neděle 27. ledna 2013

* Jíst či nejíst - část IV.


Nedělní článek věnovaný mléčným výrobkům. Pokud při pravidelném cvičení konzumujeme dostatek mléčných výrobků, jsme schopni budovat svalovou hmotu a zároveň odbourávat nebezpečný břišní tuk lépe než ti, kteří se takto nestravují a necvičí. Není však vždy snadné rozhodnout se, který výrobek je lepší, zda-li "netučný" či "nízkotučný".

✓ Odtučněné mléko - 1 hrníček obsahuje pouze 90 kcal (cca 370 kJ), je důležitým zdrojem vitaminu D a poskytne 35 % denní dávky vápníku. Tyto látky mohou ovlivňovat chuť k jídlu, protože vápník na sebe váže ve střevě tuk.
× Nízkotučné mléko (2 % tuku) - v jedné porci je až 800 mg sodíku, který může být příčinou nadýmání. Není proto nutné konzumovat zbytečně sodík navíc.


 
 
✓ Nízkotučný cottage cheese - v 1 hrníčku obsahuje 200 kcal (cca 837 kJ) a 24 g proteinů (obvykle kaseinových), které zajistí tělu rovnoměrný přísun aminokyselin. Tím zabraňuje rozkladu svalové hmoty.
× Netučný cottage cheese - obsahuje větší množství přidaného cukru a sodíku pro zlepšení chuti. Varianty s ovocem na dně kelímku mohou obsahovat více než 14 g cukru pouze v 1 porci. 


 
✓ Bílý řecký jogurt - je kvalitnější než klasický bílý jogurt. Kromě toho v pouhé 180ml porci najdete úžasných 18 g bílkovin.
× Bílý jogurt - je sice méně kalorický než bílý řecký jogurt, zato však obsahuje o 5 g více cukru a jen poloviční dávku bílkovin.

 

Musím se přiznat, že já si bez mléčných výrobků neumím představit život. Ať už je konzumuju v podobě jogurtů, tvarohů, sýrů či obyčejného mléka. Konkrétně mléko bych dokázala pít od rána do večera, i když jsem slyšela mnohé názory na konzumaci mléka, jenž mnohé z nich byly negativní a pití mléka nedoporučovaly (i přednášející na kurzu o zdravém životním stylu nám říkal, že mléko není úplně košér). Nepiju mléko denně, ale jednou za čas si ho naliju do hrníčku a vypiju najednou. Mňam. :))

Co vy a mléčné výrobky? V jaké míře je konzumujete? Které máte nejradši?

Krásnou odpočinkovou neděli vám všem!
Kriss

13 komentářů:

  1. Já si též neumím představit život bez mléčných výrobků ! Hlavně bez jogurtů a tvarohu. Mléko mi chutná, ale vždy mi po něm hrozné bublá v břichu. Teď jsem si díky jednomu blogu zakoupila Vesnický jogurt z Lidlu a musím říct, že je opravdu výborný!

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji mléčné výrobky. V podstatě denně piji mléko, jím tvarohy, jogurty atd., bez mléčených výrobků bych nemohla fungovat.

    OdpovědětVymazat
  3. tak mliečne výrobky mám vo svojom jedálničku pravidelne. Najčastejšie sú to jogurty, či tvaroh, mlieko mám tiež denne, ale to len tak pol deci do kávy. Inak mlieko vobec nepijem, samotné mi nechutí.

    OdpovědětVymazat
  4. Také jsem o mléčných výrobcích četla mnoho negativního. Ale chutnají mi a nevím, čím bych je ve svém jídelníčku nahradila. Takže dokud mi očividně nezačnou škodit, budu je vesele konzumovat dál :)

    OdpovědětVymazat
  5. mléčné výrobky konzumuju možná až moc :D miluju je :)
    bílé jogurty, kefíry, acidka.. mňam! :)

    OdpovědětVymazat
  6. PAne jo,já jsem ani nevěděla, že je nízkotučné mléko, jen odstředěné, to jo!:D
    Řecký jogurt bych mohla sppřádat na kila, je to mňamka! :))

    S mlékem to máš jako ty, zrovna teď jsem měla na snídani k bábovce mléko, miluji tu kombinaci. Mohla bych vypít celý litr najednou. A nepočítám to, že si ho dopřávám každý den ve formě proteinu! :D:D

    OdpovědětVymazat
  7. taky mám moc ráda mléčné výrobky :) hlavně mléko a sýr :) řecký jogurt jsem snad nikdy neměla :D ale asi ho začnu kupovat když vidím, že je lepší :P

    OdpovědětVymazat
  8. mléčné výrobky mám moc ráda. a to už v jakékoliv formě. :)
    Je fakt, že strašně zatěžují organismus, proto se nedoporučují.

    OdpovědětVymazat
  9. Myslím, že u těch bílých jogurtů je to se složením odlišné značka od značky.
    Jinak že odepisuji až teď, z mobilu mi nejde se přihlásit na profil - je to normální rýže, jen s kari kořením. Protože nemám doporučené solit, tak jsem pátrala, čím bych mohla ochutit rýži a vypadl na mě tenhle pytlík. Chutná to výborně. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. překlep :D stehna mi o 5cm nezesílila :D už je mam tak dost široký a ještě aby byly širší.. :D to bych se asi zcvokla :D ... místo 55 jsem napsala omylem 65 :D .. a děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  11. A já ji budu mít i dnes♥:P
    Jinak moc děkuji:)
    Mimochodem článek o mléčných výrobcích se ti moc povedl.;) Nevěděla jsem, že větší obsah bílkovin najdu v řeckém jogurtu. Ale je také i více tuků, že?

    OdpovědětVymazat
  12. Zlato a není to odtučněné mléko spíš taková voda? Dost lidí mě od toho odrazuje, že to nemá s mlékem moc společného :-/ Jinak Cottage od Madety kupuju pravidelně a co se týče bílých jogurtů, přiznávám se, že ulítávám na sladké bílé Acitivii, ano ano, nejsem dokonalá :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že to odtučněné mléko jsem ještě neměla. Většinou mamka kupuje od Kunínu s 1,5 %, takže těžko říct. Ale je dost pravděpodobné, že to bude jen "obarvená voda". :D
      Jinak jogurty jím hrozně málo, musím na nich přidat. Ty mléčné výrobky mi všeobecně dělají problém. :/ Ale když už po nějakém sáhnu, tak je to většinou Fitness od Madety (s jablkem je nejlepší!) a nebo Ovofit. :P

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář. :-)