pátek 7. června 2013

* Pokrm běžců aneb chia semínka


Malý, křupavá, přínosná, stále častěji opěvovaná a stále častěji námi ochutnávaná. :)) To vše jsou zázračná chia semínka, po kterých nejedna z nás pokukovala v obchodě se zdravou výživou. Já se u nich nedávno také zastavila, ale opravdu jen omrknout, jak vlastně vypadají a kolik stojí. Po přečtení nejrůznějších článků se tam pro ně jednou beztak vrátím a jeden balíček si sprostě zabavím. :)) Dnes si řekneme, proč jsou vlastně chia semínka tak oblíbená. Proč jsou pro naše tělo takovým přínosem?

Chia semínka jsou drobná semínka šalvěje hispánské, která pochází z Latinské a Střední Ameriky. Tato semínka patřila do skupiny čtyř nejdůležitějších potravin Aztéků (společně s fazolemi, amarantem a kukuřicí). Již dříve stejně jako dnes se chia semínka konzumovala samotná nebo jako směs s obilninami, v nápojích, mletá v podobě mouky, ale zároveň v podobě oleje. Název chia pochází z aztéckého slova "chian" = "olejnatý". Pro svou výživnou hodnotu jsou často nazývána jako jídlo běžců, poněvadž dříve lidé pracovali jako poslíčci, a proto s sebou nosili vždy hrst těchto semínek, která podporovala jejich vytrvalost.

Semínka jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků (vysoké zastoupení mají rostlinné Omega-3 mastné kyseliny) a vlákniny. Kromě toho obsahují velké množství antioxidantů, vápník, železo, zinek, draslík, fosfor, magnesium a další důležité živiny.

Pokud vás vaše snídaně dostatečně nezasytí, zkuste přidat lžíci chia semínek. Když se chia semínka smíchají s vodou, vytvoří v žaludku gelovou vrstvu, která zpomaluje vstřebávání sacharidů, a tím jejich přeměnu na cukr. Udrží tedy hladinu cukru v krvi nízkou a stabilní po delší dobu. Tato vlastnost chia semínek je důležitá hlavně pro diabetiky. Kromě toho v 1 lžíci je 6 gramů vlákniny, což zaručuje onen sytící efekt. Vláknina vás zasytí na delší dobu a pozitivně ovlivní trávicí proces. 
Semínka mají vysoce hydrofilní vlastnosti, tzn., že na sebe vážou vodu. Pokud smícháme chia semínek s tekutinou, semínka k sobě začnou přitahovat vodu, čímž vznikne již zmiňovaná gelová hmota. Tyto vlastnosti jsou důležité v případě zvýšeného pocení, ať už při sportu, fyzicky náročné práce nebo psychického vypětí, kdy dochází k nadměrnému pocení, což vede ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace semínek přispívá k vnitřní hydrataci těla, a tím napomáhá lepšímu zvládnutí fyzického výkonu.

Dle řady studií chia semínka údajně pomáhají s předcházením kardiovaskulárních onemocnění, a to při denní konzumaci cca 2-3 lžic semínek.
Abychom se dostali také k dalšímu přínosu těchto semínek, jsou vhodným nutričním pomocníkem pro nás, osoby zdravé a aktivně žijící a sportující. Vhodné jsou také pro vegetariány, vegany, osoby, které drží diety, i pro malé děti. Zároveň je možno je konzumovat v případě onemocnění srdce či krevního oběhu. Obecně jsou vhodná i pro podporu zdraví celkově.
Výhodou těchto semínek je, že nemají žádnou specifickou chuť, tím pádem je můžete přidat do snídaňových kaší, koktejlů, jogurtů, tvarohů, pudinků, muffinů, hlavních jídel, nebo je zkrátka baštit jen tak. :))

Na závěr ještě něco málo k jejich energetickým hodnotám, které pro mě byly potěšující. Věděli jste, že v chia semínkách najdete 5x více vápníku než v mléce? Dalšími zajímavostmi je např. také to, že obsahují 2x více draslíku než banány, 9x více rostlinných Omega-3 mastných kyselin než sója, 2x více rostlinných Omega-3 mastných kyselin než vlašské ořechy a o 80 % více rostlinných Omega-3 mastných kyselin než lněné semínko. To ještě není vše. :)) V chia semíncích najdete 3x více železa než ve špenátu, 2x více proteinů než ve většině semínkách a zrních a také mají tato semínka 3x vyšší sílu antioxidantů než je obsaženo v borůvkách.

Pokud máte doma tato zázračná semínka, přináším vám bezva tipy na spoustu receptů, které s nimi můžete vyzkoušet. Zde← se určitě nějaký vyberete. :)) 
U některých z vás už jsem vaše první pokusy viděla, inspirací vám může být například Luci se svým chia pudinkem, semínkovými krekry nebo chia džemem. Monča vyzkoušela čoko-chia buchtu, B* také zaexperimentovala se svým prvním chia pokrmem, Adele vyzkoušela chia celozrnné lívanečky a tvarohový pohar s chia semínky, Zdravá máma se vrhla na chia rebarborový koláč a B83 připravila kokosový tvarožník s chia kuličkami. Zkrátka fantazii se meze nekladou, takže je určitě stále co vymýšlet. :))

Co se týče ceny chia semínek, je pravda, že jsou trochu dražší, tuším, že to bude něco kolem 60 Kč za 100 gramů, ale nejsem si tím příliš jistá. Pokud máte poblíž obchod se zdravou výživou, přesnou cenu si můžete jít zjistit tam, protože chia semínka v takových obchodech rozhodně nebudou postrádat. :)) Nicméně jich stačí přidat do pokrmů jen trochu, takže ta cena ve finále nebude až tak hrozná v poměru s konzumovaným množstvím.

Zdroj:
Časopis Fitness 

 

Jaký názor máte na chia semínka vy? Jaký je váš oblíbený recept?

Hezký den!
Kriss

12 komentářů:

  1. Opravu "superfood" se vším všudy:) Musím si už je jít koupit, láká mě hlavně ten puding a někdy by se pocit zasycení hodil, když vím, že budu nucena být delší dobu bez jídla (brigáda, škola atd.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Nasypu do vody a hned vypiju k jednoduchým sacharidům. Ani to na blog nepíšu co piju.:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Chia semínka jsou super! Dávám je do kaší, do overnight-oats, nebo z nich dělám třeba takový jakoby pudink :) Je to skvělá věc, sice dražší, ale první balení po 500 g jsem koupila někdy v prosinci za cca 130 Kč a pořád je ještě mám, takže na druhou stranu dlouho vydrží :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za super shrnutí! Tak příští týden už si je půjdu KONEČNĚ koupit :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já je mám už docela dlouho doma ve skříňce, asi před rokem jsem z nich dělala jahodovou chia marmeládu, pak chia puding :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Kristý! :)
    Taky po nich pokukuji snad měsíc a možná i dýl, ještě jsem se nedokopala k tomu, je vyzkoušet. Ta cena je dost odrazující, ale jak říkáš! ;)
    MYslím si, že po nich stejnak někdy šáhnu! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Chia semínka jsou zázračná a jejich použití v historii mě překvapilo. Proto se určitě tihle obyvatelé St. a J. Ameriky dožívali tak dlouho :)
    Já z nich dělám overnights, do toho jsou nejlepší. A nebo jen tak do salátu, tvarohu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem je ještě neměla, ale plánuju si je pořídit, budu přidávat do kaše třeba...:)

    OdpovědětVymazat
  9. chia semínka jsou miláčci! :)

    OdpovědětVymazat
  10. chia semínka mám doma a moc ráda je používám :) tolik jsem toho o nich ani nevěděla, to je super :)

    OdpovědětVymazat
  11. O týchto semienkach som počula, hlavne od Monči, no v živote som ich v obchode nevidela, no niekedy si ich určite musím kúpiť, pretože je s nimi veľké množstvo receptov. Hlavne ma zaujala tá schopnosť zasýtiť na dlhú dobu, čo je pre mňa veľmi dôležté, lebo medzi jedlami som väčšinou dosť hladná :D Sú teda poriadne prínosné

    OdpovědětVymazat
  12. asi bych si to nekoupila, když to nemá žádnou chuť :/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)