neděle 12. dubna 2015

* PT aneb přes překážky ke hvězdám!


Krásný den moji milí! O performance tréninku jsem vám již několikrát psala, nějaké tréninky jsem naznačovala i v jednom z článků. Jeden samostatný článek byl dokonce věnován protokolu La femme, tedy tréninkovému schématu, který byl vytvořen speciálně pro ženy. Čas plynul a já se rozhodla stát se chlapákem :)) a obout se do PT 1.0. Dnes mohu říct, že to byly rozhodně skvěle investované peníze, protože nejen, že jsem se nadřela jak kůň, ale některé výkony byly i na mě doslova koňské (zkrátka obrovské!). Hledáte něco jiného než klasický silový trénink? Máte rádi změny, výzvy a zábavu? To vše performance trénink nabízí. :)) Síla jako bonus zaručena!

Abych pravdu řekla, jsem ještě tolik plná euforie, že ani nevím, odkud začít. Nejlépe asi od začátku. :))
Performance training 1.0: Renegade of training je speciálně vytvořený tréninkový protokol pro všechny, kteří se dostali do jakési stagnace ve cvičení, ale také pro všechny, kteří nechtějí podlehnout jen klasickým kulturistickým tréninkům, a chtějí své tréninky změnit. Protokol je na 16 týdnů a stojí 1.000 Kč. 

PT 1.0 je založen především na 4 hlavních cvicích, a to dřepu, mrtvém tahu, bench pressu a push pressu, ve kterých se neustále budete zlepšovat do okamžiku, kdy navýšíte svou sílu na maximum (a vězte, že ta maxima jsou nádherná!)

Protokol je rozdělen na 3 fáze:
1. Akumulační fáze
2. Výkonostní fáze
3. Performance training 1.0

Počet tréninků je ve vaší režii, řídíte se vlastním rozumem a podle osobního pocitu. Osobně jsem zvládala 4 tréninky týdně (i když v některých fázích bylo doporučeno více, nicméně časově jsem to prostě nestíhala), a myslím, že i tak to bylo velmi efektivní!
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že první fáze byla docela brnkačka. To jsem však netušila, že je to jen takový malý rozjezd. To, co přišlo poté, bylo peklo. Na druhou stranu, přesně s takovým typem tréninků jsem byla nadmíru spokojená. Žádné dlouhé přestávky, většina cviků v supersériích, s pořádným nákladem, zkrátka přesně podle mého gusta. :))

Tréninky jsou od druhé fáze děleny na vrchní a spodní část těla, což pro mě byla po full body trénincích asi největší změna. Nicméně mohu říct, že jsem se brzy aklimatizovala, a nečinilo mi to tak žádný problém. 

Co se cviků týče, objevila se jich opravdu veliká škála, i když každý z tréninků byl založen především na již 4 zmíněných cvicích (dřep, mrtvý tah, bench, push press). K doplňkovým cvikům není zapotřebí žádného speciálního nářadí, úplně si vystačíte s tím, co je dostupné v klasické posilovně. Důležité je také zmínit, že tréninky se neustále týden od týdne mění, takže se ani chvíli nestihnete nudit a vaše tělo si nestihne na daný trénink vůbec zvyknout. Prostě bez šance. :))




Ze všeho nejnáročnější pro mě byly poslední tréninky, které byly opravdu zabijácké. Velké váhy, cviky až "do mrtva", supersérie, které mě zabíjely. Potila jsem krev, hekala jako nikdy (a to ve fitku zásadně nevydávám žádné zvuky :)) a těšila se z krásných výsledků. I když je pravda, že já jako ultra přísná žena zkrátka nikdy nebyla se svými výsledky tak úplně spokojená. Až na konci, kdy přišlo na lámání chleba u testování maximálních výkonů. Asi největší radost jsem měla ze 100 kg na dřepu, což nebylo vůbec zlé,  a přiznám se, že jsem takový výkon snad ani nečekala. :)) U cviků na horní polovinu těla jsem výkony brala s rezervou vzhledem k permanentím problémům s ramenem. Trochu jsem ho šetřila, i když i tak jsem dávala vršku náležitě zabrat. Troufám si říct, že ruky se formují vůbec nejlépe za celou mou cvičící éru, a nohy jsou zase silnější než kdykoliv předtím.

Zpět k protokolu. Nepřijde vám jen soupiska tréninků a šmitec. Dojde vám kupa stránek, na kterých je pečlivě vysvětlen každý nový cvik, na který se budete soustředit. Popisky, jak cvik provést, jakou váhu zvolit, jak jej co nejefektivněji provést a mnoho dalších rad, jsou opravdu obsáhlé. Text je navíc doplně o názorné obrázky (které můžete vidět na fotce výše), abyste provedení snáz pochopili. Zkrátka vše je vám naservírováno až pod nos, což je obrovské plus!

Myslím, že víc základních informací k protokolu ze sebe nevypotím. Za sebe mohu určitě doporučit, má síla šla rapidně nahoru. Tréninky jsem bez problémů stíhala do hodinky čistého času, někdy jsem se vlezla i do 45 min. Na kecání v posilovně nebudete mít čas, budete dřít jak lazaři, potit se jak čuňátka, ale přinese to ovoce v podobě hrdosti na vlastní neuvěřitelné výkony. Navíc o zábavu budete mít postaráno, žádné nudění nepřichází v úvahu. Náročnost tréninků se zvyšuje postupně, nemusíte se bát žádného masakru hned od počátku. Ale nebojte, masakr to bude i tak. :))

Můj velký dík tak patří Adamovi, který je ochoten rychle odpovídat na dotazy, rád doporučí a poradí. Jeho příspěvky na FB, videa a všechno kolem pravidelně sleduju a ztotožňuji se z jeho názory. Jsem ráda, že je takový člověk mezi námi a vždy ráda jeho práci podpořím. Důkazem mé spokojenosti s PT bylo zakoupení dalšího protokolu, konkrétně PT: Raise the Bar, který už jsem započala, a musím říct, že je to snad ještě větší masakr! Mám za sebou teprve první týden, ale už teď jsem nadšená a utahaná jako kotě. 

Díky Adamovi jsem našla něco, co mi dává sílu (nejen fyzickou), dodává endorfiny a úsměv na tváři. Z každého tréninku jsem odcházela s maximální spokojeností z dobře odvedené práce. Ani jedna vteřinka mi nepřišla zbytečná, vrhla jsem se do toho po hlavě, a i když jsem všude na internetu viděla především chlapy, kteří PT podlehli, ráda bych dokázala, že i ženy mají na to věnovat se těmto tréninkům, byť jsou sebevíc náročné. V blízké době bych ráda natočila nějaká videa z performance tréninků, abych vyvrátila veškeré spekulace o tom, že si tady plácám jen tak do větru. Důkaz místo slibů přijde co nevidět! :))



Jaké tréninky upřednostňujete vy?
Znáte protokoly Performance training?

4 komentáře:

  1. Vypadá to skvěle, ale nic pro mě. Jsem (zatím) zastáncem domácího cvičení a běhu :D Na posilovnu není čas ani nálada :D Možná časem :))

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to parádně ! :) Bohužel nechodím do posilky, takže by mi to moc k užitku nebylo. Ovšem takové megahrubé tréninky si nechávám líbit, takže třeba někdy :D

    OdpovědětVymazat
  3. Za prvé - vidím, jak se dostávám pěkně do zóny, kdy mi začínají tyhle novinky a věci z fitness světa unikat :D
    Za druhé - určitě to je skvělý pomocník, zrovna na cvičení na strojích mi vždycky vrtalo hlavou, jak si lidi sami od sebe mohou a dokážou sestavit trénink. Boží :)
    Za třetí - pan Adam má ku***ky nádherný záda :D (krom jiného :P)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, uvažují o koupi toho protokolu PT 1.0. Da se cvičit normálně v každé, průměrně vybavené posilovně? Nebi je třeba speciální vybaveni? Jiné prostory, než fitko, nemám..tak aby to nebyly vyhozene penize. S jakým náčiním cvičí? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)