středa 2. ledna 2013

* Rope skipping


"Kdo neskáče s námi, skáče proti nám." :)) Že ještě neznáte rope skipping? Ale kde že. Znají ho dokonce i naše maminky, babičky, prababičky a další starší generace. O co přesně se jedná, a jak je pro naše tělo užitečné, o tom se dozvíte právě v tomto článku. :))

Rope skipping prorazil do světa díky Richardu Cendalimu z USA v 60. letech 20. století. Jedná se o sportovní disciplínu, na jejímž rozšíření po celém světě včetně Evropy zapracoval právě tento muž. Do České republiky se rope skipping dostal v roce 2005 díky Mgr. Janě Černé-Beránkové.
O čem se vlastně bavíme? O tolikrát milovaném, v tělocviku občas proklínaném, skákání přes švihadlo. Právě při této aktivitě ovlivňujeme hned několik aspektů jako různé druhy přeskoků, rychlost přeskoků, výšku výskoků, manipulační dovednost, souhru vnitřní sil a celkové udržení rytmu. Základem rope skippingu je důkladná rozcvička a protažení po samotném tréninku. Při skákání přes švihadlo je důležité držet lokty u těla a švihadlem otáčet pouze pomocí zápěstí. Kolena by měla být mírně pokrčená, ramena uvolněná a hlava zvednutá. Účelem není vyskočit co nejvýše (alespoň v začátcích), mohlo by dojít ke zraněním.
Rope skipping je koordinační, rychlostní a vytrvalostní cvičení. Při tomto pohybu zatěžujete především klouby a kardiovaskulární systém (srdíčku dáte zabrat :)). 
Dočetla jsem se, že přestože se mnozí lidé bouří, že skákání přes švihadlo příliš klouby zatěžuje a poškozuje je, samotní odborníci s tím nesouhlasí. Pokud prý skáčeme správně, není třeba se obávat negativních následků. Při samotném rope skippingu pracujeme pouze s vlastní váhou, svaly jsou při skákání zapojovány odlišným způsobem než při jiných cvičeních. 
Jaká jsou pozitiva rope skippingu? Především podporuje hustotu kostí, zvyšuje aerobní kapacitu, zlepšuje koordinaci, rovnováhu a sílu dolní i horní poloviny těla a především pozitivně působí na psychiku člověka (z vlastní zkušenosti ;)).
Skákání přes švihadlo se však nedoporučuje lidem trpícím vysokou nadváhou, problémy s klouby, virovými onemocněními (rýma, kašel, chřipka), onemocněním srdce nebo vysokým tlakem.
Skákat přes švihadlo však nemusíte pouze v domácím prostředí. V mnohých městech jsou organizovány skupinová skákní přes švihadlo, mnohdy v kombinaci s posilováním. Pokud vás tedy nebaví klasické skákání doma a máte chuť vyzkoušet různé varianty skoků a další "libůstky", zkuste se podívat, zda-li právě ve vašem či blízkém městě nejsou tyto tréninky pořádány. ;))
O tom, že skákání přes švihadlo nemusí být nudné, pokud jste dostatečně kreativní a schopní, se můžete přesvědčit ve videu, které záměrně přikládám. Ta slečna je prostě úžasná!




Co vy a švihadlo, skáčete nebo ne? Jak často? Jakými způsoby?

Tak ať vám to skáče! :))
Kriss

5 komentářů:

  1. skákala bych,ale mám malý pokoj,takže nemám kde skákat :D ale na léto si ho asi pořídím a budu skákat na zahradě!
    teď skáču bez švihadla a když občas zapojím ruce a dělám jakože skáču přes švihadlo - je to znát:)

    OdpovědětVymazat
  2. Švihadlo jsem chtěla vytáhnout včera po Fit Testu a zkusit tu výzvu u Nikki, jenže po Fit Testu mě začalo bolet v zádech - mam s tim problémy, takže už jsem to raději nepokoušela. Možná dneska :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Skákat přes švihadlo mi moc nejde, doma skákat nemůžu, minule jsem málem shodila lustr :D
    Ale zase ho někdy zkusím, třeba to natrénuju :))
    svet-podle-klary.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Na rope skipping som chodila vrámci telesnej na našej fakulte. A prihlásim sa aj následujúci semester, je to zábava. Aj doma si rada zaskáčem :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Kdybych měla doma víc místa, tak určitě skáču, takhle můžu "jen jako", bez švihadla... :-( v bytě 30m2 se toho moc nedá :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)