čtvrtek 6. června 2013

* Spaghetti alla carbonara


Párkrát padla zmínka o tom, že jsem (resp. byla jsem) vášnivou milovnicí špaget. Záměrně uvádím minulý čas v závorce, protože nyní už těstovinám tolik neholduji. Ale protože jsem si dnes vzpomněla na celozrnné špagety, rozhodla jsem se je vyzkoušet. Objevila jsem zajímavý a jednoduchý recept na spaghetti alla carbonara, který je prostě skvělý!

Na 1 porci budeme potřebovat:
  • 80-100 g neuvařených celozrnných špaget
  • 1-2 vejce
  • 1/2 cukety
  • šunku
  • sýr
  • sůl, pepř
  • olivový olej
Špagety si dáme vařit do osolené vody. Mezitím si nakrájíme šunku, cuketu zbavíme slupky a nastrouháme škrabkou na tenké plátky. Obojí smažíme na olivovém oleji na pánvi. V hrníčku si rozmícháme 1 či 2 vejce, přidáme sůl, pepř a najemno nastrouhaný kus sýra. Pokud je vajíčková směs příliš hustá, můžeme přilét trochu vody.
Jakmile se nám špagety uvaří, scedíme je a přidáme k šunce a cuketě. Chvíli smažíme, poté přilijeme vajíčka se sýrem a začneme rychle míchat. Stáhneme pánev z plotny a ještě mícháme, dokud nám vejce nedojdou.

Recept jsem si upravila o cuketu, která v původním receptu není. Použila jsem ji kvůli tomu, že mi doma zbývala polovina, kterou jsem nedojedla, takže jsem se jí potřebovala zbavit. Jistě chápete. :)) Ale do tohoto receptu skvěle zapadla. 
Šunkou jsem nahradila anglickou slaninu, kterou nejen, že jsme doma neměli, ale také ji odjakživa nejím, takže pokud vám slanina nevadí, klidně si ji "šoupněte" zase zpátky do receptu a šunku zahoďte nechte v lednici. :))
Jinak tento recept má nespočet obměn, takže si ho v podstatě můžete přizpůsobit svým chutím. Mně imponovala kombinace špagety a vajíčka.

Dobrou chuť!
Kriss

11 komentářů:

  1. pěkná variace, díky za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  2. Takhle je dělá (bez cukety) M*.Akorát "vajíčkovou směs" ředí mlékem.
    Takže znám a je to dobrota :).

    OdpovědětVymazat
  3. Carbonara dělám často přítelovi:) Vajíčko smíchám se smetanou a sýrem ještě, on žádnou zdravou verzi nechce a nepotřebuje:D
    Cuketa je dobrý nápad:)

    OdpovědětVymazat
  4. Carbonara mám moc ráda, to vejce špagety krásně obalí a získají skvělou chuť :))

    OdpovědětVymazat
  5. tyyjo, mňam, ty seš šikulka! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky je chci vyzkoušet, ty tvoje vypadá pěkně :)
    Je to taková rychlovka, ale určitě moc dobrá.

    OdpovědětVymazat
  7. Prave jsem to uvarila priteli a olizoval se az za usima. dekuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)