pondělí 1. července 2013

* Zapečený kuskus


Opět se naskytlo ráno, kdy byl čas na experimentování. Rozhodla jsem se proto po kratší odmlce posnídat kuskus, který se mi dle jednoho receptu osvědčil. Tentokrát jsem chtěla změnu, proto jsem se rozhodla vzít věc do svých rukou a být trochu originální, takže jsem smíchala pár ingrediancí, až mi z toho najednou vznikl zapečený kuskus, kterého byla taková hromada, že jsem měla co dělat, abych ho celý spořádala. Pokud máte chuť a čas, určitě vyzkoušejte. :))

Na 1 porci budeme potřebovat:
  • 40 g kuskusu (neuvařeného)
  • 100 ml vody
  • lžičku másla
  • lžičku medu
  • 1/2 vaničky tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 banánu
  • pár jahod 
Kuskus si zalijeme horkou vodou a vaříme na mírném ohni, dokud se všechna voda nevsákne. Poté přidáme lžičku másla, přiklopíme pokličkou a necháme nabobtnat.
Mezitím si smícháme vejce s tvarohem a lžičkou medu. Banán a jahody si nakrájíme na kolečka. Zapékací misku si vytřeme máslem.
Hotový kuskus smícháme se směsí, kterou jsme si připravili z vejce, tvarohu a medu. Na spod misky si dáme první vrstvu této směsi, poklademe kolečky jahod a banánu, dáme další kuskusovou vrstvu, opět poklademe ovocem a přikryjeme poslední vrstvou směsi.
Kuskus pečeme na 150°C asi 20-25 minut.

Dobrou chuť!
Kriss

15 komentářů:

  1. na sladko, ani zapečenej jsem ještě neměla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na sladko je pecka, určo vyzkoušej, Kamčo ... Mě osobně to chutná více než kaše... A rychlost přípravy je přímo kosmická :-)

      Vymazat
    2. ano, rychlost je mazec - jen zaliješ :D

      Vymazat
  2. budu si muset koupit malou zapékací mističku! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v Ikea mají akorát malinkatou 15x15 centimetrů :)

      Vymazat
  3. Kuskus na sladko miluju! Jen jsem ho nedělala ještě s tvarohem, ale mám ho ráda třeba i na snídani - s kakaem, medem, ovoce, ořechy... mňam :)

    OdpovědětVymazat
  4. já taky ne, trošku se bojím.. stejně jako polentu znám jen na sladko a ze slané verze mám trošku respekt:D ale vypadá to krásně:)

    OdpovědětVymazat
  5. na sladko jsem ho ještě neměla. Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mankote, to je krása! Hezký nápad pro prázdninové snídaně, takže děkuju :)
    Chtěla jsem se zeptat, bude červnové shrnutí? :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jéé, to zní a vypadá velmi lákavě :-)
    Děkuji za inspiraci, Kriss :-)
    O víkendu to rozhodně vyzkouším... kuskus mám moc ráda - jak na slano, tak i na sladko (s kakaem, čerstvým ovocem, někdy kokosem, medem, skořicí, kešu, mandličkama ... a samozřejmě s Peanutkem... ale zapečený jsem ještě na sladko neměla.
    Určo přidám ještě skořici...ta mi prostě do kuskusu patří :-) A misku vymažu kokosvým olejem... Nemůžu se ho "nabažit"...cpu ho teď skoro do všeho... mňááám, už se těším na sobotu....bude u nás doma velká kuskusová premiéra...

    OdpovědětVymazat
  8. Já už konečně musím ten kuskus na sladko vyzkoušet:)
    A tato kombinace s banánem a jahodami vypadá moc lákavě:)

    OdpovědětVymazat
  9. krásně barevné :) já tedy kuskus radši upřednostňuji k obědu a na slano :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ty mi hraješ do noty! :))
    Zrovna včera jsem o něm četla v magazínu a dneska u Tebe, to je znaení, že musím také zkusit! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dnes vyzkoušeno na snídani :-) Premiéra se zdařila :-)
    Vymazala jsem misku kokosovým olejíčkem, do kuskusu přidala trošku skořice. Nějak jsem zapomněla na med...ale vůbec to nevadilo. Bylo to hezky slaďoučké po jahůdkách za zahrádky. Udělala jsem větší dávku. Do velké misky z Jenského skla...kdyby náhodou chtěl ochutnat i někdo z rodinky...tak aby bylo dost pro nás všechny.
    Mě osobě chutnalo MOC. Jedním slovem: Výborné. Rodinka to komentovala tím, že to není zas tak špatný...jako nesmí dát najevo, že by se utloukli po zdravém kuskusu :-) No, neví teda vše o surovinách (jen o kuskusu a jahodách) :-) To by remcali předem. Haha...takhle zbaštili celou tu obr misku (kromě mé porce- naštětsí jsem si ji stihla ukořistit zavčas)...mamina vyjídala zbytek lžící ze zapékací misky...když jsem vešla do kuchyně asi po hoďce.
    Během pečení krásně voněl celý byt kokosem a skořicí. Děkuji za receptík, Kriss :-). Budu určo připravovat častěji - hlavně o víkendech... když je více času... a můžu si s jídlem víc vyhrát :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, zkousela jsem velmi podobny recept s quinoou a je to taky moooooc dobry (uvarit quinou ve vanilkovem sojovem mlece, pridat susene ovoce, orechy, skorici a vsechno, co mate radi, popr. dosladit, smichat s vejci a tvarohem/jogurtem a dat zapect). Skvela snidane/obed/svacina!!!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)