pondělí 17. června 2013

* Buduj svou sílu s crossfitem!


Dost možná už jste na tento pojem narazili, ale dost možná, že také ne. A protože je crossfit v poslední době poměrně hitovou záležitostí, které se věnuje čím dál tím více lidí, rozhodla jsem se napsat článek o tom, co to vlastně je. Znáte crossfit? :))

Na úvod
Crossfit je silový a kondiční cvičební program, který pomáhá člověku získat fyzickou zdatnost, zpevnit tělo a připravit se na obtížné fyzické výkony. Nejde jen o cvičení, ale mnozí se nechají crossfitem pohltit natolik, že se stane jejich životním stylem, který je motivuje ke stále lepším výsledkům. Crossfit pomáhá zlepšovat kardiovaskulární vytrvalost a celkovou výdrž, budovat sílu, zlepšovat flexibilitu, výbušnost, rychlost, hbitost, rovnováhu, přenost a pohybovou koordinaci.
Tento program je používaný mnoha policejními školami, vojenskými jednotkami, mistry bojových umění a mnoha atlety a sportovci všeobecně po celém světě.

Výhodou crossfitu je to, že se zaměřuje na intenzivní střídání jednoduchých, funkčních pohybů, které jsou cvičeny s vysokou intenzitou. Na monotónnost cvičení tedy můžete zapomenout. Dalším pozitivem je to, že při crossfitu nebudete potřebovat žádné stroje. Běžně se totiž objevují cviky se zátěží vlastní váhy jako kliky, shyby, dřepy, přítahy, angličáky, běh, veslování, vzpírání, sedy lehy, gymnastika a další. Občas využijete také pomůcek jako činky, kettlebelly, medicimbály nebo švihadla. Přestože jsou cvičení krátká, nezůstanete po dobu tréninku suší, poněvadž cvičení je velmi intenzivní.

 
Cvičíme
Crossfit můžete cvičit kdekoliv, ať už doma, na zahradě, v garáži či kdekoliv jinde. Existují však specializované tělocvičny, tzv. Crossfit boxy, ve kterých se účastníci sejdou a každý den cvičí tzv. WOD (Workout Of the Day) - trénink dne. Své výsledky si zapisují v tělocvičně na tabuli, čímž vzniká možnost mezi sebou vzájemně soutěžit a zlepšovat své výsledky.

Rozdíl mezi kruhovým tréninkem v posilovně a crossfitem je prostý. Kruhový trénink je v podstatě crossfit s přestávkami. U crossfitu se totiž jede vkuse a na čas. Kromě toho bývá trénink v posilovně často zaměřován na konkrétní svalovou skupinu, kdežto crossfit posiluje celkovou fyzickou zdatnost a jedná se tedy o tzv. full body trénink (trénink na celé tělo). 

Všechny cviky se sestavují na míru každého jedince. První trénink dá zabrat zaručeně každému, protože se jedná o zcela nové pohyby, o provedení cviků, na které cvičící nebyl do té doby zvyklý. Sestavení celého tréninku se odvíjí od zdatnosti cvičícího, jeho fyzického stavu. Před tréninkem probíhá rozcvička a plán cviků, který se nováčkům řádně vysvětlí. Začíná se v lehčích verzích, které jsou cvičící schopni zvládnout, dělají takové cviky, aby je dokázali správně provést. S dalšími tréninky se poté přidávají další a samozřejmě také složitější cviky. Začátečníci pilují techniku cviků, dokud nezvládnou i ty nejtěžší cviky. Cviky pro muže a ženy jsou stejné, liší se pouze v zátěži a vybrané verzi (lehčí, těžší).

Typický trénink crossfitu se skládá většinou ze dvou částí. První část představuje rozcvička, při které se cvičí jednoduché cviky. Cílem rozcvičky je zahřát svaly a připravit se na samotný trénink. Hlavní trénink obvykle trvá 10-30 minut a je založen na kruhovém systému trénování. Určí se několik stanovišť, na kterých provádíte dané cviky. Po docvičení konkrétního cviku se cvičící přesune k dalšímu stanovišti. Jakmile dojde k odcvičení všek cviků na jednotlivých stanovištích, začíná se další kolo. 

Trénink může probíhat dvěma způsoby, a to buď tak, že trénink má přesně stanovenou dobu, po kterou bude trvat. V tomto případě se musí cvičící snažit, aby zvládl odcvičit co nejvíce opakování, cviků nebo kol. Druhý způsob je takový, že jsou stanoveny počty opakování, cviky nebo kola, které musí cvičící zvládnout. V tomto případě se musí snažit o co nejlepší čas. Vždy je před započetím tréniku vyvěšen na stěnách daný denní trénink, ke kterému poté přibudou výsledky a časy jednotlivých "soutěžících". Tím, že lidé cvičí ve skupině, usilují o lepší čas, protože se v nich probouzí soutěživost. Právě toto hecování je u crossfitu důležité. Lepší čas však nesmí být na úkor správné techniky provedení cviků, resp. lepší je udělat 5 pořádných kliků, než 10 naprosto špatně provedených.

Pokud s crossfitem začínáte, měli byste v rámci tréninku absolvovat některou z variant vstupních testů, kterými si prověříte svou aktuální fyzickou zdatnost. Později můžete zjistit, jakého pokroku jste s přibývajícími tréninky dosáhli.


Crossfit a paleo
O paleu už jsme toho četli určitě hodně. Kdo ne, tak tyto odstavečky jsou právě pro něho. Paleo je stravování, které se inspiruje jídelníčkem, podle kterého se stravovali naši pravěcí předkové. Ze stravy jsou většinou vyloučeny obiloviny, mléčné výrobky a sladkosti. Jí se především maso, vajíčka, oříšky, zelenina nebo také ovoce. Převažují bílkoviny a tuky, sacharidy se sníží na minimum. Ve zkratce by to snad stačilo, v případě zájmu určitě více infromace dohledáte na internetu.
Nevýhodou paleo stravy je jakési vyřazení ze společnosti, protože v ČR restaurace ještě na tento styl stravování nezareagovaly. Oproti tomu na americkém trhu, kde je paleo příznivců mnohem více, lze v supermarketech najít také regály s paleo potravinami a polotovary.
Paleo strava by měla kromě redukce tělesné hmotnosti pomoci také s únavou po jídle, protože trávení tolik nezatěžuje organismus. Je však důležité si uvědomit, že strava, stejně jako cvičení, by nám neměla život komplikovat, ale především usnadnit. 
 

Pro zájemce ještě přikládám moc hezké video, které vám ukáže hlavní podstatu tohoto tréninku. 


Slyšeli jste o crossfitu? Byli jste na organizovaném tréninku?

Hezké pondělí vám všem!
Kriss
ssfit je program na získání a zformování tělesné síly, používaný mnoha policejními školami a týmy taktických operací, vojenskými jednotkami zvláštního určení, mistry bojových umění, a stovkami dalších elitních a profesionálních atletů po celém světě. Náš program Vám dodá tělesnou zdatnost – fitness, která je ze své podstaty všestranná, všeobecná a všezahrnující. Naše specializace je v odmítnutí jednostrannosti. Boj, přežití, mnoho sportů i život sám jsou založeny na této zdatnosti a ten, kdo je jednostranný, neuspěje. Program CrossFit je se dá univerzálně odstupňovat podle obtížnosti a je tudíž skvěle použitelný pro každého odhodlaného jedince bez ohledu na dosavadní zkušenost. Používali jsme stejný cvičební program pro starší lidi se srdeční vadou i pro bojovníky ultimátních zápasů, které jsme mohli vidět měsíc před tím zápasit v televizi. Stupňujeme zátěž a intenzitu, ale program cvičení neměníme. Potřeby olympijských atletů a našich prarodičů jsou odlišné jejich mírou nikoliv typem. Bojovníci proti teroristům, lyžaři, jezdci na horských kolech i ženy v domácnosti, ti všichni získali svou špičkovou zdatnost z identického programu cvičení. Tisíce sportovců na celém světě se řídili naším tréninkem, který je každý den obměňován na našich webových stránkách a vynikli v boji, na ulici, v ringu, na stadiónech, v tělocvičnách i doma. Vydáváme také CrossFit Journal, určený jako pomůcka všem členům komunity CrossFit, kde se zabýváme podrobně teorií, technikou a praxí toho, co učí trenéři v našich tělocvičnách. V podstatě se tak stává vaše garáž nebo tělocvična součástí naší tělocvičny a jste členy rodiny CrossFit. Nabízíme semináře, instruktorské certifikáty a tréninky a pravidelně poskytujeme poradenské služby sportovním týmům, trenérům, policejním sborům a ozbrojeným složkám po celém svobodném světě. “ - See more at: http://www.crossfitpraha.com/proc-crossfit-praha/#sthash.0BqivLsG.dpuf
“Crossfit je program na získání a zformování tělesné síly, používaný mnoha policejními školami a týmy taktických operací, vojenskými jednotkami zvláštního určení, mistry bojových umění, a stovkami dalších elitních a profesionálních atletů po celém světě. Náš program Vám dodá tělesnou zdatnost – fitness, která je ze své podstaty všestranná, všeobecná a všezahrnující. Naše specializace je v odmítnutí jednostrannosti. Boj, přežití, mnoho sportů i život sám jsou založeny na této zdatnosti a ten, kdo je jednostranný, neuspěje. Program CrossFit je se dá univerzálně odstupňovat podle obtížnosti a je tudíž skvěle použitelný pro každého odhodlaného jedince bez ohledu na dosavadní zkušenost. Používali jsme stejný cvičební program pro starší lidi se srdeční vadou i pro bojovníky ultimátních zápasů, které jsme mohli vidět měsíc před tím zápasit v televizi. Stupňujeme zátěž a intenzitu, ale program cvičení neměníme. Potřeby olympijských atletů a našich prarodičů jsou odlišné jejich mírou nikoliv typem. Bojovníci proti teroristům, lyžaři, jezdci na horských kolech i ženy v domácnosti, ti všichni získali svou špičkovou zdatnost z identického programu cvičení. Tisíce sportovců na celém světě se řídili naším tréninkem, který je každý den obměňován na našich webových stránkách a vynikli v boji, na ulici, v ringu, na stadiónech, v tělocvičnách i doma. Vydáváme také CrossFit Journal, určený jako pomůcka všem členům komunity CrossFit, kde se zabýváme podrobně teorií, technikou a praxí toho, co učí trenéři v našich tělocvičnách. V podstatě se tak stává vaše garáž nebo tělocvična součástí naší tělocvičny a jste členy rodiny CrossFit. Nabízíme semináře, instruktorské certifikáty a tréninky a pravidelně poskytujeme poradenské služby sportovním týmům, trenérům, policejním sborům a ozbrojeným složkám po celém svobodném světě. “ - See more at: http://www.crossfitpraha.com/proc-crossfit-praha/#sthash.0BqivLsG.dpuf

10 komentářů:

  1. Slyšela jsem a zatím jsem nebyla:)
    Určitě bych chtěla jednou vyzkoušet, ale nevěnovat se tomu naplno:)
    Co ty?:) Byla jsi/jak se ti to líbilo?

    OdpovědětVymazat
  2. škoda, že u nás v zapadákově nic takového není :( crossfit se mi strašně líbí :)

    OdpovědětVymazat
  3. přítel s tím koketuje a předevčírem v posilce mi udělal "ochutnávku" - břicho mě bolí ještě teď :D

    OdpovědětVymazat
  4. slyšela, ale nebyla... i když je crossfit velmi sympatickej. A všechny crossfiťáky obdivuju, jsou to frajeři :)

    OdpovědětVymazat
  5. Samozřejmě slyšela a strašně se mi to líbí :). Do té tělocvičny, o které píšeš, bych jednou taky chtěla zajít a pořádně se tam vyřádit. Sice neudělám ani jeden shyb :D, ale to bych se právě naučily. Tenhle typ hecnutí se a překonávání sama sebe mě strašně baví. To pro mě znamená třeba už i hodina Insanity. Sice to je zase trochu něco jiného, ale překonávání sama sebe a sáhnutí si na dno jsem právě při Insanity poznala a v hlavě to dělá hrozně moc :)

    Myslíš, že se v ČR někdo Crossfitu více věnuje? Třeba nějak hromadně? Hrozně bych to chtěla zkusit, ale asi nelze srovnávat s těmi namakanci na videu. Ale je to krásné. Fakt :)

    OdpovědětVymazat
  6. tak o crossfitu jsem jen četla, ale nikdy jsem nevěděla, co to je:D já bohužel nejsem příznivcem překonávání vlastních časů, děsně mě to stresuje. výkony na čas celkově zrovna moc nemusím. ale mrzí mě to, vypadá to skvěle. jasně, můžu to neměřit, ale to pak bude ten kruhový trénink, jak píšeš:D třeba tomu jednou přijdu na chuť..:)

    OdpovědětVymazat
  7. Slyšela jsem o něm, dvakrát jsem na něm byla, ale na poslední tréninku jsem si odrovnala záda :( :D Ale určitě po uzdravení budu chodit zas! Stojí to za to!

    OdpovědětVymazat
  8. slyšela jsem, četla jsem, ale nikdy jsem nevyzkoušela..ale chci! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Strašne ma tento druh cvičenia láka,tak dúfam v sama seba ,že sa čoskoro k nemu dokopem.

    OdpovědětVymazat
  10. Já mám to štěstí, že u nás ve městě se tomu věnuje partička lidí a už dlouho. Moje kamarádka taky dělá crossfit a od ledna dělají i kurzy pro začátečníky, takže v lednu začnu makat, hrozně mě to láká :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)