neděle 20. ledna 2013

* S plaváním k lepší kondici


Po delší odmlce jsem si dnes byla na hodinku zaplavat v lázních. Musím uznat, že od poslední návštěvy, která se konala v létě, nemýlím-li se, se mi neuvěřitelně zdvihlo sebevědomí. Doufala jsem, že po intenzivním cvičení, kterému se aktuálně věnuji, se mi zlepší fyzička a já konečně při plavání nebudu funět jako lokomotiva. Mé přání se splnilo. :)) Pojďme se ve zkratce mrknout na to, proč říct ANO plavání.

Proč plavat?
Plavání má hned několik výhod, které si shrneme v několika bodech:

  • můžete se mu věnovat v jakémkoliv věku
  • lze ho provozovat v jakémkoliv ročním období, v jakémkoliv počasí
  • podporuje srdečně cévní aparát
  • zlepšuje kondici
  • pomáhá s tvorbou svalové hmoty
  • zvyšuje kapacitu plic
  • částečně upravuje krevní tlak
  • zbytečně nezatěžuje klouby a páteř 
  • uvolňuje tělo
  • otužujete se, čímž předcházíte chřipkám
 
Pro koho není plavání vhodné?
Samozřejmě, že jak jsem psala již výše, plavání je opravdu pro každého, bez ohledu na věk. Působit problémy však může zejména lidem, kteří trpí různými kožními onemocněními, či mají silný revmatismus. V takových případech je lepší, poradit se se svým lékařem.

Co si vzít s sebou?
Pokud se do bazénu chystáte prvně, zde je stručný seznam věcí, které vám přijdou vhod. Rozhodně nezapomeňte plavky (zapomněl by vůbec někdo? :)), dále osušku, mýdlo, příp. nějaký šampón. V mnoha lázních doporučují z hygienických důvodů také pantofle (gumové nazouváky, žabky).

Před vstupem do bazénu
Ještě než jdete do bazénu, je ideální se osprchovat, protože voda má vyšší teplotu než ta, která je v bazéně. To vám pomůže uvolnit klouby a tělo "nastartovat". Ještě před plaváním je vhodné se trošku rozcvičit, ideálně zakroužit rukama, zahýbat nohama, můžete také udělat pár úklonů (dopředu, dozadu, do stran). Důležité je také protáhnout krční páteř. Po krátké rozcvičce nebo klidně i bez ní, pokud vám to vyhovuje, můžete směle do bazénu.



Styly plavání
Dle odborníků jsou nejvhodnějším stylem plavání prsa s výdechem do vody a nádechem nad vodou. Pravidelný pohyb totiž protahuje a posiluje krční páteř a dýchání pod/nad vodou procvičí plíce. Mimo to bezvadně protáhnete hrudní, mezilopatkové a stehenní svaly.
Dalším možným stylem je znak, v rámci něhož zapojíte další svalové skupiny. Při znaku dáte pohov svalům kolem krční páteře, protože hlavu máte v mírném předklonu.
Pro zkušenější plavce je možnost stylů kraul a motýlek, které jsou ideální pro posilování trupu a končetin, poněvadž pohyb je oproti prvním dvoum zmíněným značně intenzivnější.

Vodní hrátky
Pokud zrovna nepatříte mezi příznivce plavání, nudí vás, nebo vám svým způsobem zkrátka nevyhovuje, je možné využít jiných vodních aktivit. Využíván je zejména aquaerobic, tuším, že existuje i nějaké posilování ve vodě, kdysi jsem slyšela i o boxování ve vodě aj. Odreagovat se také můžete ve vodních zábavných světech, které upřednostní především vaše děti, jedná se pochopitelně o hojně navštěvované aquaparky, kde si užijete spoustu zábavy na tobogánech, v perličkových vířivkách, ve vírech, pod sprchami různých tvarů apod.

Já a plavání
V souhrnu mých 20 největších úspěchů jste se mohli dočíst hned z prvního bodu, že jsem dokázala překonat svůj strach z vody a naučila se plavat. Stalo se to na základní škole, tipuji, že v 5. či 6. třídě, kdy jsme byli na škole v přírodě. Znáte to, spousta her, zábavy a odreagování. Tehdy mě má paní třídní učitelka (doteď jí patří velké díky) přemluvila k tomu, abych si plavání vyzkoušela. A protože tato paní učitelka byla snad mou nejmilovanější učitelkou za celou éru mého studia, vložila jsem do ní svou důvěru. A tehdy se to stalo, domů jsem dojela jako plavkyně. :)) Ještě teď, když si na to vzpomenu, tak mám úsměv na rtech, ta pýcha, že jsem dokázala pokořit svou slabost, ta výhra nad sebou samou.
A právě dnes jsem se po více jak čtvrt roce vydala do lázní, jak jsem psala v úvodu. Doufala jsem, že už mě nebude trápit dýchání, že si nebudu muset po pár tempech zase odpočinout, a že zkrátka nestrávím 60 minut pouhým plácáním se ve vodě. Mé touhy se naplnily. Dokázala jsem uplavat tolik bazénů, a to nejsem žádný extra rychlý plavec, kolik jsem snad ještě neuplavala. Musím uznat, že intenzivní cvičení s Jillian, kterému se věnuji již od poloviny září loňského roku, mi opravdu prospívá. Nejen, že vidím svaly, nejen, že už nejsem tak zadýchaná, nejen, že si mé "proměny", kterou procházím, všímá i mé okolí, ale hlavně jsem na sebe pyšná. Jsem hrdá na své úspěchy, které se dostavují po té těžké dřině, po pravidelném a namáhavém cvičení, po odříkání si samého "dobrého" jídla, po tom krásném novém začátku. Prostě miluji svůj současný životní styl, miluju zdravé jídlo, hodně pohybu, krásná, vypracovaná těla. A dnešním 60minutový plaváním se mi změnil pohled na mou fyzickou zdatnost. Říkám si: "Kristy, jsi dobrá. Zase jsi ušla kus cesty za svým vysněným cílem."




Co vy a plavání? Plavete pravidelně? Jaký styl je váš oblíbený?

Mějte se moc krásně!
Kriss

7 komentářů:

  1. gratuluju ke splnění dalšího přání:-*
    já osobně jsem se vody nikdy nebála, dokonce jsem čtyři roky plavala závodně, ale tobě patří můj obdiv! :) překonat strach z vody není jen tak!
    "miluji svůj současný životní styl, miluju zdravé jídlo, hodně pohybu, krásná, vypracovaná těla" je to tak :)
    a plavu dá se říct pravidelně, každou středu ve škole místo tělocviku :) nejradši mám prsa!

    OdpovědětVymazat
  2. já miluju plavání :) ale poblíž mám jen jeden bazén kde je neustále narváno :/

    OdpovědětVymazat
  3. Mám v plánu chodit s kamarádem plavat, moc se těším. Už aby mu to zkouškové skončilo! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ta poslední věta se mi hrozně líbí, jak jsi ji napsala! Je skvělé sledovat, jaké divy s námi dokáže udělat pouhá změna životního stylu, jak jsme hned silnější, máme lepší náladu, větší chuť do života ... :) Já mám na plavání různý názory :D Líbilo by se mi plavat, kdybych měla vlastní bazén a nikdo mě tam neotravoval :DDD Protože nesnáším, když plavu a někdo plave proti mně a nahodí mě vodou a voda mi nateče do nosu :D Grr, to bych vraždila!

    OdpovědětVymazat
  5. Plavu hrozně ráda, ale jenom přes prázdniny. Nemám ráda uzavřené bazény, protože se mi tam věčně pletou důchodci do dráhy. Zato v létě mám téměř za barákem velký bazén (50m). Minulé léto jsem se konečně naučila plavat kraul :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je super, že se ti splnilo přání! :)7
    Plavání mám moc ráda, ale u nás není tolik možností jít plavat, mrzí mě to.. chtěla bych si koupit pořádné jednodílné plavky na plavání, ale bůh ví, kdy se k tomu dokopu!;))
    článek je pro mě přínosný, děkuji! :))

    OdpovědětVymazat
  7. Kristy, Ty nejsi dobrá... TY JSI NEJLEPŠÍ :-* Mě od bazénu v zimě odrazuje právě ta zima :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)