neděle 20. října 2013

* Tajemství skořice


Máte rádi skořici? Já tedy rozhodně ano. Kdyby to bylo možné a chuťově by se to všechno dalo sladit, přidala bych ji do všeho. Přiznám se, že skořice je nejpoužívanějším kořením v mé kuchyni, protože si ji přidávám do kaší, tvarohů, palačinek, zkrátka kamkoliv to jen lze. A abych tady dnes jen nepovídala o své lásce ke skořici, přidám i pár poznatků o ní, které vás třeba přimějí k tomu, abyste ji více používali také vy. :))

Myslím, že nemusím popisovat, co to vlastně skořice je, takže jen všeobecná charakteristika. Skořici získáváme ze stromu skořicovníku, je jeho kůrou. Takový skořicovník se pěstuje v tropických oblastech a dělí se na několik druhů. Z tohoto hlediska se za nejkvalitnější považuje skořice ze Srí Lanky, z ostrova Cejlon. Jak poznat dobrou skořici? Charakteristická je červeno-žluto-hnědá barva, pružnost a specifická vůně.

Pokud máte doma přímo kůru skořice, je vhodné ji dát do skleněné nádoby, kterou uzavřete, a následně uchováváte při pokojové teplotě na místě, kde nebude skořice vystavena slunečním paprskům. Pokud jste se zásobili mletou skořicí, je vhodné ji přesypat do nádoby, kterou uzavřete, případně můžete sáček se skořicí vhodně uzavřít např. gumičkou.

Často se hovoří o skořici jako léku v boji proti rakovině. Skořice se totiž dokáže postarat o to, že k nádoru nepustí dostatek živin a kyslíku. Tato skutečnost byla zjištěna v rámci americké studie, kdy se extrakt ze skořice podával nemocným s rakovinou či leukémií. Další věcí, na kterou vědci poukazují, je fakt, že skořice pomáhá snižovat vysokou hladinu cukru, což může pomoci při hubnutí.
Co se týče obecných účinků skořice, jako lék je vhodná na zlepšování trávení, působí proti nachlazení, je vhodná při nevolnosti, zbavuje nás bolesti svalů a kloubů (což určitě aktivní jedinci ocení :)), ženám pomáhá při menstruačních potížích, podporuje chuť k jídlu, snižuje špatný cholesterol, je vhodná při boji proti infekcím či celulitidě.


Dalo by se říci, že skořice je všestranně využitelná, poněvadž se z ní také vyrábí nejrůznější oleje, masti, hojně se využívá také ve farmacii, kdy je přidávána do léků, aby zlepšila jejich chuť a podpořila možnost rychlejšího vstřebání do organismu. Dle rad odborníků dokáže v kombinaci s medem porazit angínu či chřipku. Skořice není nadarmo označována za typické podzimního a zimního období, poněvadž dokáže krásně prohřát náš organismus a dokáže nabudit náš imunitní systém.

Přestože je skořice vhodným přírodním pomocníkem při zlepšování našeho zdravotního stavu, není tak úplně vhodná pro těhotné ženy či citlivé osoby, u kterých se mohou projevit alergické reakce. U skořice také platí, že by se jí nemělo denně konzumovat více jak 4 gramy.

Medovo-skořicový lék (vhodný při nachlazení)
Budete potřebovat jednu lžíci medu a cca polovinu lžičky mleté skořice. Důkladně promíchejte a nechte 5 minut odstát. Poté přidejte několik kape citrónové šťávy, zamíchejte a snězte. Medovo-skořicovou medicínu si dopřávejte ráno a večer. Účinky byste měli pociťovat do max. tří dnů. 

Skořicový zábal (vhodný proti celulitidě)
Připravte si kelímek bílého jogurtu, 2 lžíce tvarohu, lžičku olivového oleje a 5 lžiček mleté skořice. Vše smíchejte, pokud by byla směs příliš řídká, přidejte tvaroh. Směs naneste na nohy, zabalte je do potravinové fólie a ručníku. Alespoň hodinu nechte působit. Výsledky byste měli vidět již po třech zábalech. 

Jak už jsem psala, já dávám skořici téměř do všeho podle toho, zda se to do daného pokrmu hodí. Je to taková má ranní rutina, protože mi nikdy nechybí na vršku ovesné kaše. Mimo to ji mám moc ráda v jablečném štrůdlu, příp. v jakýchkoliv buchtách. Dříve jsem si ji přimíchávala také do horkého mléka, mňam. Jako posyp krupicové kaše jsem ji zbožňovala zase jako malá. Aby náhodou někdy nenastala situace, kdy bych skořici neměla doma, pořídila jsem si pro jistotu z Makra velké balení, které mi snad na nějaký čas vystačí. :))

Zdroj:


Co vy, máte rádi skořici?
Poradíte nějaký bezva skořicový recept na zdravou dobrůtku?

Hezkou nedělí vám všem!
Kriss

18 komentářů:

  1. To je tvoje fotka kase? Pěkná porcicka!
    Skořici miluju, s bananem a arasidovym máslem bych ji.. No mnam proste! A s jablkama ta vůně!

    OdpovědětVymazat
  2. To je hodně zajímavé, spoustu věcí jsem nevěděla - díky! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bez škorice ani ranu, musím ju mať každý deň v mojej povinnej dávke popoludňajšieho jogurtu! Je to moja najobľúbenejšia pochutina a pridávam ju tiež všade kde sa len dá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kaše bez skořice není kaše, mňaam :)
    Skořici mám hrozně moc ráda hlavně v zimních měsících když voní po všude po domě. A když se peče něco skořicového, no to je vůně :)
    Účinky skořice znám, už jsem o tom hodně četla (ještě aby ne, když ji mam tak ráda) a dokonce jsem byla i na tom zábalu (čistě z lásky ke skořici jsem dostala poukázku na jednu kúru) a bylo to skvělé, tělo se úžasně zahřálo až celé kousala, že jsem se jen drbala :D a na těle jsem vůni skořice cítila ještě po vykoupání.

    OdpovědětVymazat
  5. miluju skořici :))) chci zkusit tohle: https://scontent-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/q72/s720x720/8572_213389552118492_424057940_n.jpg

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný a užitečný článek, já mám taky skořici moc ráda, dávám si jí hlavně do jogurtů, tvarohů, mléčných rýží a samozřejmě na kaši ráno, ale je taky dobrá třeba na caffé latté. :) O účincích skořice jsem moc nevěděla, věděla jsem jen, že snižuje hladinu cukru v krvi, ale o dalších jsem vůbec netušila, takže díky Tvému článku jsem zase o něco chytřejší. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Miluju skořici! Miluju její vůni a krásnou chuť. Když si kupuju třeba nějakou kosmetiku - sprchový gel nebo tělové mléko, skoro vždy se dívám po kombinaci něco+skořice, ale moc toho není:-D. Cpala bych ji všude, kde by to šlo. Asi nejraději si ji dávám do kaší, a nebo si sní rádá dochutím jablíčka:-). mňam

    OdpovědětVymazat
  8. Ani jsem netušila, že skořice pomáhá při celulitidě! :-O Velice zajímavý článek! :)
    Také mám moc ráda skořici, ale zatím si jí sypu jen do ovesné kaše.

    OdpovědětVymazat
  9. Jdu si udělat medovo-skoŕicový lék !!! ^^

    OdpovědětVymazat
  10. Skořici mám taky moc ráda! :-) Používám si všude možně - na pečivo s burákovým máslem, banánem a kokosem, do různých kaší/jogurtů, snad všude, kde jsou jablka (ať už pečené v buchtě, nebo vařené) - je to taková osvědčená kombinace :-) No, taky to jde vidět - měsíc zpátky jsme si koupili několik různých koření a skořice je momentálně nejmíň :-D

    O tolika pozitivních účincích jsem ani nevěděla, tím líp pro mě. A ten lék určitě vyzkouším, až bude potřeba - vždycky jsem ráda, když můžu vyzkoušet něco jiného než jen brát prášky :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Skořici miluji a cpu ji všude!! I do jakéhokoli sladkého receptu, kde není napsaná, dám lžičku či dvě, protože není nikdy moc cítit :) dodá tomu trochu vůni a trošku chuť :)

    OdpovědětVymazat
  12. Taky miluju skořici, ať už pro její chuť, vůni , nebo účinky. Občas používám skořicový gel( dostupný v lékárně) jako zábal na stehna- vyhlazuje a prohřeje kůži. Kamarádka používá při masáži nohou nejdříve peeling a pak zábal, taky proti celulitidě....ranní ovesnou kaši už si bez skořice taky ani nedovedu představit:-). Výborný je i domácí čaj ze skořice - jen jednoduše zaliju kousek celé skořice horkou vodou- nechám vylouhovat- někdy nechám ani nevyndávám- chutná mi teď v období podzimního počasí- jednak krásně prohřeje- myslím, že i pročistí, není potřeba nic přidávat. ....Věra P.

    OdpovědětVymazat
  13. skořici miluju !! hlavně podzim, zima a to nejen v jídle ale i tělový mlíka, sprcháče, svíčky !!! :))))

    OdpovědětVymazat
  14. Já skořici mám ráda ve svařáku. :D A přidávám ji do rajské omáčky, když ji náhodou dělám. ;) to je mňamka.

    OdpovědětVymazat
  15. Skořici vyloženě miluju. Dávám ji všude, kaše, koláče, skořicové sušenky, jen tak do mléka s medem... A zvlášť, když teď vidím, kolik má příznivých účinků :)

    OdpovědětVymazat
  16. Nejlepší do ovesných sušenek ^_^
    A maso dokáže pozdvihnout taky úplně jinam :)

    OdpovědětVymazat
  17. Skořici miluju!! Až budu nemocná vyzkouším medovo.skořicový.lék:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)