pondělí 25. února 2013

* Udržujte vaše srdíčko v kondici

Lidé mají spoustu snů. Někdo chce hezký zadeček, jiný zase hezké břicho, vám se třeba líbí vypracované ruce nebo nohy, ostatní by nejradši měli vše dokonalé najednou. Ale co náš vnitřní část našeho já? Nezapomínáte někdy na důležité orgány v těle? A co teprve na ten nejdůležitější orgán, srdíčko? Pojďme si představit 5 potravin, které by se měly ve vašem jídelníčku objevovat zejména z toho důvodu, že mají prokazatelně pozitivní vliv na naše srdce.


Občas mě nepřestanou fascinovat lidé, kteří cvičí "od rána do večera" a na jídlo kašlou. Ano, je jich strašně moc, že by se ani nedali spočítat. Nicméně my jsme chytřejší a chceme, aby naše tělo přijímalo z potravin jen to nejlepší, aby mělo dostatek veškerých důležitých látek, aby zkrátka nestrádalo a mělo se dobře. Není to tak? :)) 
A protože vůbec nejdůležitějším orgánem v našem těle je srdce, měli bychom o něj řádně pečovat a věnovat mu veškerou svou pozornost. Bez srdce by asi nikdo z nás nemohl žít, že ano. Po jakých potravinách s blahodárnými účinky sáhnout, aby si naše srdce "pochutnalo"? :))

1. Celozrnné potraviny
Především celozrnné potraviny s obsahem ovsa a ječmene jsou to pravé ořechové. Nabízí rozpustnou vlákninu a beta glukan, který snižuje hladinu cholesterolu. Při spoustě studiích bylo prokázáno, že celozrnné produkty snižují riziko vzniku srdečních onemocnění.


2. Ryby
V tučných (ano, řekla jsem opravdu tučných :)) rybách, jako je např. losos, makrela či treska, jsou obsaženy omega-3 mastné kyseliny, které redukují riziko vzniku chorob srdce a zároveň snižují hladinu "špatného" cholesterolu. Ideální je konzumovat rybí maso alespoň 2x týdně (musím na tom zapracovat :)).


3. Ořechy
Pro milovnice (a že je jich mezi námi spousta) ořechů je to jistě dobrá zpráva. Jsou výborným zdrojem vlákniny, antioxidantů a zdraví prospívajících tuků. Všechny tyto látky snižují hladinu cholesterolu. Není tedy nic jednoduššího, než si ráno do kaše přihodit hrst vlašských ořechů, dát si ke svačině jablko s mandlemi, nebo si jen tak chroupnout pár pistácií.


4. Česnek
Nevím, kolika z vás vadí "vůně" česneku, ale já osobně ji miluji a česnek bych mohla dávat do všeho. Je bohatým zdrojem živin, snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů a zároveň má příznivý vliv na krevní tlak. Pokud vám česnek nevadí, přidejte si ho k masu, udělejte česnekovou pomazánku (můj osobní recept na ni se tu zajisté v brzké době objeví :)), namačkejte do brambor, ochuťte s ním tofu, nebo si uvařte česnekovou polévku.


5. Lesní plody
Hodně z vás potřebuje po obědě nějakou tu sladkou tečku na závěr, nemám pravdu? :)) Zkuste si ji dopřát v podobě lesního ovoce, které je skvělým zdrojem vlákniny, fytochemikálií a antioxidantů. Výborné jsou například jahody, které napomáhají ochraně srdce díky potlačení zánětů probíhajících v cévách. Samozřejmě si nemusíte pro ovoce do lesa, ale stačí, když se stavíte pro mražené ovoce do supermarketu. :))


Tak jak jste na tom? Dbáte o své srdíčko? Dopřáváte mu vhodné potraviny?

Mějte krásný týden!
Kriss

11 komentářů:

  1. Já měla za to, že treska patří mezi ty méně tučné ryby a dá se jí sníst mnohem větší množství než třeba právě tučného lososa.
    Souhlasím s tím, že hodně lidí kašle na to jak jí. Já si taky tehdy myslela, že když budu cvičit, tak je jedno co jím :) Dneska vím, že na prvním místě je jídlo a pak cvičení a hubnutí pak jde jak po másle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nu, řekla bych že se to moje srdce nemá až tak špatně, ale taky bych měla zapracovat na rybách:)
    Jinak v Akademiku jsem zatím byla na pilates a jogu, zlobí mě záda tak je musím trošku protáhnout:) Z obojího jsem byla nadšená, strašně rychle to uteklo a joga se cvičila po tmě, jenom před sebou měla cvičitelka zapálenou svíčku:) Ale máš pravdu nu s tím přecpáním:) Když jsem viděla kolik lidí se nahrnulo na zumbu, tak jsem se potila jen z toho pomyšlení, že bych tam měla cvičit:) Já mám na bytě taky zábrany, mám pocit, že se tu všechno tak nějak ozývá :)
    Měj se krásně:))

    OdpovědětVymazat
  3. No moje srdce si taky nežije špatně :-) S česnekem jsem na štíru, ale občas si udělám pořádně silnou česnečku, abych to dohnala. S rybkama na tom nejsem tak špatně. Většinou to řeším jednou rybou mraženou a jednou konzervovanou. Čerstvé mám k dispozici jenom v létě a jenom občas.

    OdpovědětVymazat
  4. to mě právě na PB nechutnala ta slaná chuť... dala jsem tomu šanci celkem asi 3x a jako ne, fuj... nechutnalo mi to... já hold raději sladký no xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. napravuji xD jsem si říkala, že jsem na něco zapoměla xD

      Vymazat
  5. Podle toho, které potraviny bych měla jíst, by mělo být mě srdíčko v pořádku..:D Ale udělala jsi mi chutě na lesní plody-konkrétně borůvky bych si dala..ale teď jsou všude drahé a ošklivé..:(

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jím vše až na ty ryby. Ty se teprve učím jíst, jde to pomalu, ale jde to. :) Jinak skvělý článek.

    OdpovědětVymazat
  7. cesnak, orecy a celozrnné potraviny jem pravidelne. s tými plodmi to je už horšie, a ryby takmer nejem - strašne mi vadia kosti :(

    OdpovědětVymazat
  8. Tak dala bych si lesní plody a ryby klidně každý den..:-))

    OdpovědětVymazat
  9. S těma rybičkama mám trochu problém, ale už na tom pracuju ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)