sobota 18. května 2013

* Posilujte cvičením svou imunitu


Všimli jste si, že od té doby, co cvičíte, jste méně nemocní? Já si této změny rozhodně všimla, protože dříve jsem byla nachcípaná každou chvíli. Nebyl snad jediný měsíc, kdy by mě nepostihlo lehké nachlazení či rýma. Prostě má imunita byla velmi oslabená. Přiznávám, že už mi to začalo být na obtíž, proto jsem tuto pozitivní změnu uvítala. Pokud to ještě nevíte, tak kromě dobré nálady a lepší figury vám cvičení přináší lepší imunitu. Nevěříte? Nechte se přesvědčit dnešním článkem. :))

Není žádným tajemstvím, že aktivní lidé bývají méně nemocní než ti, kteří jen sedí doma na zadku a jediný pohyb, kterému se věnují, je přepínání programů na televizi nebo hrabání rukou v sáčku od brambůrek. Netvrdím však, že všichni neaktivní jedinci jsou ti, kteří se dobrovolně válí na gauči. Existují i takoví lidé, kteří by se pohybu rádi věnovali, ale z nějakých důvodů jim to nevychází. Hlavně mi netvrdťe, že na to někdo nemá čas. Myslím, že všichni z nás by mohli říct, že je to pěkná blbost. :))
Dospělí lidé, kteří alespoň 5 dní v týdnu sportují, jsou vůči infekcím horních cest dýchacích náchylní o 40 % méně než lidé, kteří sportují jen 1x týdně. Dokonce trénovaní lidé, pokud už onemocní, tak trpí výrazně mírnějšími příznaky a nemoc u nich netrvá tak dlouho. Krásné výsledky studií, nemyslíte?

Abychom však nebyli tak ultra pozitivní, nutno podotknout, že cvičení nám také může uškodit. Díky tréninku nejen dobře vypadáme a naše pocity jsou mnohdy více než pozitivní, holt vyplavené hormony štěstí po dobře odcvičeném tréninku jdou jen stěží skrýt. Problém ovšem nastane ve chvíli, kdy to začneme se cvičením přehánět. Všeho moc škodí, to známe ze všech oblastí našeho života. Lehčí trénink jako např. chůze posiluje naši imunitu, a chrání nás tak před řadou onemocnění. Na druhou stranu, pokud zařazujeme opakovaně zátěž o vysoké intenzitě, funguje to naopaak. Může dojít ke snížení naší obranyschopnosti. Pokud to s trénováním přeháníme (viz článek o přetrénování), naše tělo je poté náchylnější k nejrůznějším nachlazením a celkově k infekci horních cest dýchacích. Proto je vhodné vydat se zlatou střední cestou, tudíž všeho s mírou. Tento problém extrémě náročných tréninků se týká spíše vytrvalostních sportovců a lidí, jejichž tréninky jsou opravdu vysoce intenzivní a často zařazované. Neděste se, nikdo netvrdí, že se intenzivních tréninků musíte vzdát. Jen je třeba myslet na to, že tělo si potřebuje také odpočinout, zregenerovat. 


Pokud na naše tělo vystavujeme dlouhodobé zátěži, musí se to někde projevit. Už od mala nás učili, aby se nic nepřehánělo, protože to nikomu nesvědčilo. Nejde jen o problémy psychické, ale také o dopady na naše tělo, o které nám při cvičení většinou primárně jde. Právě proto není vhodné, abychom zařazovali několik náročných tréninků za sebou. Ideální je střídat lehké a těžké tréninky. Jedině tak dosáhneme potřebné rovnováhy. Na aktivitu, při které vynaložíme asi dvě třetiny naší maximální intenzity po dobu 30 minut, je vhodné navázat nějakým cvičením, u kterého si odpočineme. Jak odlišit náročnost tréninku? Mně bylo na všech organizovaných lekcích cvičitelkami vštěpováno do paměti, že pokud při cvičení můžete bez problémů mluvit, jedná se o nižší intenzitu tréninku, která je vhodná pro spalování tuků. Pokud už nám mluvení dělá problém, nebo je prakticky nemožné, jedná se o vysokou intenzitu, která je důležitá především pro zlepšení naší kondice. Není tedy vhodné právě takové tréninky zařazovat hned po sobě.

Již v článku o přetrénování jsem zmiňovala, že minimálně jeden den v týdnu bychom si měli vyhradit na odpočinek, aby si tělo odpočinulo. Vím, že hodně z vás zmiňuje, že bez pohybu nedokážete být, že vás to nabíjí, že se bez cvičení cítíte nervózní, proto musíte cvičit denně. Já (a určitě nejen já) tvrdím, že ten den volna by tam zkrátka být měl! Už jako prevence. Ostatně o tom, že nic se nemá přehánět, jsem se zmiňovala již výše. :)) Zkuste zvážit, jak se vaše tělo asi musí cítit, pokud ho neustále vystavujete aktivitě a nedopřejete mu oddych. Vězte, že moc dobře se rozhodně necítí, i když vám to zpočátku nedá najevo, vrátí vám to později i s úroky. Pokud se tedy snažíte žít zdravě, myslete na to, že tzv. rest day je ve vašem tréninkovém plánu nesmírně důležitý a měli byste mu tam najít místo.

Co se týče jednotlivých tréninků, na vyváženost bychom měli také dbát v případě druhů cvičení. Měli bychom najít zlatý střed mezi aerobním tréninkem, vytrvalostními aktivitami a tréninkem v posilovně.  

Pokud jste to ještě nezjistili, tak náš imunitní systém ohrožuje také další naprosto běžná záležitost, kterou je všem známý stres. Ten totiž oslabuje náš organimus, čímž zvyšuje riziko onemocnění. Pokud je na nás vyvíjen tlak, je třeba se tomu postavit čelem. Nesmíme zapomínat ani na kvalitní spánek (ideálně 7-8 hodin). Nedostatek spánku s sebou přináší nejen únavu a poruchy nálad, ale zároveň ohrožuje naši imunty a snižuje sportovní výkonnost.
Je vhodné cvičit po ránu, protože večerní tréninky náš organismus mohou nabudit, tím pádem bychom mohli mít problémy se spánkem. Týká se to především lidí, kteří všeobecně trpí problémy s usínáním apod.


Častokrát jsem četla, že jste chytli rýmu, že se necítíte zrovna ve své kůži, že na vás zkrátka asi něco hupslo, ale vy se nechcete vzdát svého milovaného pohybu. V tomto případě vám řeknu jediné: "Zamyslete se nad sebou." Je sice fajn, že na všechny strany pějete ódy na pohyb, který tolik zbožňujete a bez kterého nemůžete žít, ale v takovém případě, kdy je vaše tělo oslabeno z důvodu nějakého onemocnění, byste si takové řeči měli schovat do šuplíku a vytáhnout je až poté, co budete zase fit. Mnohdy však váš zdravotní stav nemusí být tak špatný, abyste si nemohli zacvičit. Jak to poznat? Zejména byste se měli soustředit na to, jak se cítíte. Pokud jsou příznaky onemocnění soustředěny od krku nahoru a nebolí vás svaly, příp. celé tělo, poté můžete o tréninku uvažovat. Zase nutno podotknout, že by se mělo jednat spíše o méně náročný trénink, protože ve vašem těle se evidentně něco děje, proto není vhodné ho v takových chvílích přetěžovat. Pokud vás tedy zkolila rýma nebo lehké nachlazení, mohl by vám trénink pomoci a vy se můžete cítit lépe. 
V případě, že vás bolí celé tělo a příznaky se projevují od krku dolů, trénink není tou správnou volbou. Měli byste raději hupsnout do postele a pořádně to vypotit. Je třeba taky podotknout jednu docela zásadní věc. Nejde jen o vaše vlastní pocity a zdravotní stav. Pokud chodíte cvičit do posilovny nebo fitness center, zvažte, zda nemůžete svou přítomností ohrozit další návštěvníky. Vždy mě iritovalo, když na lekci přišla holka, která polovinu hodiny prosmrkala. Vězte, že ani vám by nebylo zrovna příjemné, kdyby na vás od vedlejšího stroje v posilovně někdo kašlal bacily. Nebuďte sobečtí a myslete na druhé. V tomto případě je to na místě. :))

Sledujete změny v oblasti vaší imunity od té doby, co jste začali pravidelně cvičit?

Užijte si sobotu!
Kriss

10 komentářů:

  1. Kristý, tak na mě to působí přesně naopak, nebo už mám imunitu v takovém stádiu, že jí ani cvičení už nemůže pomoci. Do roka jsem nemocná snad 10 a to nepočítám různé operace! :// důchod na mě! :D
    Ale i tak jsem si článek přečetla a dozvěděla se zase něco nového, kam ty na to chodíš! :))
    Ale nevím, čím to je, i s tím, když večer cvičím, třeba insanity, tak pak usnu jako kotě, nebo když si jdu zaběhat. mě to pak spíš uspí! :D
    Ale sáhněme si na srdce, i když mám kašel a rýmu, cvičím tak i tak, spíš mě to pak z toho dostane! :)
    Super článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, takové ty slabé rýmy a nachlazení mě potkávají snad každý měsíc...:D tak třeba když zařadím více odpočinku, tak se to zlepší :D

      Vymazat
  2. určo na tom něco bude! :) dřív mě stále trápily opary, afty... a teď takovou dobu nic! (ťuk,ťuk,ťuk)
    všeho moc škodí, no ovšem :) a ten spánek musím fakt doladit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. maturita mě čeká až v roce 2016:D ale nevěděla jsem, za co tu poukázku utratit!

      Vymazat
  3. Opět skvělý článek :) Já teda pořád bojuju s tím spánkem, jsem ráda když spím víc než 6 hodiny denně, ale já nad ním jednou zvítězím :D

    OdpovědětVymazat
  4. hmm poslední dobou mám výsledky horší ve zwow než na začátku, jelikož spím okolo 6 hodin, ikdyž mi to stačí, tak možná tělu ne, ale co s tím? nechci chodit spát v 7 :)

    OdpovědětVymazat
  5. Musím jen souhlasit! Nemocná nebývám vůbec, za rok jsem měla jednou rýmu, kterou jsem za 3 dny přechodila ;D Je úžasný, co pohyb a zdravé jídlo dokážou všechno ovlivnit ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že u mě je největší problém ten spánek :/ vstávám v 5 a chodit spát třeba ve 21:30, to se mi nechce :( I když už jsem si začala zvykat chodit spát kolem 22:00, tak mi to pořád nestačí a potřebovala bych víc spánku.. Rýmu mám teď pořád, ale to mám z alergie, jinak jsem nebyla nemocná už pěkně dlouho :) za první pololetí jsem měla zameškaných 17 hodin a za tohle pololetí mám jen 1 hodinu a to je kvůli tomu, že jsem byla na preventivní prohlídce u doktorky :D takže na tom asi vážně něco bude, protože v prváku nebo ještě na základce jsem chyběla pořád :P ... Skvělý článek (jako vždy) :)

    OdpovědětVymazat
  7. to se musí, aby nebyla nuda :D proč si to neulehčit, když to jde, stačí akorát zapojit trochu mozek a nebát se experimentovat :)

    OdpovědětVymazat
  8. já jsem se celkově i díky jídlu zbavila problémů, které mě s imunitou trápily, takže určitě souhlasím, ale taky s tím, že nic se nemá přehánět;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)