středa 18. června 2014

* Udělejte radikální řez

 

Od Jillian mám doma již jednu knihu, a to Ovládněte svůj metabolismus, na kterou jsem psala recenzi loni, kterou jste si mohli přečíst v tomto článku. A protože tato populární trenérka nezahálí, je na pultech již nový kousek - Udělejte radikální řez. Mělo by se jednat o jakéhosi průvodce, který vám pomůže shodit posledních 5-10 kilo, které se vás drží zuby nehty. Jistě nepřekvapí, že tato kniha je bestsellerem deníku New York Times, což svědčí o popularitě Jillian Michaels, která je autorkou této publikace. Co vás v knize čeká a nemine? :))

Kniha má podtitulek 30denní stravovací a kondiční plán, abyste byli silnější a svůdnější. Všeobecně moc takovým titulkům nevěřím, ale pro tentokrát jsem udělala výjimku a knihu hned otevřela, abych se přesvědčila o tom, zda to bude ten správný návod, který spousta lidí (a žen především) hledá, aby se zbavila těch pár kilo, které se snaží shodit již nějakou dobu.

Kniha Udělejte radikální řez je rozdělena do čtyř hlavních částí, které jsou dále rozvětveny do kapitolek. Na úvod nás čekají úplné základy, které je třeba učinit před každou změnou jídelníčku a cvičebního plánu, tzn. měření tělesných partií, abychom mohli následně porovnávat naše pokroky, stejně tak fotografování, protože oko si těch změn obzvlášť všímá při srovnávání obrázků, a také test kondice, kdy změříme své síly a vytrvalost. Plynule pak následuje část s pravidly, které je třeba v rámci tohoto programu dodržovat. Naučíme se vypočítat své BMR (=počet kalorií, které naše tělo potřebuje k tomu, aby vůbec fungovalo). Zjistíme svůj metabolický typ díky testu, který Jill připravila, dostaneme několik doporučení ohledně stravy, co jíst hojně a čemu se naopak raději vyhnout apod. Následují vzorové jídelníčky a s nimi související recepty - a je jich tam opravdu hromada, takže je z čeho vybírat. :))

To už se dostáváme do zhruba poloviny knihy, kde na nás čeká cvičení, které je rovněž nesmírně důležitým prvkem v tomto programu. Dozvíme se, že makat budeme při 85-100% naší maximální tepové frekvence, i když teď zřejmě hromada z vás jen protočila panenky, a dost dobře si ani neumíte takové tempo představit. Ale žádný strach, Jill ví, co dělá a co vám radí. Díky tomuto tréninku se tak udržíte v kondici, zlepšíte svůj kardiovaskulární systém a naberete nějaké ty svalíky. To se hodí, ne? :)) Opět se nemusíte obávat, jak probůh zjistíte svou max. tepovou frekvenci, protože na vás čeká vzoreček. A ty já tuze ráda než nějaké online kalkulačky na internetu, které vám kolikrát vyhodí taková nesmyslná čísla, že by se v nich ani prase nevyznalo. :))
Nechybí ani rady ohledně cvičení, jak často a jak intenzivně cvičit, na co se soustředit, jak si udržet tempo, jak si samotné cvičení zpestřit a tak dále. Na tipy ohledně cvičení se mohou těšit v podstatě všichni, protože Jillian sepsala seznam doporučených cviků podle toho, jaký typ postavy máte. Báječné, protože se jimi nechám mile ráda inspirovat. Chcete mít onen populární trup do véčka? Zkuste se zaměřit na stahování kladky, které jsou velmi účinnými cviky stejně tak jako např. shyby.




Pro úplné neználky, nebo také pro všechny, kteří si chtějí veškeré pojmy fyzické aktivity zopakovat, je velmi srozumitelné vysvětlení typů tréninků jako např. "split" tréninky, kruhové tréninky, intervalové tréninky, supersety, pyramidy apod. Pro mě velmi zajímavá část knihy, protože v tom mám občas sama zmatek, takže není na škodu si své myšlenky a znalosti pořádně utřídit a mít v tom jednou provždy jasno.
A po podrobném popisu jednotlivých tréninků nemůže následovat nic jiného než samotné tréninky, které jsou pro nás naplánovány na rovných 30 dní. Nemusíte mít obavy z každodenního cvičení, odpočinek je samozřejmostí. Ale když už cvičit budete, tak hned v několika okruzích. Už když po nich pomrkávám, vybavuji si Jillianiny cvičební programy, protože ani v tomto plánu nechybí všem známé burpees, plank, mountain climbers a další. Už se těším, až si svůj tréninkový plán obohatím o tady ty libůstky. :))
Tedy po přehledně zpracovaném 30denním cvičebním plánu do tabulek následuje ještě přehlednější seznam cviků, který vám usnadní listování knihou. Ke každému cviku jsou názorné fotografie (v hlavní roli s Jillian - jak jinak :)), popis provedení cviků, výpis svalů, které zapojíte, a nechybí sem tam nějaký ten tip od samotné autorky.

Po zásobníku cviků a tréninkovém plánu následuje pár stran na závěr, kde se dozvíte základní informace o doplňcích stravy, které je vhodné používat. Pokud si tělo nechcete zbytečně zatěžovat doplňky navíc, určitě věnujte pozornost pár odstavcům, ve kterých se Jillian věnuje právě takovým doplňkům, které nemají nějaké extra výsledky, když se užívají samostatně, a navíc jsou již mnohdy obsaženy v jiných přípravcích, které používáte.
Na závěrečných 5 stranách je tzv. 7denní dieta při výstupu na vrchol, při které byste se měli zbavit nadbytečné vody v těle. A to je vše. Kniha plná informací je uzavřena a já myslím, že díky těm téměř 300 stránkám se dozvíte všechno potřebné. :))




Mě samotnou kniha velmi nadchla, protože je to opět klasika, která se od Jill zkrátka dala očekávat. Moc se mi líbí část s cviky, které jsou pro mě originální, a já věřím, že dokáží můj občas nudný trénink v posilovně zpestřit.
Stejně tak mě zaujala přehlednost knihy, miluju tabulky, vzorečky, rámečky a další vizuálně příjemné záležitosti. Ani v knize Udělejte radikální řez však nechybí nejrůznější tipy a doporučení autorky, které jsou řečeny jakoby navíc, jako takový doplněk. I tak jsem žádný z nich nepřeskočila a pečlivě si jej přečetla. A vy byste měli také! :))
Nejsem si jistá, jestli u nás tato kniha bude natolik populární jako v Americe, protože na internetu jsem četla již mnoho komentářů, kdy byly čtenářky zklamané, že se nedočetly to, co chtěly, že je to kniha tuctová, obyčejná apod., ale já vám naopak tuto knihu doporučuji, abyste do ní alespoň nahlédli, zalistovali a přečetli si třeba jen to, co vás zajímá. Sama se na žádný takový 30denní plán nechystám, ale dokážu si z toho vytáhnout pro mě zajímavé a podstatné informace, které následně jistě využiju ve svém životě. A z čím více zdrojů informace čerpáme, tím chytřejší jsme, a tím komplexnější a pestřejší pohled na věc si dokážeme udělat. Takže určitě neváhejte. :))

 
Knihu si také můžete zakoupit např. v internetovém knihkupectví ANAG za 322 Kč.
KOUPIT ZDE


A pro ty, kteří zrovna nemají peněz nazbyt, mám jeden bezva tip! Zapojte se do mé FOTOSOUTĚŽE do zítřejší půlnoci a můžete tuto knihu vyhrát. Mezi cenami jsou totiž hned 3 kousky. :))

Četli jste knihu? Jaký je váš názor na ni?

5 komentářů:

  1. Já jsem ji četla a cviřím podle ní. Myslím si že to je skvělá knížka, jak říkáš - všechno je přehledné a hodně se mi ten systém líbí. Jen mě štve, že většina lidí, co podle ní cvičí, tak cvičí doma a tam asi kladkostroje nenajdou, takže musí hodně modifikovat, jako já například :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám Jill moc ráda. V mých začátcích jsem podle ní cvičila, a později jsem přečetla její knihu Bez hranic, a poté i Ovládněte svůj metabolismus, a knížku jsem si zamilovala. Potom jsem si přečetla knihu Vyhrajte boj o štíhlé tělo, která mě celkem zklamala... Takže váhám, jestli se mám do tého pustit nebo ne :X

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku už mám snad půl roku doma v angličtině a ještě jsem neměla čas se k ní dostat. Teď jsi mě tak navnadila, že je to první knížka, kterou hned o prázdninách vezmu do ruky. Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za další tip do mé sbírky fitness knížek, která se díky tobě už o pár kousků rozrostla... :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)