úterý 12. února 2013

* Krabičky, kam se podíváš


Rozhodla jsem se shrnout veškeré základní informace o tatínkové dietě, kterou jsem mu "naordinovala". Dnes tedy o domácí krabičkové dietě. Nepleťte si to s tou klasickou krabičkovou, kterou vám vozí konkrétní firmy domů, a vy za to platíte nehorázné peníze. Proč si ji nezkusit připravit doma? Těm, kterým krabičkování není cizí, tento článek určitě potěší. :))

Jak to vlastně funguje?
Tato "dieta", i když já bych to raději nazývala způsobem stravování, na který si člověk dost rychle navykne, vás nutí jíst pravidelně. Na každý den máte předepsáno 5 porcí jídla - snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. Pod denním rozpisem máte souhrn důležitých (ovšem pro ty, kteří se příliš skladbou svého jídelníčku nezabývají, asi až tak ne) informací jako energetická hodnota a celková gramáž tuků, bílkovin, sacharidů a vlákniny, které jste přijali v daný den.

Jak na to?
Princip je jednoduchý. Prostě vaříte jídla podle receptů, které jsou v knize vždy podrobně popsány. U konkrétních jídel máte vždy sepsány potřebné ingredience, kratičký recept (opravdu jsou to rychlá a jednoduchá jídla, která zvládne i začátečník) a samozřejmě nechybí ani energetická hodnota a obsah tuků, bílkovin, sacharidů a vlákniny v gramech. Dále se pod některými recepty objevuje také tip na přílohu (její energetickou hodnotu musíte přičíst k jídlu, které vaříte).

Jak reaguje lidské tělo?
Tuto "dietu" jsem testovala na obou rodičích, kteří mají problém s váhou. Přestože jsou oba poměrně vysocí (mamka 175 cm, taťka okolo 185 cm), váha nebyla zrovna ideální. Bylo to v období, kdy jsem se více začala zaměřovat na to, co strkám do pusy, jak moc cvičím, jak vlastně žiju. V té chvíli mě napadlo obětovat těch pár korun za tuto knihu, kterou mimo jiné vám všem, kteří hodláte zhubnout, doporučuji. Nejsem si jistá, jak bude reagovat na takovou stravu tělo štíhlé a zdravé, i když autorka píše, že za týden by se měl dostavit váhový úbytek v rozmezí 0,5-1 kg, ovšem ta silná, tedy ta těla mých rodičů, reagovala perfektně. Mamka dokázala za 3 týdny shodit kolem 8 kg, dost podobné výsledky měl i můj taťka. Perfektní výsledky byly nejspíš také kvůli tomu, že do té doby se stravovali příšerně. Mamka nesnídala, nesvačila, občas si zašla na oběd, nebo si dala nějakou housku. Když přišla domů, doháněla odpolední stravou to, co nestihla během dne. O taťkovi raději ani nemluvím, ten neměl čas absolutně, takže jeho stravování začalo ve večerních hodinách a končilo v brzkých ranních. Jsem proto ráda, že díky této knize také pochopili systém zdravého stravování, kterému doufám, zůstanou věrni.

 
 

Já a Domácí krabičková dieta
Mě osobně tato kniha nadchla. Nejen, že mě zaujaly velmi snadné a hlavně chutné recepty, ale líbí se mi, jak je vše podrobně vypsáno (výživové hodnoty), přehledně sestaveno. Mimo to se mi samozřejmě líbí to, že tato strava s sebou opravdu přináší skvělé výsledky. Alespoň v tom našem případě. :))

Jak kniha vypadá?
V úvodu najdete stručné články ohledně zdravého stravování, ohledně potravin a další užitečné informace, kterými nikdo nepohrdne. Objevilo se tam také několik tabulek s různými přehledy (kalorické hodnoty apod). 
Váš jídelníčkový plán je sestaven na krásných 70 dní, kdy prostě vaříte to, co máte napsáno. Nutno podotknout, že jídelníčky jsou sestavovány vždy okolo 5000 kJ, pokud jste tedy silnější postavy, určitě budete potřebovat větší příjem energie, proto si nejdříve ten ideální spočítejte (viz např. stránky kaloricketabulky.cz nebo stob.cz). Já osobně to tak musela udělat v případě svého taťky.
Kniha zároveň nabízí přes 250 receptů, ze kterých si některé konkrétní určitě zamilujete tak jako já. :)) Jednotlivé recepty jsou řazeny dle kategorií v zadní části knihy. 

Jak se podle knihy jí?
Věřím, že spousta z vás si dokáže informace vygooglit, ale pro úplnost ještě přikládám vzorový jídelníček a vzorové recepty. Ke každému jídlu máte napsanou gramáž, kterou byste měli dodržet. 
Jen pro vaši zajímavost, co se týče jídel, o kterých vím, že by je jeden z mých rodičů nepozřel, nahrazovala jsem je jinými. Jak? Jednoduše. Jak jsem říkala, v zadní části je souhrn receptů řazený dle kategorií, takže jsem trošku zapátrala a pokusila se vždy najít jídlo, které je dost podobné svými hodnotami tomu, které mělo být původně dle jídelníčku. Jde o to, jak si dokážete se svými jídelníčky pohrát. :)) Nemáte rádi kuskus? Mrkněte do zadní části knihy a najděte jinou přílohu, která vám bude vyhovovat více.

snídaně: pohanková kaše
svačina: krůtí šunka, Active toast
oběd: králík na paprice, těstoviny
svačina: čerstvé ovoce (švestky, třešně, jahody, blumy, meruňky)
oběd: rybí salát, celozrnná kaiserka

energetická hodnota: 5184 kJ
bílkoviny: 71 g
tuky: 46 g
sacharidy: 129 g
vláknina: 14 g

Kuřecí řízek s ananasem (1 porce)
120 g kuřecích prsíček, 10 g oleje, 40 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu, 1 lžíce sójové omáčky, kari koření, sůl

Plátek masa rozklepem, lehce osolíme, poprášíme kari kořením a na telfonové pánvi na tuku po obou stranách osmahneme. Maso vyjmeme, do výpeku vložíme kostičky ananasu, přelijeme sójovou omáčkou a chvíli restujeme. Pak vložíme maso zpět, podlijeme troškou vody a krátce podusíme.

V jedné porci:
energie:  850 kJ, tuky 8 g, bílkoviny 24 g, sacharidy 8 g, vláknina 0,3 g
Vhodná příloha: rýže

Kde knihu získat?
Tuto knihu seženete v každém knihkupectví. Aktuálně je jednou z nejprodávanějších a její cena se pohybuje okolo 200 Kč. Nově je v prodeji také druhý díl, kde vás čeká další várka skvělých receptů. Autorkou knihy je Alena Doležalová. 




Co vy a krabičkování? Vyzkoušeli jste domácí krabičkovou dietu?

Hezké zasněžené úterý vám všem!
Kriss

20 komentářů:

  1. Mám vyzkoušeno prakticky :-) Vytvářela jsem receptury pro jednu firmu, která krabičky ,,vyrábí,, :) Nějak to praktikuju i doma sama na sobě :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já krabičkuju jen do školy :D To pak mám tašku vždycky narvanou jídlem, a nakonec zapomenu učebnice doma :D Jinak se na tento princip stravování snažím naučit svou mamku. Ona, přesně jako tví rodiče předtím, nesnídá, nesvačí, obědvá třeba ve 4 odpoledne a nejvíc jí večer u televize :D Už jsem ji sice přesvědčila k nějakému tomu každodennímu cvičení, což je velkej výkon, jelikož nikdy v životě necvičila, ale ta strava je přece jen hlavní. Ani tu tlačenku včera v 10 večer jsem jí nedokázala rozmluvit! :D Asi jí dám přečíst tento článek, aby věděla, že to, co jí říkám, je pravda :)

    OdpovědětVymazat
  3. mě ty porce v krabičkové dietě přijdou šíleně malý na to, co sežeru já XD a 5000kJ mi přijde děsně málo, když jsem navýšila, sním denně opravdu 1600-1800kcal (což je tak nějak do 8000kJ) a předtím, jsem měla strašnej hlad a chutě na všechno...

    jinak moje mamka by něco takový potřebovala, jenom je problém s tom, že ona nemůže hodně věcí, co v té krabičkové dietě jsou... koukala jsme se na to, že byhc jí to koupila pod stromeček... ale taky nemá v práci čas se najíst, takže to je prostě zabitý no... :-(

    Co se táty týče, jeho metabolismus opravdu nenávidím, protože on sežere na co přijde a hlavně kdykoliv během dne, čili to pak vypadá tak, že si jde udělat v 11 večer topinky ve vajíčku (to nasere, když se ta vůně line po baráku, to já totiž miluju) a to je schopen si jít po 3 tlustejch a velkejch krajících, ještě přidat další dva a bude pořád vypadat jako zagroškudla...

    OdpovědětVymazat
  4. Beautygloss : Když mamce budeš ty krabičky chystat, tak si třeba dá říct :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já krabičkuji jen, když někam jedu nebo jdu do školy, to je má "krabičková dieta" :D ..
    Jinak knížku nezním,a el znám program, který krabičky vozí už připravéné domlů a je to strašně drahý no! ;)
    To si raději připravím krabičky sama! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já se o to snažím, nicméně někdy jsou dny, kdy přijdu večer domů a fakt už se mi nechce na další den něco chystat.Nekrabičkuju úplně, spíš mám v hlavě nějakou vizi, co chci sníst, a té se držím - takže svačinky třeba nakupuju až v průběhu dne a obědy často taky nemám jasně stanovené, protože záleží, co mají u nás v práci za meníčka (dávám si vždycky polévku, pořádnou krémovou, nebo hodně hustou zeleninovou). :)
    Jinak co se rodičů týče - je to hrůza. Ani v nich nemám podporu, natož aby začali jíst pravidelně sami. Prý rozumný člověk jí, když má chuť. A když uvařím něco zdravého? Táta to pomalu ani nedokáže sníst bez řečí, že "není králík" a že "bůček je lepší". Jenže těm to nedojde, že jí špatně - táta je vyžle celý život a máma jakbysmet.

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku mám podobnou jen je taková žlutá. Ale mrzí mě, že tam nejsou gramáže, 6e to je jen podle chuti nebo od oka. To bych se dokázala přežrat i toho zdravého :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Bez krabiček nejdu do práce a naučila jsem to i přítele, který mi s přípravou pomáhá :)

    OdpovědětVymazat
  9. Mamka má doma trošku jinou,ale budou tam podobné recepty:) Sice nepotřebuje zhubnout, občas to už přehání, ale vaří z ní občas, takže jako kuchařka obstála:)
    Jinak já krabičkuju každý den do školy :D někdy si říkám,že bych si měla pořídit ještě jednu kabelku na jídlo :D

    OdpovědětVymazat
  10. domácí krabičkovou dietu v podstatě dělám (v jídelně školní jím opravdu vyjímečně) a vyhovuje mi. Prachy bych do těch nabízených opravdu nehodila, dost jsem o tom slyšela a nabízejí všem to samé - a 20 letá dívka nemůže mít stejný příjem jako 35 letý chlap přece...
    A ten recept s ananasem vypadá fakt zajímavě, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  11. Stejně jako 'Beautygloss' krabičkuji jen do školy. :D

    OdpovědětVymazat
  12. Moje kamarádka už několikrát měla krabičkovou dietu od nějaké firmy.Za
    měsíc zhubne vždy cca 5kg a je spokojená..Mně teda přijdou nehorázný ty prachy za to a ty pidi-porce (hlady bych umřela).O té knížce určitě
    slyšela, ale řekla bych, že u spousty lidí(stejně jako u ní)je to o lenosti vařit si v tak malém množství pokaždé něco jiného...
    Nemusím dodávat, že na začátku krabičkové diety má vždycky hlad(než se jí scvrkne žaludek), ale vždy říká, že když do toho dala ty prachy, tak to vydrží...Kila nabere tak do půl roku až do roka a pak do toho jde znova.Já osobně to moc nechápu....Já radši pravidelně cvičím, jím relativně zdravě a dobře a když si občas dopřeju, tak se rychle vrátím do správných kolejí :))

    OdpovědětVymazat
  13. Tuhle knížku máme doma taky, dokonce i její druhý díl. Každopádně bych se podle těch jídelníčků rozhodně neřídila, jelikož vystačit si s 5 000kJ na den je akorát tak (podle mě) perfektní způsob jak si spomalit metabolismus. Ale jinak recepty v ní jsou super a už jsem jich pár vyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  14. Taky krabičkuju do školy, zrovna dneska s sebou budu muset táhnout oběd, odpolední svačinu i večeři :D Ty máš štěstí, že do toho tví rodiče šli, já jsem se naše taky snažila aspoň trošku naučit líp jíst, ale je to marný boj. Nejsme knedlíkoví a omáčkoví, takže jídla jsou víceméně zdravá a lehká, ale naučit jíst taťku pravidelně (hahaha)... A mamka prozměnu nejí žádné sýry, tvarohy, sójové výrobky, tofu atp. a maso si prý zas sama pro sebe kupovat nebude, takže její denní příjem bílkovin je tak možná jogurt k snídani (ovocný) :D

    OdpovědětVymazat
  15. Tu knihu máme...ovšem nikdy jsem podle ni nezačala jíst...:D

    OdpovědětVymazat
  16. ráda bych ti to prozradila, ale dělala ji mamka a nechci raději vědět z čeho je, jelikož bych se pak musela jít oběsit xD

    OdpovědětVymazat
  17. vždy som po tomto nejako pokukovala,ale stále som sa k tomu nedokopala,ale asi budem musieť. :)
    Zatial jediné krabičkové jedlo čo mám je do roboty,aby som ho mala v čom preniesť. :P

    OdpovědětVymazat
  18. to zni suprove...o krabickach uz jsem teda slysela,ale popravde mi bylo lito za to dat ty penize, ale tahle knizka vypada jako super alternativa:-) varit me bavi,tak by to nemel bejt problem:-) jinak jsem se driv stravovala asi jako tvoje mamka, prvni jidlo byl nejakej rychlej obed v restauraci, pak nejaka sladkost a pak vecer doma vyrabovana lednicka abych dohnala jidlo za celej den...moc diky za super tip a recenzi!:-)

    OdpovědětVymazat
  19. Ty jsi šikovná, že jsi to tak zaválela s rodiči :) To u našich bych nepochodila, oba jsou moc zajetí v kolejích :-/ zvlášť mamce by to neuškodilo.....!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)