pátek 18. ledna 2013

* Pohanková kaše


Dnes ráno jsem si řekla, že je na čase vyzkoušet něco nového, doposud neochutnaného, zkrátka něco, co si budu moct dát ke snídani. Pro dnešní den jsem sáhla po pohankové kaši, jejíž expirace už se blíží ke konci, proto jsem se rozhodla ji začít konečně konzumovat. Jak dopadlo mé první testování, o tom si můžete přečíst v dnešním článku.

Co je to pohanka?
Pohanka je obilnina, která pochází ze střední Asie. Již ve 12. století se také pěstovala na území naší republiky. V 16. století se dokonce stala nejoblíbenější potravinou. Postupem času však její pěstování začalo ustupovat. Nyní je pohanka oblíbená především mezi vegetariány, makrobiotiky, ale rovněž i mezi ostatní populací.

Rozbor pohanky
Pohanka je ideální pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem jich obsahuje 18. Obsah lysinu (vhodný pro prevenci herpetických virů - původce oparů) je asi 4x vyšší než u ostatních obilnin. Pohanka může být zdojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek.
Obsah škrobu v pohance se pohybuje okolo 55-70 % v sušině semen a je zároveň nejdůležitějším sacharidem. Pro naše zdraví je důležitý obsah vícenenasycených mastných kyselin. Největší podíl připadá na esenciální kyselinu linolovou a kyselinu linolenovou, které výrazně přispívají ke snížení hladiny krevního cholesterolu a prevenci proti ateroskleróze (kornatění tepen, které vznika v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny).
Pohanka a její produkty obsahují až 5 % celkové vlákniny. Právě vláknina může mít velký vliv na léčení a prevenci vysokého krevního tlaku a zvýšené hladiny cholesterolu.
Mimo to je tato obilnina důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a dalších stopových prvků. Z vitaminů jsou v pohance zastoupení hlavně vitaminy B1, B2, E a C. Velmi důležitým vitaminem je cholin, který podporuje regeneraci jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Účinky pohanky
Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro pružnost našich cév. Rutin výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a další polyfenoly mohou být prevencí proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny mohou přispět ke snižování hladiny krevního cukru a lipidů. Zároveň byl prokázán léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a obličeji
Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci. Je vhodné ji konzumovat při těhotenství, kdy je vhodná k detoxikaci těla, nebo při jakékoliv autointoxikaci.

Já a pohanková kaše
Pohankovou kaši jsem dnes vyzkoušela úplně poprvé, a to především kvůli tomu, že její expirace se blíží ke konci. Použila jsem pohankovou kaši zn. Natura Hustopeče.
Mé první dojmy byly rozpačité, po rozbalení sáčku mi zkrátka nevoněla. O to víc jsem byla rozpačitější, když jsem si pohanku sypala do horkého mléka. Řekla bych, že ta její vůně mě zkrátka odrazovala čím dál víc. Nevím proč, ale cítila jsem z ní prostě tu obilovinu.
Abych si kaši užila a nevyplivla hned první sousto, posypala jsem si ji kakaem a skořicí a přidala nakrájený banán. Kaši jsem děla z 250 ml mléka, pohanku jsem sypala dle vlastní libosti, těžko říct, kolik gramů to přesně bylo, sypala jsem do požadované hustoty.
Při první lžičce jsem zjistila, že kaše není špatná, ba naopak, že je docela dobrá. S přidaným kakaem, skořicí a banánem mi šmakovala. Musím podotknout, že se dost podobala krupicové kaši, s výjimkou toho, že krupice je jemnější než pohanka (alespoň dle mého). Kaši jsem nedojedla jednoduše proto, že už jsem nemohla a po chvíli už mi začala vadit. Nejsem si jistá, jestli budu vůbec schopna sníst celý pytlík (i když by byla škoda ho vyhodit), protože mě upřímně kaše až natolik neoslovila. Zřejmě zůstanu u ovesné a krupicové.


pohanková kaše s kakaem, skořicí a banánem
   Mé hodnocení:



Co vy a pohanková kaše? Chutná vám?

Mějte se hezky a dobrou chuť!
Kriss

7 komentářů:

  1. zrovna dnes jsem se na ni koukala, ale viděla jsem jen v půl kilovém balení a tak podle tebe by mi beztak také moc nechutnala a půl kila by mě jí doma leželo! :D

    OdpovědětVymazat
  2. mně pohanková kaše chutná, oceňuji na ní, že se nemusí nijak dochucovat a chuť už má :)

    OdpovědětVymazat
  3. pohanková kaše je teda ze všech kaší mojí nejoblíbenější!

    OdpovědětVymazat
  4. taky miluju pohankovou kaši, moje oblíbená snídaně. Jen se mi z toho popisu ("jak jsem ji sypala do horkého mléka") moc nezdá ta příprava - to jen smícháš nijak neupravovanou pohanku s mlíkem?? Já to rozhodně vždycky nějakou dobu povařím. A je výborná, i když si ji dělám z vody a ne z mléka. T. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, samozřejmě jsem ji povařila. Do horkého mléka bylo myšleno, že jsem si ho nejdřív dala ohřívat, pak přisypávala a povařila. Tak jako krupicovou kaši třeba. :))

      Vymazat
  5. Pohanka mě odradila díky pohankové polévce a nevím nevím jestli jí dám znovu šanci :))

    OdpovědětVymazat
  6. Kupte si pohankovou naturalku.Je to jeji instantni varianta a je skvela! ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)