úterý 4. března 2014

* Celozrnná pizza


Dlouho se tady neobjevil žádný recept, a protože jsem poměrně nedávno testovala na rodině zdravější variantu pizzy, resp. celozrnnou pizzu, přináším vám dnes recept na ni. Musím konstatovat, že po x nepovedených rádoby pizzách, kdy kraje byly hodně křupavé (a rodina si zrovna potrpí na měkkoučké), jsem byla tímto receptem velmi mile překvapena. Ačkoliv se to podle fotky nemusí zdát, kraje jsem měla hezky vláčné a měkké, čímž jsem zacpala pusu všem členům rodiny. Pokud si tedy nemůžete vybrat z toho kvanta receptů na internetu, vyzkoušejte určitě tento! :))

Na cca 3 pizzy budeme potřebovat:
  • 500 g mouky (já dala 350 g celozrnné a 150 g hladké, ale záleží na vás)
  • 3 vejce
  • 125 ml mléka
  • 60 g rozpuštěného másla
  • půl kostky čerstvého droždí
  • lžičku cukru
  • lžičku soli
  • rajský protlak
  • bazalka
  • oregano
  • česnek
  • olivový olej
  • šunku/kukuřici/cibuli/sýr a další

Mléko si dáme do hrnce společně se lžičkou cukru a zahříváme. Jakmile má teplotu, že v něm udržíme prst, vložíme nadrobené droždí a počkáme cca 10 minut, než nám vznikne kvásek. Mezitím si rozpustíme máslo.
V míse smícháme mouku, vejce, rozpuštěné máslo, přidáme kvásek a lžičku soli. Pořádně rukama zpracujeme a necháme odležet min. hodinu, aby nám těsto nakynulo.
Vykynuté těsto si rozdělíme na části (podle toho, jak veliké/tlusté pizzy chceme mít). Každou z částí si rozválíme, potřeme rajským protlakem a navrch poklademe vším, co máme rádi. Posypeme bazalkou a oreganem. Kraje pizzy potřeme česnekovou směsí (rozmačkaný česnek s olivovým olejem) a dáme péct do trouby na 200°C na cca 8-10 minut. Čas je pouze orientační, zkrátka pizzu v troubě sledujte, snadno poznáte, jak bude hotová. :))

Jaký recept na pizzu je váš nej? 

Hezké odpoledne a dobrou chuť!
Kriss

23 komentářů:

  1. vypadá dobře Týnko!:) já dělala pizzu jen květákovou a ta se vyvedla :P na pizzu mám poslední dobou chuť často, ale asi jsem lenoch a radši na nějakou zajdem! :D

    OdpovědětVymazat
  2. celozrnnouz pizzu taky často dělám, i u nás má úspěch:)

    OdpovědětVymazat
  3. mňáám!! hned by som si dala :) V nedelu alebo v sobotu si plánujem upiecť pizzu tiež tak som zvedavá. Ale chcela by som vyskušať cícerovú múku tak uvidíme :) Tvoja vyzerá úplne ako z pizzerie :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ááá, ta vypadá tak krásně! Musím si jí udělat. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá krásně, pizzu jsem neměla asi 3 roky :D. A domácí jsem nikdy nedělala, takže až bude víc času, tak se tou tvojí inspiruju :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kriss, tak ta vypadá úžasně ! Miluji recepty na pizzu :-)

    OdpovědětVymazat
  7. na pizzu mám chuť už dlouho, někdy ji udělám na oběd :) a ta tvá se povedla!

    OdpovědětVymazat
  8. ta vypadá opravdu chutně! já jsem dělala domácí nedávno, jen s rajčaty a babybell sýrem pro děti :)

    OdpovědětVymazat
  9. určitě vyzkouším, pizzu miluju!

    OdpovědětVymazat
  10. Kriss ta je skvělá! Já jednou v Praze měla pizzu se těstem ze šmakouna a byla luxusní! Jen nevím jak na ní, achjo :D :(

    OdpovědětVymazat
  11. Tá vypadá veľmi dobre, ja síce pizzu moc nemusím, ale verím, že rodinke by som ňou ulahodila, dokonca i keď je celozrnná :)

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá krásně :-) Taky ráda dělám celozrnnou pizzu (a přítel je ještě raději, protože ji může jíst :-D)

    OdpovědětVymazat
  13. Na jednu stranu se na vysokou těším, ale na druhou ty prázdniny mi opravdu budou chybět no :D
    Pizza vypadá skvostně, my doma děláme jen tu "pravou prasáckou" :D (ale tu taky miluju), tohle by mohla být skvělá "náhrada"

    OdpovědětVymazat
  14. Videla som už veľa receptov na zdravší typ pizze ale nikdy som to nevysúšala. Asi to bude preto, že pizzu velmi nemusím, dám si ju len občas.

    OdpovědětVymazat
  15. Domácí pizzu občas dělá mamka z chlebového těsta a ta je skvělá :) nebo pak z těsta listového, ale tomu už se pizza ani říkat nedá :D
    Nějakou zdravější bych také chtěla vyzkoušet, ale většinou vyhraje stejně ta kupovaná z pizzerie, kterou máme hned naproti.. :)

    OdpovědětVymazat
  16. vypadá skvěle! :-)
    já jsem pizzová, ale na domácí jsem si ještě netroufla

    OdpovědětVymazat
  17. ta tvá vypadá opravdu lákavě! :) A zrovna dnes jsem měla k obědu pizzu, zkoušela jsem květákovou, tolik chválenou na všech různých blozích. A opravdu jsem si pošmákla! Takže jsem ze zbylého těsta udělala ještě jednu pro mou milovanou rodinku, kterým jsem tam přihodila strašně moc salámu a sýrů a všeho možného co milují, ať si nestěžují, že jedli něco jenom zdravého :D

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj, nechtěla by jsi spřátelit ? :)

    OdpovědětVymazat
  19. vypadá to fakt luxusne, to musim vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  20. Vypadá fakt sakra dobře!! :)

    OdpovědětVymazat
  21. stejný recept, s naprosto stejným komentářem je napodobném blogu s fitness

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)