pondělí 20. května 2013

* Buď v obraze - část II.


První příspěvek do nové rubriky Buď v obraze jste mohli zaznamenat již na začátku května a dle vašich ohlasů se vám snad i nový nápad na články tohoto typu zalíbil. Proto dnes přicházím s druhou částí, protože se mi v hlavě zase nasbíralo velké množství informací, které bych ráda prostřednictvím této kategorie ventilovala. Třeba se tentokrát dozvíte nějaké pro vás zajímavé věci, které jste doposud nevěděli. :))

Pokud k obyčejným klikům přidáte výkop nohou, donutíte vaše břicho a záda více pracovat. Stabilizátory ramen a boků budou muset hodně makat, protože jen díky nim budete schopni přitáhnout nožku směrem k paži.

Věděli jste, že posilovací trénink zmírní chronické bolesti zad až desetkrát lépe než aerobní cvičení? Proč? Protože vám umožní posílit svalstvo trupu. A s tímto výrokem musím jedině souhlasit, protože od té doby, co jsem začala pravidelně posilovat s činkami a vlastním tělem, mě bolesti zad, které mě do té doby dost trápily, už nepotkaly pěkně dlouho (ťuk, ťuk :)).

Teď něco o staré známé klasice, kterou zřejmě většina z vás moc dobře zná. Ideální potravinou na regeneraci svalů po tréninku je banán v kombinaci s jogurtem, protože díky nim dojde k urychlení svalové regenerace po cvičení. Kombinací sacharidů a bílkovin dojde ke zvýšení inzulínu, což umožní našim svalům rychleji vstřebat živiny, zároveň i aminokyseliny a glukózu. Co se týče jogurtu, volte nějaký s vyšším obsahem bílkovin.

Dvě dietní koly denně zvýší pravděpodobnost, že přiberete v pase až 6x více oproti tomu, pokud nevypijete žádnou. Tak si říkám, že je dobře, že jsem nikdy k takovým a podobným nápojům neměla vztah.


Pokud se občas trápíte s protahováním, zkuste se řídit následujícími body: nikdy se nepřepínejte (začínejte pomalu a postupně sval natahujte, jak vám to tělo dovolí), dýchejte během protahování, soustřeďte se na protahovanou část těla, upravte si každý protahovací cvik dle svých schopností, nezvdávejte to, když si napoprvé přijdete neohební (tělo si musí zvyknout a jedině díky pravidelnému cvičení budete pružnější).

Podle nedávno prováděných studií má pomerančový džus vliv na zmírnění svalového vyčerpání a současně podporuje vytrvalost. Vědci se domnívají, že látky obsažené v pomerančovém džusu (flavonoid, vitamin C, draslík a kyselina listová) poskytují tělu živiny potřebné pro snažší zvládnutí tréninku.

Nyní informace pro ty, kteří jsou v posilovně jako doma. Tzv. smíšený úchop (kombinace držení velké činky nadhmatem a podhmatem) je vhodný hlavně při cvicích s velkou váhou, kdy činku držíte pod úrovní pasu. Tento úchop je totiž bezpečnější než samotný nadhmat či podhmat. Důležité je však ruce střídat, aby nedošlo k dominaci jedné straně těla, co se týče rozvoje a síly nad tou druhou.


Bylo prokázáno, že lidé, kteří trpí zvýšeným krevním tlakem, mohou toto riziko snížit, pokud budou pravidelně posilovat a věnovat se aerobním aktivitám. V rámci jedné ze studií se zjistilo, že muži i ženy s dědičnou predispozicí ke zvýšenému krevním tlaku, snížili toto riziko o více jak 25 %, když se udržovali v dobré fyzické kondici.

Věděli jste, že cvičení má příznivý vliv na náš mozek? Pravidelný trénink během pracovního dne např. zvyšuje produktivitu. Čím lepší vaše kondice bude, tím méně budete nemocní, o čemž už jsme se bavili v jednom z minulých článků. Jak vidíte, po tréninku vám nejen bude ubývat tuk a růst svaly, ale budete ještě chytřejší. :))

A protože jsem narazila na zajímavost ohledně těhotných žen, nemohu se o ni nepodělit. Všeobecně není doporučováno nastávajícím maminkám provádět klasické dřepy, ovšem pokud je daná žena na dřepech závislá, může vyzkoušet tzv. plié dřepy, které pomahájí hlavně s posílením vnitřní strany stehen, dojde k zapojení čtyřhlavého svalu stehenního, hamstringů a hýžďových svalů. Důležité je dávat pozor na udržení rovnováhy, aby nedošlo k úrazu.


Tímto se s vámi loučím a přeju krásný vstup do nového týdne!

Kriss

8 komentářů:

  1. tohle jsou hodně zajímavé články, dozvěděla jsem se spoustu novinek děkuji:P

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek! :) Mně se moc líbí hlavně informace o banánu s jogurtem po cvičení, hned zítra až si zacvičím, pošlu to tam! :D

    OdpovědětVymazat
  3. parádní článek zase sem se dozvěděla něco nového děkuji :D

    OdpovědětVymazat
  4. :-) vždycky se toho dozvim spoustu nového, takže děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
  5. To s těma dietníma kolama mě celkem překvapilo, ale tak o aspartamu který je v ní obsažen jsem si už načetla hodně tak se vlastně ani není čemu divit. A banán s jogurtem je fakt super, já ho někdy jím spíš s tvarohem a není lepší svačiny po tréninku :) Opět povedený článek, tuto rubriku budu mít ráda ;)

    OdpovědětVymazat
  6. tyhle články jsou suprové! :) a z dárkového koše bude mít určitě radost!

    OdpovědětVymazat
  7. teda, kde tyhle zajímavosti pořád bereš? :)

    OdpovědětVymazat
  8. Budeme zdravé jako rybičky :D, jak tak koukám. Jinak banán s jogurtem je mňamka, ale já po tréninku radši trochu tvarohu na nějakým knäckebrotu a kousek zeleniny, semínek.

    Jinak jsem se chtěla zeptat, co cvičíš s 5 kilovými činkami?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)