neděle 27. ledna 2013

* Nebojte se pocení!


Mnohdy jsem se setkala u žen s názory, že pocení je něco naprosto nepřípustného, nečistého a neakceptovatelného. Reklamy se hemží různými antiperspiranty, deodoranty a podobnými přípravky proti potu. Věřte však, že pot je obzvlášť při cvičení velmi důležitým faktorem. Proč se potíme a čím je nám pot přínosný? O tom je dnešní článek. :))

V první řadě je důležité si připomenout, že pocení rozhodně není nic neobvyklého, nečistého či nepřípustného. Jedná se o jeden z nejpřirozenějších a nejzdravějších tělesných pochodů. A nyní trošku podrobněji.

V čem spočívá pocení?
Pocením se naše tělo ochlazuje, díky tomu nám pomáhá udržet si vhodnou tělesnou teplotu a zároveň zabraňuje přehřátí organismu, které by mohlo vést k vážným zdravotním komplikacím, dokonce i k smrti.

Ženy a pocení
Ženami je pocení často vnímáno jako neženské, ovšem vězte, že jsou to jen nesmyslné předsudky. Kdybychom se totiž nepotili, tělesná teplota by nám stoupala do výšin, což by pochopitelně znamenalo velký problém. Pro náš organismus by to byla velká zátěž.

Pocení při trénincích
Pravidelným pocením při trénincích se tělo nejen dokonale ochlazuje, ale zároveň prostřednictvím potu ze sebe dostáváme škodlivé látky, mezi které patří např. trans tuky, jednoduché cukry a další chemické látky, které často pochází z nezdravých jídel. 
Pokud se navíc začnete potit ihned po zahájení tréninku, je to známka toho, že vaše tělo je schopno nastavit si vyhovující teplotu.

Množství potu
Samozřejmě, že každý organismus je naprosto jedinečný a jeho schopnosti jsou individuální, proto nemá smysl porovnávat, čí tělo, zda-li to vaše nebo kamarádčino, se v průběhu cvičení dokáže potit více. Množství vyloučeného potu není závislé na tom, zda-li jste trénovaní sportovci nebo úplní začátečníci. Vše závisí na individuálním nastavení vašeho metabolismu.

Škodí antiperspiranty?
Vedlo se nespočet debat a prováděly se různé průzkumy v oblasti přípravků proti potu, konkrétně antiperspirantů. Vědci se obávali, že mohou mít vliv na vznik rakoviny prsou u žen. V r. 2002 však byly zveřejněny výsledky jedné z nejdůležitějších studií na toto téma, ve které nebylo zaznamenáno žádné zvýšené riziko rakoviny prsou mezi ženami, které používaly antiperspiranty.


To, co je na tvé tváři, není pot. Je to pláč tvých tuků.

Pokud bych se k danému tématu měla vyjádřit já sama, nikdy jsem pot nevnímala jako tabu. Ba naopak, nabývala jsem dojmu, že pokud se potím, jde vidět, že opravdu makám, že mé tělo reaguje na fyzickou aktivitu. Pochopitelně jsem se setkala i s takovými názory, že pocení je nechutné, ovšem, milé dámy a pánové, ve světě cvičících se bez potu zkrátka neobejdete. Takže vy, kteří se na pot díváte jako na něco neakceptovatelného, zahoďte tyto hloupé předsudky. Pot je stejně přirozený jako krev, která vám koluje v žilách. :))

Co vy a pocení? Vnímáte ho negativně, nebo vás takové myšlenky ani nenapadly?

Pěknou neděli a dejte si pořádně do těla! :))
Kriss

14 komentářů:

  1. Při cvičení je pot to poslední, co bych řešila :) Cvičím doma, takže nemusím řešit ani názor okolí. Čím zpocenější se po cvičení hrnu do sprchy, tím lepší pocit ze sebe mám :)

    OdpovědětVymazat
  2. prima článek :) Taky moc pot neřeším :) A někteří jej neřeší ani v MHD :D Častokrát se setkávám i s názorem, že se někdo u nějakého tréninku málo zapotil. Ono ne vždy je pot důkaz, že jsme kvalitně cvičili, protože přesně jak se zde píše, každý má rozdílné potící stupně :D nevím jak to napsat :D Já se třeba během Zuzky nikdy moc nezapotila, ale nářez na udýchatelnost a sílu to je neskutečné. Pot většinou u mne raší u Jillian, která je ironicky méně náročnější :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja pot taky neřeším, když cvičím doma tak je to přece moje věc :D Ale je zajimavé, ze když jsem měla svou nejnižší váhu (39kg) tak jsem se vůbec nepotila (ani v sauně, ani po dlouhém cvičení) a nevím čím to je. Tedka si to teda vynahrazuju :D A po mem cvičení jsem zlitá od hlavy až k patě :D Ale miluju ten pocit, když dělám kliky a do očí mi stékají kapky potu, připadnu si jako nejakej válečník :DDDD

    OdpovědětVymazat
  4. mám stejný názor na pocení jako ty.. když se potím tak se chci potit ještě víc, protože to mi ukazuje jak moc na sobě dřu :) pot je prostě přirozený a nechápu co na tom někomu vadí.. je teda něco jiného, když je v autobuse nějaký "slinější" člověk, který se potí tak, že smrdí po celém autobuse :D to jsem párkrát zažila a v tom mi pot přijde hodně nechutný :D a když se sama takhle potím třeba ve škole když je teplo nebo tak.. tak to mi je dost nepříjemné, ale ke cvičení pot patří! :)


    Insanity jsem stáhla tady: http://thepiratebay.se/torrent/6494528/FULL_Insanity_Workout__Workout_sheet__amp__Nutrition_diet
    jsou tam všechny videa a je tam i ten cvičební plán :)

    OdpovědětVymazat
  5. já od té doby, co beru antikoncepci, tak se potím daleko méně, a když jsem zhubla, tak ještě míň ... takže když už ze mě konečně leje, jsem v sedmém nebi !!! :D (zní to divně, ale fakt je to pro mě ten starý dobrý signál, že moje tělo maká ... neco jiného je, když jsem zpocená nervozitou před zkouškou, to mě pak taky štve, ale to je asi jiný případ :D)
    jinak nechci dělat reklamu, ale bezkonkurenční antiperspirant je růžový od biodermy (kupuju ho v lékárně) ... měla jsem alergie na skoro všechny kuličky, spreje, tuhé deoranty, a tohle používám už skoro 2 roky, nepotím se (v běžným situacích) a krásně to voní (a tím pádem i já voním :DD) .. akorát cena no, okolo 180 korun ×/

    OdpovědětVymazat
  6. pot je pro mě kladný! Teda, když jedu k příteli tak chci samozřejmě vonět :P ale když cvičím a nepotím se, mám pocit že do toho nedávám všechno.. ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Při pocení jse strašně ráda, když ze mě pot leje jako z konve. Když si dávám kardio, pot ze mě teče, kape mi a stéká po obličeji, nedokáži si představit nemít u sebe ručník! ;)

    Je to pro mě znamení, že něco dělám, že si prostě dávám pěkně! :))

    OdpovědětVymazat
  8. První článek o pocení, který jsem kdy viděla :)
    Já jsem spíš měla problém, že jsem se dřív nepotila, šla jsem např. na aerobic, z těch ženských okolo to teklo a mě byla zima :D teď už je to jiné, dávám si trénink podle sebe a to je jiná úroveň :).
    U mě většinou míra potu ukazuje, jak jsem si zamakala, takže ať žije pocení :)

    OdpovědětVymazat
  9. Pot pro mě neznamená nic špatného, jen to, že člověk pořádně maká;)

    OdpovědětVymazat
  10. no ja sa napriklad neznasam potit a osobne celkom dost mi to kazi pocit z cvicenia. Viem, ze to bez toho nejde a ze je to len pozitivne ale nie je mi to prijemne :(

    Inak vedela si ze Bioderma ma BB krem? Recenzia tu:
    http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2013/01/bioderma-sensibio-bb-krem.html

    OdpovědětVymazat
  11. Nechápu ten "případ." Pro mě je každý můj lepší výsledek oslňující :-D a vůbec jakékoliv precizně zvládnuté cvičení. :-)
    Jinak máš pravdu, regenerace je potřeba, uvidím, jak mi bude ráno, ale nechci regenerační pauzu. :-(

    OdpovědětVymazat
  12. Zrovna včera moje tuky doslova řvaly a slzely ostošest :D

    OdpovědětVymazat
  13. Jasně, že je pocení zdravé, i když dost nepříjemné. Docela dobře se o tom píše i na www.protipotu.cz, našla jsem tam rady, jak odstranit skvrny od potu z oblečení (při cvičení holt dostává zabrat...).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)