízda na rotopedu, stepperu, běh na páse apod.), ty lze zařazovat častěji a není třeba po nich tolik odpočívat.  




Příliš mnoho bílkovin škodí
Pokud je ve vašem jídelníčku opravdu velký nadbytek bílkovin, vašemu tělu to skutečně může škodit, protože příliš zatěžujete ledviny. Nicméně si myslím, že spíše hodně z vás ani nedokáže zkonzumovat doporučené množství bílkovin, takže o nějakém nadbytku nemůže být řeč.
Bílkovina je základní stavební jednotkou vašich svalů. Pokud tedy sníte např. maso, vaše tělo ho rozloží na tzv. aminokyseliny, které tělo využívá pro růst svalů, ale také pro opravu svalových vláken, která jste si poničily při tréninku. Dostatek bílkovin je proto pro vaše tělo více než žádoucí. A pokud byste patřily mezi ty, které mají s příjmem bílkovin problém, rozhodně vyzkoušejte protein, který vám může s příjmem pomoci.
Ideální množství bílkovin pro cvičící ženu se pohybuje v rozmezí 1,5-2 g na kg hmotnosti. Já osobně preferuji hodnotu 1,7 g. Pokud tedy vážíte např. 60 kg, vaše denní dávka bílkovin by měla být 102 g bílkovin (1,7x60).

Pokud budu jíst více jak 3x denně, ztloustnu
Velmi dobře si pamatuji na dobu, kdy jsem jedla jako vrabec a můj metabolismus byl pěkně zasekaný. Nedokázala jsem do sebe nacpat obyčejnou porci oběda, snědla jsem sotva půlku. Dost možná, že jsem byla tímto mýtem také ovlivněna. Ovšem jak to vlastně je? Ze všeho nejdůležitější je váš denní kalorický příjem bez ohledu na to, kolik jídel za den sníte. Pokud budete jít více kalorií než za den spálíte, budete nabírat. Pokud budete přijímat méně kalorií než spálíte, budete hubnout.
Osobně bych doporučila všem, aby si počet jídel za den stanovili dle svých pocitů. Já už se nějak nedokážu sžít s představou, že bych jedla 7x denně jako před rokem. Mnohem více mi vyhovují 3 pořádná jídla s tím, že v případě hladu mezi ně přihodím jednu svačinu. Proto bych se řídila hlavně svým vlastním pocitem. Nicméně ať sníte za den jen dvě jídla, nebo třeba klidně zmiňovaných sedm chodů, nesejde na tom. Důležitý je především kalorický příjem.

Ženy nepotřebují žádné doplňky stravy
Hloupost! Ženy nejsou žádnou výjimkou. Na prvním místě je pochopitelně zdravá a kvalitní strava, bez té to nepůjde. Je dost pravděpodobné, že když budete jíst perfektně vyváženě, vaše strava bude diamantově čistá, budete konzumovat dostatečné množství jídel za den, váš kalorický příjem bude přesně takový, jaký má být, budete mít splněn příjem jednotlivých makroživin do posledního gramu, tak nebudete potřebovat tolik doplňků jako ti, kterým to nejde tak od ruky.
Nicméně v pevné stravě mnohdy nedokážeme sníst takové množství vitamínů, jaké bychom měli, a proto může být skvělým pomocníkem nějaký kvalitní multivitamín (sama využívám Nexgen od Reflexu), který vám dodá vitamíny a minerály.
Mnohé z vás si jistě pamatují na doby raného dětství, kdy nás maminky ládovaly rybím tukem. Ovšem nějaký smysl to mělo. Rybí tuk má totiž mnoho benefitů. Navíc nám pomáhá snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění a promazává naše klouby.
Ty ženy, které mají problémy s konzumováním dostatečného množství bílkovin, může pomoci již zmiňovaný protein. Navíc při výběru vhodné příchutě to může být skvělá svačina, která vás vždy potěší. 
Mezi další vhodné doplňky stravy bychom mohli ještě zařadit magnézium či zinek



Jaký mýtus pobavil/dotknul se vás?

12 komentářů:

  1. Hezké shrnutí, Kristýnko :) Ale v jedné věci ses tam asi omylem upsala, konkrétně u "Abych měla dokonalý zadek, musím cvičit nohy každý den" máš napsané anaerobní tréninky místo aerobní. Alespoň podle té závorky :)
    Jinak co se třeba těch bílkovin týče, s tím já mívám problém, ale opačný. Musím se hlídat, abych nepřekročila svou denní dávku. Překročení se u mě dá poznat velmi rychle -> nadýmání :/
    Jídla mám taky 3 pořádná a pokud ještě cítím hlad (nestává se to často) tak tam hodím jednu sváču a je to :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za opravu, samozřejmě tam má být aerobní. :))

      Vymazat
    2. Taky mám problém s přemírou a tím nadýmáním... ale já si prostě nědokážu pomoct, když miluju maso, sýry, tvaroh... :D

      Vymazat
  2. Pravda pravdoucí, proto jsem si teď dala kaši (mám hlad) a večer jdu na steak =D tomu se říká kvalitní strava a přetrénování mi také nehrozí :D

    OdpovědětVymazat
  3. Moje máma si myslí, že chci aby ze mě byl chlap když chodím do posilovny :D

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek Kriss ! Já jsem si vždycky myslela, že když budu chodit do posilovny a hodně posilovat, fakt budu nabušená, což bych nechtěla :-D Ještě jsem se chtěla zeptat: já mám problémy s bílkovinami, hodně mi chybějí, za to mám hodně sacharidů. Myslíš, že by ten protein byl dobrý ? :-) Třeba každý den odpoledne, nebo po cvičení ??? Děkuju moc

    OdpovědětVymazat
  5. V dávných časech jsem se taky bála :D Ted si rikam, ze kdyby to bylo tak jednoduche - dojit do posilky, zvednout tezkou cinku a byt nabuseny :D - tak by to bylo super :)
    Jen s tema bilkovinama moc nesouhlasim, spise jich denne prijimame přes míru :)

    OdpovědětVymazat
  6. A ještě naopak. Tuk se nemění na svaly, to je taky další sranda, co pořád slyším =D

    OdpovědětVymazat
  7. S těmi bílkovinami jsem na tom fakt blbě... nemám jich málo, naopak až přemíru.. na váhu 64kg mám často kolem 120-130g.. no jo ale co s tím nadělám, když tvarohy a proteiny tak miluji? :D

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný článek :)) ( www.fitnessdenik.blogspot.cz )

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj. Prosím opatrně s těmi bílkovinami... všude čtu podobné texty. Jak se jich nemůžeme předávkovat, přitom opak je pravdou... A to velmi snadno. Nevím kde se vzal ten nápad, že potřebujeme tolik bílkovin..... 1,7g na kg člověka je pro opravdu fyzicky vytíženého člověka (to neznamená hodina denně v posilce) nebo pro člověka po úrazu. Dusík, amoniak, močovina, imunita, nadýmání, živočišné vs rostlinné....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)