pondělí 23. února 2015

* Dobroty od ALPRO


Příznivci vegetariánské a veganské stravy jistě budou velmi dobře znát všechny výrobky od Alpro. Přiznám se, že já ještě donedávna ochutnala jen sójový a mandlový nápoj. Ale protože se na stránkách Blogerky.cz objevila možnost ochutnávky výrobků od tohoto výrobce, nezaváhala jsem. A tak se tu přede mnou jednoho krásného dne otevřil velký balík s 5 krabičkami různých velikostí. Nebudu zastírat, že mé nadšení bylo natolik velké, že jsem netušila, kterou z nich otevřít nejdříve. A proto na to půjdeme postupně. :))

Kokosový nápoj
Jsem profláklá tím, že zbožňuji kokos a cokoliv s ním spojené. Proto by ani nebylo těžké uhádnout, kterou z krabiček jsem otevřela jako první. Vůně není příliš výrazná, ale ta jemná kokosová chuť, ach. Po té bych se mohla utlouct. ♥
Zhýčkaná kokosovým olejem, máslem a krémem, jsem po přečtení výživových hodnot byla připravená na to, že to nebude taková lahoda, na kterou jsem zvyklá. Totiž abyste chápali, tento nápoj není tak tučný jako všechny předtím zmíněné věci. Jestli je to dobře nebo zle? Pro mě určitě super, protože si ho mohu o to více dopřát! Chuť perfektní (ale jde vůbec vytknout něco čemukoliv kokosovému? :)). Mohla bych pít skleničku za skleničkou. Vážně povedený! 

Mandlový nápoj
Jak jsem psala v úvodu, tento mandlový nápoj jsem ochutnala již v minulosti. Samotný bych ho asi nepila, až natolik mi nechutná, ale do koktejlů nebo na přelití ovesné kaše je jako dělaný! Chuť je hodně planá, spíš mi to přišlo jako voda, ve které se mandle "okoupaly" a zase vytáhly ven. Nedokážu si představit, jak výroba takového nápoje probíhá, dost možná, že právě takto má chutnat, ale samotný za mě určitě ne. Zkoušela jsem přidat i do buchty, kde jej opět nemáte šanci rozeznat od klasického kravského mléka, takže pro jedince s intolerancí na laktózu super vychytávka!
Za velké pozitivum v tomto případě (stejně jako u kokosového nápoje) považuji nízký obsah tuku, i když mandle jsou poměrně "tučnou" záležitostí. Tento nápoj si tak můžete dopřát bez výčitek, poněvadž v hrníčku (250 ml) jsou jen necelé 3 gramy tuku. 

Ovesný nápoj
Tak k tomuto výrobku jsem přistupovala krapet skepticky. Sice ovesné vločky nade vše zbožňuji, ale přeci jen chuť ovesného nápoje jsem si nedokázala představit. Nakonec to z mého pohledu dopadlo docela dobře. Možná nezním úplně nadšeně, ale to asi proto, že jsem čekala výraznější chuť (stejně jako v případě mandlového nápoje). Nemůžu se dost dobře rozhodnout, jestli mi nápoj více chutnal, nebo mě spíš neoslovil. Opět jsem ho testovala jen tak a následně v kaši, kde byl super! Zkrátka neohromil, ale ani neurazil. :)) 




Sójový nápoj
Tato "mlíčka" už mám ozkoušená ve vanilkové a čokoládové příchuti. Lahůdka a pohlazení pro mlsné jazýčky. Zamiloval se do nich i můj mladší bráška, proto jsem mu tuto porci hned po jednom cucnutí dopřála. Na to, jak nemusím klasickou sóju, mě tato mléka docela zaujala. Určitě lepší než ta přeslazená pseudomlíčka pro děti. Za mě tedy palec rozhodně nahoru, protože s těmi sójovými mám i výbornou zkušenost z minulosti. A kdybych měla volit příchuť, tak jednoznačně čokoška (i když takový banán by také nemusel být k zahození)! :)) 

Sójová "smetana" Alpro Cuisine 
Hodnotami se tato smetánka podobá té naší klasické, je tučná. :)) Zkoušela jsem jen tak, do omáčky pod maso, ale také do kávy. Ani v jednom případě bych nepoznala, že se jedná o náhražku ze sóji. S tímto výrobkem se setkávám úplně prvně, předchozí jsem alespoň zahlédla v obchodech, takže pro mě vlastně taková Alpro novinka. Pro obyčejné lidi, kterým nevadí klasická smetana, možná zbytečnost, pro mě super alternativa

Pro inspiraci přidávám dva receptíky, které jsem stihla vyzkoušet. Dala jsem znovu šanci mandlovému nápoji a nemůže chybět recept s tím kokosovým! :))

Mandlová kaše
- 70 g ovesných vloček
- 250 ml mandlového nápoje Alpro
- lžička medu
- sekané mandle
- skořice

Do rendlíku si nalijeme mandlový nápoj a necháme chvilku ohřát na plotně. Přisypeme vločky, přidáme skořici a vaříme do zhoustnutí. Přendáme do mističky, polejem tekutým medem a posypeme sekanými mandlemi.

Kokosový koktejl
- 250 ml kokosového nápoje Alpro
- 1 banán
- 1 balení Milko řeckého jogurtu (140 g)
- strouhaný kokos
- med

Banán si vložíme do mixéru, přisypeme kakao a zalijeme kokosovým nápojem. Rozšleháme na koktejl. Ochutnáme a v případě potřeby přidáme med. Přelijeme do sklenice a posypeme strouhaným kokosem.




Shrnutí
Alpro výrobky si mě všeobecně získaly. I když klasické kravské mléko a výrobky z něj mám ráda a aktuálně mi nezpůsobují žádné zažívací potíže, ráda si dopřeju i něco jiného. Jsem v podstatě experimentátorka, ráda ochutnám i pokrmy/nápoje, které běžně ve svém jídelníčku nemám, takže tato příležitost byla skvělou možností zkusit i nové chutě. :))
Malinko mě mrzí obsah hlavních složek, podle nichž je daný nápoj pojmenován (např. mandlový, kokosový, ovesný), je dost nízký, určitě by mi v mém případě nevadil větší podíl kokosu (mňam mňam). Nicméně i tak věřím, že spoustě veganům/vegetariánům či lidém, kteří hledají náhražky a rádi si občas pochutnají na něčem méně typickém (i když už je dnes např. takové sójové mléko hodně profláklé), Alpro výrobky dají to, co hledají. :))
Pokud by vás zajímaly jednotlivé výživové hodnoty + přesně složení výrobků, mrkněte na oficiální stránky firmy Alpro, kde najdete veškeré informace o produktech. 
PS: Možná jste postřehli, že výrobky Alpro se už dostaly do televize. Reklama s roztomilou veveruškou je tak ňuňu! :))


Jaké výrobky od Alpro chutnají vám?

14 komentářů:

  1. Ja som zatiaľ vyskúšala iba mandľové mlieko a mne naopak chutilo. Dávala som si ho namiesto obyčajného mlieka s domácou granolou alebo trošku priliala do tvarohu. Už dlho sa chystám vyskúšať kokosový nápoj, lenže vždy ma zbrzdí tá cena. Asi si budem musieť počkať na nejakú zľavu :D Po tvojej recenzii ma však svrbia dlane ešte viac a možno moja peňaženka zaplače..

    OdpovědětVymazat
  2. Vzhledem k mé intoleranci na laktózu to pro mě může být skvělá alternativa, díky za tip :)

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Já miluji to kokosové a mandlové mi také chutnalo =) Jinak je výborný puding (myslím speculoos - chutná jak máslové sušenky) a v Německu jsem kupovala i velké jogurty s příchutí rebarbory a lesních plodů. Dokonce teď mají i nějaké frapuccino. Jako malá jsem měla alergii na kravské mléko, takže teď když mi alergie odezněla, tak přesto bych kravské mléko nevypila, protože mi prostě smrdí =D takže jsem zvyklá na sójové alternativy.

    OdpovědětVymazat
  4. rostlinné mléka si kupuju moc ráda! :) jen většinou jinou značku než Alpro, protože ta cena je opravdu děsná :D
    the-biggestfear.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Mandlové mám právě doma :)
    Nejlepší je podle mě ale Alpro desert, ráj na zemi♥
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  6. Ja som zatiaľ vyskúšala len alpro pudingy a tie mi strašne chutnali. Chystám sa vyskúšať aj nejaké mlieka :)

    OdpovědětVymazat
  7. Páni, tak takovou zásilku ti moc závidím! Škoda, že jsem tedy tuto možnost prošvihla, protožě tyhle mléčka šíleně miluju! Ani nedokážu říct, které nejvíc, asi všechny naráz! :)
    Lucka
    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Alpro produkty jsou dobré, jen trochu vysoká cena no :/ Mám ráda jejich sojová mléka a už se nějakou dobu třepu na mandlové, ale nečetla jsem na něj žádnou dobrou recenzi, tak nevím, jestli investovat :D A kokosové tedy zkusím, vypadá to, že je luxusní!

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Mňamky, tie vyzerajú neskutočne chutne <3

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám od Alpro ráda takové ty pudinkové dezerty. Nic moc zdravého, ale tak jednou za čas... do palačinek nebo na lívance, mňam!
    Jinak mléka jsem ještě nezkoušela, fakt ani jedno. Jsem si jistá, že by mi ale chutnaly všechny, jelikož jsem už všechny vyzkoušela od jiných značek a jak jde o "mléko", je mi jedno, jaké to je. Prostě mi chutnají všechna. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Zrovna teď mám doma mandlové a také pudinkový dezert karamel...no, jsou to naprosto boží produkty!:)) Obecně mám věci od Alpro hrozně ráda, už jsem jich vyzkoušela hodně.

    OdpovědětVymazat
  12. Já už jsem silene dlouho kokosove nikde nevidela, prodavajiho jeste?

    OdpovědětVymazat
  13. A já se stydím, že jsem nic z toho ještě neochutnala, přitom vždycky když se to u některé blogerky objeví tak si říkám, že si to příště koupím, ale furt ne a ne :D Kdysi jsem si akorát koupila nějaký pudink, ale myslím si, že to bylo od jiné značky a ten mě tedy vůbec nezaujal.

    OdpovědětVymazat
  14. Sice pozdní reakce, ale co už. Většina těchto mlík se vyrábí tak, že hodíte danou surovinu do vody, rozmixujete nechate být a pak přecedíte přes plátýnko, daleko levnější je dělat je doma, mnohdy mají navíc výraznější a lepší chuť podle toho kolik tam dané suroviny dáte, nebo čím si (ne)dosladíte...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)