čtvrtek 19. března 2015

* Když blogerky hravě zdravě vaří


Ahoj ahoj ahoj! :)) Asi jste se už u Verunky, Hanči nebo Simči dočetli, že jsme v sobotu měly takové menší setkání v rámci meetingu Hravé zdravé vaření, o jehož organizaci se zasloužila iniciativa Vím, co jím. Musím říct, že to bylo moc příjemných pár hodin, které jsme si s holkami užily na maximum! O mých dojmech z tohoto jedinečného dne si můžete přečíst právě v dnešním příspěvku. :))

Hned v úvodu je důležité zmínit, že i když poměrně často a ráda komunikuju s lidmi např. právě skrz své články, v jádru nejsem takový extrovert, který by se hrnul do společných debat a seznamoval se s lidmi o sto šest. Zkrátka jsem spíše vlčice samotářka, pro kterou jsou společenské akce a jakákoliv setkání s novými lidmi spíše tabu. Proto jsem i v okamžiku, kdy jsem obdržela pozvánku na tuto akci, váhala, zda se do Prahy na toto setkání vůbec vydám. Svou účast jsem však potvrdila s naprostým přesvědčením až v okamžiku, kdy jsem zjistila, že účastnit se budou také holky, jejichž blogy pravidelně sleduji, s nimiž často komunikuji skrz komentáře nebo na Facebooku. Bylo rozhodnuto, setkání s Verunkou, druhou Verunkou, Hančou, Blankou a Simčou jsem si nemohla nechat ujít!

Akce se konala v sobotu 14. března ve škole vaření Laboratorio - Scuola di Cucina v Praze. Jak jsem již zmiňovala, na toto setkání nás pozvali lidé z iniciativy Vím, co jím, kterou, věřím, hodně z vás zná. Pro ty, kteří ne - jedná se o program, který nám spotřebitelům pomáhá s výběrem potravin. Program Vím, co jím kontroluje složení potravin, jejich přínos pro lidské tělo, podporuje zdravé potraviny a snaží se lidi vést ke správnému stravování. Potraviny, které Vím, co jím schvaluje, poznáte jednoduše podle loga, které je na obalu daného výrobku. A čím je takové logo zárukou? Výrobky, které byly schváleny, musí splňovat přísná kritéria v obsahu trans mastných a nasycených mastných kyselin, soli, cukru a dalších. Známou tváří tohoto programu je např. výživový poradce Petr Havlíček.




A nyní již k samotnému dni...
Vstávala jsem opravdu časně, protože vlak mi od nás vyjížděl už po 4. hodině. Bylo to kruté ráno (nebo vlastně noc?), ale i přesto jsem se natěšeně posadila do vláčku kolejáčku směr Praha. O několik hodin později jsem už vyhlížela holky na domluveném místě. Společně jsem poté takřka na poslední chvíli dorazily do školy, kde jsme se přidaly k ostatním účastníkům. Musím uznat, že jsem možná byla naivní, ale vážně jsem netušila, že nás tam bude tolik, resp. asi okolo 20 lidí. To jsem vážně žila v dojmu, že tam bude jen nás šest? :))

Úvodního slova se ujaly paní organizátorky, načež následovala kratičká přednáška doktorky V. Kunové. Ta se vyjádřila k obsahu soli v potravinách a stručně, přesto výstižně uvedla, že ČR je na tom se solením opravdu bídně - jíme soli až příliš. Doporučená dávka soli na osobu na den je 5 g (u mužů se dá tolerovat 6 g). Přiznám se, že příjem soli si absolutně nekontroluji, takže nedokážu s jistotou říct, jestli se do této dávky vůbec vejdu. Doufejme, že ano. :))
Paní doktorku vystřídala foodstylistka slečna Foltýnová, která měla opět kratičký projev. Přidala několik fíglů při focení jídel, jako např. že do polévky se přilívá barvivo nebo jar, aby byl vzhled lepší. Trošku mě mrzelo, že nám přímo neukázala, jak pracuje, jak fotí, jak si jídlo upravuje. Předpokládám však, že čas nás pravděpodobně neúprosně hnal kupředu, takže už jsme najednou všichni stáli u ploten a oblékali si sněhobílé zástěry.
Dostáváme se tedy k hlavní části našeho setkání - vaření. Ve dvojici jsem byla se Simčou a myslím, že jsme se u toho hezky pobavily. Naše menu se skládalo ze tří chodů - předkrm: salát z čočky Beluga s kořenovou zeleninou, kozím sýrem a ořechy, hlavní chod: flank steak s kapustičkami a grilovanou polentou, dezert: odlehčené Tiramisu. Vařili jsme všichni společně a postupovali krok po kroku. Do vaření se zapojila doktorka Kuncová, která nás v průběhu obcházela a případně radila. Po dokončení každého z chodů jsme ještě před samotným ochutnáváním našich výtvorů měli možnost vyfotit si ho. Slečna Foltýnová nám zapůjčila umělá světla, která tak naše fotky udělala jedinečnými. A pak už se šlo jíst! Předkrm mi až tolik nejel, i když čočku mám tuze ráda. Nejvíce mě naopak nadchnul dezert, tak lehkoučké Tiramisu jsem ještě nejedla a byla to vážně lahoda! A jako milovnice masa jsem pochopitelně nepohrdla ani steakem (hovězí zbožňuji) s polentou a kapustičkami (obojí jsem jedla prvně a moc mi šmakovalo). :))




Celý program byl zakončen poděkováním organizátorek a obdržením několika pozorností od iniciativy Vím, co jím. S holkami jsme se pak společně vydaly ještě omrknout dobroty v Candy Store a následně posedět do malé kavárničky. Nemohla chybět velká debata o jídle, fitness a dalších společných zájmech. Loučilo se mi těžko, protože holky byly báječné! Všechny taková sluníčka, až byl celý den tak skvostný, že jsem po příjezdu domů ani nemohla usnout. :)) Čímž vám ze srdce děkuji za báječných pár hodin strávených s vámi! ♥

Stejně tak patří mé velké díky všem, kteří se podíleli na organizaci této jedinečné soboty, díky které jsem poznala spoustu nových lidí, užila si hodně zábavy a přiučila se další nové věci. Vím, co jím, děkuji! Ochota a vstřícnost všech, kteří měli tuto akci na svědomí, se zkrátka nedala přehlédnout, a já byla tímto přátelským chováním naprosto ohromena. :))

Líbilo se mi:
+ setkání s mými oblíbenými blogerkami
+ společené vaření
+ luxusní prostředí školy vaření
+ nově nabyté vědomosti
+ přístup organizátorek
+ ochutnání nových jídel
+ přátelské prostředí

Ocenila bych:
- alespoň stručné představení účastníků akce
- více času na společné debaty




Závěrem bych vás všechny chtěla upozornit na právě probíhající soutěž, kterou pořádá právě iniciativa Vím, co jím. Na podporu kampaně Solte méně vznikla soutěž Pošlete svoji solničku na dovolenou. Princip je jednoduchý. Stačí vyfotit vaši solničku někde mimo váš stůl (na znamení toho, že máme solit méně). Vyfotit ji můžete kdekoliv vás jen napadne, ať už na okně, venku pod stromem nebo v obchoďáku. Kreativitě se meze rozhodně nekladou, ba naopak! Pokud vaši fotku pošlete do neděle 22. března 2015 na Facebook Vím, co jím, a ta bude vybrána mezi tři nejlepší, získáte balíček s produkty Vím, co jím a tašku s logem k tomu. :))

A s vámi ostatními blogery, kteří jste se nemohli akce Hravé zdravé vaření z jakéhokoliv důvodu zúčastnit, se doufám, potkám brzy na jiné akci. :))

9 komentářů:

  1. paní doktorka se jmenuje Kunová! Vendy

    OdpovědětVymazat
  2. Ta poslední věta sedí přímo na mě:D, bohužel mi to z časových důvodů nevycházelo :/. Snad příště :)

    OdpovědětVymazat
  3. Wow, tak to jste prožily pěkné odpoledne! Viděla jsem, že tam jela spousta mých oblíbených blogerek a je dobře, že Vím co jím něco takového poskytlo :)

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Jééé, to musela být moc fajn akce. Objeví se tu na blogu recept na to odlehčené tiramisu? bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  5. Muselo to být skvělý, snad se taky někdy potkáme:)

    OdpovědětVymazat
  6. Zajimal by me recept na to tiramisu... Planujes ho pridat?

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam! To jídlo vypadá ÚŽASNĚ!
    Mimochodem máš krásný blog :)
    -A.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)