úterý 29. ledna 2013

* Syrovátka


Snad neexistuje člověk, který by neznal syrovátku. Je populární zejména u příznivců zdravého životního stylu, kteří ji pravidelně konzumují. Bezpochyby má tento nápoj řadu výhod a důvodů, proč ho pít. V dnešním shrnutí si řekneme, co to tedy syrovátka je, jak vzniká, k čemu je dobrá a jaké účinky má na lidský organismus.

Co je to syrovátka a jak vzniká?
Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě tvarohu a sýru. Má žlutozelenou barvu, ovšem v obchodě ji seženete jako bílý prášek. Ten se rozmíchá ve vlažné či teplé vodě a nápoj je na světě
Dnes můžete koupit syrovátku hned v několika příchutích, najít ji lze jak v klasických supermarketech, tak v obchodech se zdravou výživou či v drogeriích. Cena se liší podle značky, příchutě a samozřejmě velikosti balení.

Co obsahuje?
Pro lidský organismus je syrovátka mnohem zdravější a přínosnější než mléko, při jehož srážení vzniká. Největší výhodou je,  že syrovátka obsahuje snadno stravitelné a zároveň velmi kvalitní bílkoviny, proto se využívá k výrobě různých doplňků stravy (mimo jiné např. také pro výrobu proteinů, které mnohé z vás konzumují). Při redukčních dietách je syrovátka oblíbená zejména kvůli tomu, že obsahuje již zmiňované kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Kromě toho dodává tělu minimální množství tuku a energie.
Podstatnou složkou syrovátky je také laktóza. Je důležitá pro trávení a správné bakteriální složení střevní mikroflóry. Zajišťuje správné fungování imunitního systému a chrání před nebezpečnými viry a bakteriemi. Zároveň odbourává chutě na sladké. Důležitý je fakt, že je pochopitelně nevhodná pro lidi, kteří trpí alergií na laktózu.
Další výhodou syrovátky je obsah vitaminů A, B-B1, B2, B6, B12, C, biotinu a kyseliny pantothenové.  Najdete v ní také minerály jako draslík, hořčík, sodík, vápník, zinek či fosfor.
Dle slov odbornice však není syrovátka vhodná pro děti mladší 3 let kvůli vysokému obsahu bílkovin. Totéž platí pro lidi trpící alergií na laktózu a v případě léčby tetracyklinovými antibiotiky.

Proč pít syrovátku?
Po přečtení krátkého shrnutí o jednotlivých složkách, které syrovátka obsahuje, vám všem musí být jasné, že syrovátka je opravdu přínosná pro naše tělo. Jaké jsou její účinky?
  • dodává tělu důležité minerály
  • napomáhá snižovat cholesterol
  • posiluje oslabenou imunitu
  • zasytí
  • obsahuje málo kalorií
  • odvádí z organismu toxiny
  • pomáhá při posilování a tvarování svalů
  • pomáhá při stresu
  • pomáhá při léčbě problematické pleti
  • podporuje činnost ledvin
  • pomáhá při gynekologických potížích
  • zabraňuje zánětům žaludku a střev
  • lze ji používat i na zevnějšek - zlepšuje pleť, napíná a prokrvuje pokožku 

Já jsem vyzkoušela syrovátku poprvé v první polovině loňského roku. Musím uznat, že mi absolutně nechutnala, měla jsem pocit, že se z ní pozvracím. Chutí mi absolutně nepřipomínala mléko, spíše jen chabou náhražku. Od této první a zároveň poslední dávky jsem se jí ani nedotkla. Je mi líto, že teď musí ležet hluboko v šuplíku, ale nevím, jak ji zužitkovat. Když jsem se dozvěděla, že existují i různé příchutě, na chvíli jsem zaváhala, zda jí přeci jen nedám ještě jednu šanci. Zatím za sebe říkám NE. Opravdu mě tehdy neoslovila, při smíchání s teplou vodou měl můj žaludek opravdu co dělat, aby se s tím vypořádal. To už si raději smlsnu na dobrém proteinu. :))

Co vy a syrovátka? Jaké s ní máte zkušenosti?

Hezké úterý!
Kriss

9 komentářů:

  1. Já jsem syrovátku jeden čas pila, čokoládovou. A docela mi chutnala. Já jsem teď takhle zklamaná z borůvkového proteinu, který jsem si koupila. Vůbec, ale vůbec mi nechutná... Borůvky nepřipomíná ani náhodou a má to takovou umělou chuť... Takže děkuju za připomenutí syrovátky, zase jí začnu pít :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle syrovátku jsem si kdysi kupovala. V současnosti mě neláká, radši si koupím protein.

    OdpovědětVymazat
  3. Neochucená syrovátka, i ta ananasová na fotce, jsou úplně odporné a taky bych je nepila. Radši ji vypatlej na pleť nebo vlasy. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám doma tu neochucenou a chuťově je pro mě v pohodě. Brala jsem si ji sebou na brigádu na svačiny :) Ale obsahuje dost sacharidů, je fakt lepší dát si ten protein.

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, tak že bych si to přece jen koupila a ochutnala ? :) Ale bojím se té chuti. A když je to na problematickou pleť, tak to je super. Přesně něco pro mě :) Uvidím. Možná koupím :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám pocit, že jsem asi jediný člověk na světě, kteému syrovátka a to dokonce neochucená zachutnala hned napoprvé. Pořád lidem říkám, že si jí možná dáváte málo v poměru s vodou, protože pro mě se stala druhým mlékem, piju ji vždycky po cvičení, popřípadě místo večeře.

    OdpovědětVymazat
  7. Mě teda ta obyčejná moc chutnala a jinou jsem nezkoušela, ale fakt je, že je v ní dost cukrů.

    OdpovědětVymazat
  8. Mám doma tu klasickou z lékárny pytlík za 40,-kč. Četla jsem rady, že se má rozmíchávat s teplou vodou - hnus, pila jsem ji z nechutí. Pak jsem si ji začla dělat s ledovou vodou a rozmíchávat ponornym mixérem (pěkně se zbavit hrudek) a je to super, občas jsem k otmu přihodila i burákový máslo nebo rozpustný kafe :)... Teď už ji ale používám jen zevně na pleť :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vlastním doma vanilkovou a mám jí moc ráda. Pěkně zasytí a chutná dobře:).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)